DEPREMZEDELERDEN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A ÇAĞRI: UTANÇ ANITI DİKMEYİN, RIZABEY APARTMANI PARK OLSUN

DEPREMZEDELERDEN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A ÇAĞRI: UTANÇ ANITI DİKMEYİN, RIZABEY APARTMANI PARK OLSUN

İzmir depreminde 10'u çocuk 37 kişinin hayatını kaybettiği Rızabey Apartmanı'nın yerine park yapılmasını isteyen depremzedeler Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi. Yakınlarını kaybettikleri...

İzmir depreminde 10'u çocuk 37 kişinin hayatını kaybettiği Rızabey Apartmanı'nın yerine park yapılmasını isteyen depremzedeler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a seslendi. Yakınlarını kaybettikleri Rızabey Apartmanı'nın önünde toplanan ve çok sayıda İzmirlinin de destek verdiği eylemde aileler "'Sözünüzü tutun. Utanç anıtı dikmeyin" çağrısı yaptı.

İzmir'de 118 kişinin hayatını kaybettiği 30 Ekim depreminde en çok kayıp yaşanan bina olan Rızabey Apartmanı'nın yerine park yapılmasını isteyen depremzedeler basın açıklaması yaptı. Rızabey Apartmanıönünde toplanan depremzedelere çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve sendika temsilcisinin yanı sıra yurttaşlar da destek verdi.

"SÖZÜNÜZÜ TUTUN" ÇAĞRISI

Rızabey Apartmanı enkazında yakınlarını kaybeden ailelerin duygu dolu konuşmaları ile yapılan basın açıklamasında, "Mülkiyet hakkını yaşam hakkının yerine koymayın" mesajı verildi. Alanda mülkiyet hakkı olan ve yeniden apartman yapılmasını talep edenlerden karardan vazgeçmeleri istendi. İzmir'deki temel atma töreninde Rızabey Apartmanı'nın arazisinde deprem farkındalığı için park yapılacağını açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a da, "Sözünüzü tutun" çağrısı yapıldı.

"UTANÇ ANITI DİKMEYİN"

Depremde Rızabey Apartmanı'nda oturan ablası Fatma Tekin'e bir günlüğüne bıraktığıçocukları Feryal Özge (15) ile Ömer Yiğit'i (14) kaybettiğini söyleyen Recai Tekin, "Depremde 3 gün ablam ve çocuklarımın enkazdan çıkmasını bekledim. Sonra hiç gelmedim buraya. Burayla yüzleşmek istemedim. Bu mücadeleye destek olmak gerektiğine inandığım için geldim. Acıyı anlatırken çok kelimesinin ne kadar yetersiz olduğunu anladım. Burada bu parkla birlikte bir farkındalık yaratılacaktı. Çocuklarımız için bir park yapılacakken buraya bir utanç anıtı dikmeyelim" diye konuştu.

RIZABEY APARTMANI GERÇEKLERİ!

Depremde annesi Arife Yücel ile ve kızları Diren ile Feda'yı kaybeden Emine Yücel de, depremzedeler adına basın açıklamasını okudu.

Rızabey Apartmanı'nda 2005'te epoksi denilen bir madde ile güçlendirme yapıldığı, ancak ehil ellerde olmayan bu işlemin ani çökme yarattığı belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"2012 yılında Bayraklı Belediyesi'ne başvuru üzerine yeni bir rapor tanzim ediliyor. Binanın kolon kiriş bağlantılarında ayrılmalar olduğu, düz demir kullanıldığı, beton kalitesinin çok düşük olduğu, binanın 3. derece riskli olduğu belirtilerek zemin etüdünün hemen yapılması için, binadaki kat maliklerinin ortak karar alması tavsiye ediliyor. Ancak bununla ilgili herhangi bir işlem yapılmıyor. Bu rapor hakkında ne kiracılara, ne binaya sonradan gelen, bizim gibi insanlara, sormamıza rağmen, gizlenerek bilgi verilmiyor. Depremden sonra öğrendiğimiz bu gerçekleri, herkesin bilmesini istiyoruz. Burasıçocuklarımızın bedenlerinin, günlerce beton yığınlarından çıkartılmayı beklerken, ölüm kokusunun etrafa yayıldığı alandır.

BİNLERCE İZMİRLİİMZA VERDİ

Bu alanın hak sahiplerin hakları korunarak, deprem farkındalık alanı olarak düzenleneceği, Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Bakanımız tarafından açıklanmasına rağmen; daha sonra ortaya çıkan bazı haberler üzerine Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakan yardımcısı sayın Fatma Varank ile görüştük, kendisi buraya binanın yapılacağını, önündeki alana anıt yapılacağını söyledi. Neden böyle bir değişiklik yapıldığını sorduğumuzda; 31 kat maliki evini yerinde istiyor, sadece siz burada park istiyorsunuz denildi. Oysa park için yakınlarını kaybeden aileler başta olmak üzere binlerce İzmirli imza verdi."

"VERİLEN SÖZLER TUTULSUN"

Açıklama şöyle devam etti:

"Binayı tekrar yaparak önündeki kaldırıma anıt yapmak: çocukların hayatlarını kaybettiği bu alanda rantın, ihmalin ve vurdumduymazlığın ödüllendirilmesidir. 37 insanın hayatını kaybettiği bu alanda, yine rant hesabı yapanların mülkiyet hakkı kutsanmış olacaktır. Buradaki alanda hak sahiplerine ev verileceği bizzat sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanmıştır. Hak kaybına uğramayacaklarını bildikleri halde bu parka karşıçıkanlar var. Rızabey İzmir’in Kent hafızasıdır. Rızabey apartmanı; bir depremde yıkıma neden olabilecek tüm kusurları barındıran bir apartmandır. Bu ibret alanını tüm halkımız için korumak istiyoruz. Verilen sözlerin tutulmasını bekliyoruz. Buradan sayın Cumhurbaşkanımıza seslenerek Rızabey alanının söz verildiği gibi deprem farkındalık alanı olarak düzenlenmesini istiyoruz."

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.