DEMİR LEBLEBİ, MOR FİHRİST’LE “KADINLAR YOK Kİ” BAHANESİNE SON VERECEK

DEMİR LEBLEBİ, MOR FİHRİST’LE “KADINLAR YOK Kİ” BAHANESİNE SON VERECEK

Demir Leblebi Kadın Derneği, kadınların söz hakkını genişletmek ve medyada cinsiyetçilik ve önyargı ile mücadele etmek için Mor Fihrist kampanyasını başlattı. Kampanya tanınmış birçok...

Demir Leblebi Kadın Derneği, kadınların söz hakkını genişletmek ve medyada cinsiyetçilik ve önyargı ile mücadele etmek için Mor Fihrist kampanyasını başlattı. Kampanya tanınmış birçok isim destek veriyor. Demir Leblebi, tartışma konularında kadınlardan görüşüne yer verilmemesine karşı“kadınlar yok ki” bahanesini ortadan kaldırmayı hedefliyor.

Demir Leblebi, medyada ve kamuoyundaki tartışma konularında kadınların düşüncelerinin ve görüşlerinin yaygınlaşması için Mor Fihrist kampanyası başlattı. Mor Fihrist ise özellikle ülkedeki kurum ve kuruluşların, işverenlerin, siyasi partilerin, medyanın alanında sözü olan kadınlara ulaşmasına aracılık etmek ve kaynak oluşturmak için kurulan ve kadın uzmanların profillerinden oluşan bir veri tabanı.  Bu veri tabanıyla artık hangi tartışma konusu olursa olsun “kadınlar yok ki” bahanesinin ortadan kaldırılması hedefleniyor.

Kampanyaya destek veren Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, toplumsal cinsiyet eşitliği bakımından Türkiye’nin kardeşinin zayıf olduğunu vurgulayarak, “Bunun yansımalarını her gece medyada izliyoruz. Biz izlemde gördüğümüz en büyük özelliklerden biri aklını, fikrini izlemek zorunda kaldığımız erkekler” dedi. Güllü, ekranda sözlerini söyleyebilecek kadınlar da olduğunu kaydederek, “Bu yüzden Mor Fihrist’e üye olun” diye çağrıda bulundu.

Gazeteci Özlem Akarsu Çelik, yöneticilik yaptığı tüm kurumlarda muhabirlerden haberlerinde önceliği kadınlara vermesi tavsiyesinde bulunduğunu anlatarak, “Çünkü kadınları ekranda görünür kılmak biz kadın gazetecilerin görevi. Bilimin her alanında, iktisattan siyasete, ekonomiden başka konulara kadar kadınların söyleyecek çok sözü var. Sadece kadın meselesi değil her alanda kadınlar Mor Fishrist’e üye olmalı” diye konuştu.

Gazeteci Banu Güven ise konuk aranırken ilk akla gelenlerin erkekler olduğunu ancak kadın meselesiyle ilgili konularda kadın konuk arandığını söyledi. Güven, kadın sendikacı, akademisyen, uzman olduğunu hatırlattı.

Demir Leblebi ise başlattığı Mor Fihrist’le ilgili şunları anlatıyor:

“Fihrist ilk aşamada ulusal ölçekte sürdürülen kamusal konuşmada kadınların söz imkanını genişletmek, medyada cinsiyetçilik ve önyargı ile mücadele etmek ve kadınlar için profesyonel alanda fırsat yaratmak üzere yola çıktı. Bu platform, özellikle ülkedeki kurum ve kuruluşların, işverenlerin, siyasi partilerin, medyanın alanında sözü olan kadınlara ulaşması ve kaynak oluşturmak için kuruldu.”

“KADIN BAKIŞ AÇISI POLİTİKA YAPIN SÜREÇLERİNİ ZENGİLEŞTİRECEK”

“Toplumsal alanda farklı sorunlarla ilişkili politika önerilerinin ortaya koyulmasına imkan veren ve her bir yurttaşın yaşamında çeşitli sonuçlar doğuran bir kamusal tartışma gündemi var. Bu tartışmalardaki söz imkanının cinsiyet eşitliğini içerecek biçimde kullanılmasını istiyoruz. Çünkü kadın bakış açısının ve yorumunun politika önerilerini ve politika yapım süreçlerini zenginleştireceğini biliyoruz. Bu nedenle, ‘Mor Fihrist’ de sesi ve gücü olan daha çok kadın görmek ve sözü olan kadınların yaşama ve geleceğe güç ve ilham vermesini istiyoruz.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.