GÖKÇEK’E KÖTÜ HABER: AYM, NAZLIAKA’YI HAKLI BULDU

GÖKÇEK’E KÖTÜ HABER: AYM, NAZLIAKA’YI HAKLI BULDU

Anayasa Mahkemesi (AYM) eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in dönemin CHP Ankara Milletvekili, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka'nın kaçak su kullandığı...

Anayasa Mahkemesi (AYM) eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in dönemin CHP Ankara Milletvekili, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka'nın kaçak su kullandığı iddiasıyla kişisel bilgilerini paylaşması karşısında “kişisel verilerin korunması hakkının ihlal edildiğine” karar verdi.

AYM, eski Ankara Milletvekili ve CHP Kadın kolları Genel Başkanı Nazlıaka'nın eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek ile ilgili başvurusunu karara bağladı.

Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, sosyal medya paylaşımında; Nazlıaka’nın ailesinin kaçak su kullandığını iddia etmişti. Paylaşımda; Nazlıaka’nın ve eşinin şirketinin açık adresi, eşi ve diğer yakınlarının kimlik numaraları ile imzaları içeren genel kurul tutanağı, eşinin şirketine ait abonelik bilgileri, şirketin fotoğrafları da yer aldı.

SORUŞTURMA İZNİ VERİLMEMİŞ, İTİRAZLAR REDDEDİLMİŞTİ

Nazlıaka, Gökçek hakkında 5 Kasım 2015’te Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Gökçek’in, paylaşımıyla; “kişisel verileri hukuka aykırı olarak verme ve ele geçirme ile özel hayatın gizliliğini ihlal suçunu” işlediğini iddia etti. Ancak, Gökçek hakkında soruşturma izni verilmedi. Gökçek, karara itiraz etti. Danıştay 1. Dairesi, 21 Ocak 2016’da Nazlıaka’nın itirazını reddetti. nazlıaka, Gökçek hakkında tazminat davası da açtı. Tazminat talebi de reddedildi. azlıaka’nın temyiz başvuruları da reddedildi.

Nazlıaka; tüm bu sürecin sonunda, 25 Temmuz 2018 tarihinde Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yaptı.

“GÖREVİNDEN KAYNAKLI NÜFUZUNU KULLANARAK”

Nazlıaka, başvurusunda; “Kendisinin ve ailesinin kimlik bilgilerinin ve adresinin, eşinin iş yeri fotoğraflarının ve su aboneliğine ilişkin bilgilerin kişisel veri kapsamında olduğunu, belediye başkanının görevinden kaynaklı nüfuzunu kullanarak, kişisel bilgilerini kullanarak, kişisel verilerini içeren belgeleri ele geçirip kendisine karşı kullandığını ve ifşa ederek binlerce kişinin görmesini sağladığını” belirtti.

Nazlıaka, “kişisel bilgilerinin açıklanması nedeniyle özel hayata saygı hakkı kapsamında kişisel verilerin korunmasını isteme hakkının ihlal edildiğinin” belirlenmesini talep etti.

Anayasa Mahkemesi, Nazlıaka’nın; “özel hayata saygı hakkı kapsamında kişisel verilerin korunmasını isteme hakkının” ihlal edildiğine karar verdi. Mahkeme, Nazlıaka’nın 20 bin TL  tazminat talebini ise reddetti. Yüksek Mahkeme’nin kararında, şu gerekçe kullanıldı:

“ÖZENLİ BİR YARGILAMA YAPILDIĞI SÖYLENEMEZ”

“Derece mahkemelerinin tarafların siyasetçi olduklarını ve mesajların eleştiri mahiyetinde olduğunu vurgulayarak davayı ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirdiği görülmüştür.

Başvurucunun, kişisel verilerinin hangi kapsamda ve nasıl ele geçirildiğine, hangi meşru amaç doğrultusunda bu bilgilerin sosyal paylaşım sitesinde kullanıldığına ve açıklanmasının ne gibi bir kamusal amaca hizmet ettiğine ilişkin bir tartışma yapılmamıştır.

Derece mahkemelerinin özel hayata saygı kapsamında kişisel verilerin korunması hakkına yönelik anayasal güvenceleri gözeten özenli bir yargılama yaptığı ve somut olaya özgü gerekçe sunduğu söylenemez.

Açıklanan gerekçelerle uyuşmazlığı karara bağlayan derece mahkemeleri tarafından; anayasal güvenceleri gözeten, özenli bir yargılama yapılarak pozitif yükümlülüklerin yerine getirilmediği anlaşıldığından, başvurucunun kişisel verilerin korunmasını isteme hakkının ihlal edildiğine karar verilmesi gerekir.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.