“GIDA ATIĞININ YÜZDE 50’Sİ EVLERDEN ÇIKIYOR, PANDEMİ DÖNEMİNDE EVLERDE OLUŞAN GIDA ATIĞI ARTTI”

“GIDA ATIĞININ YÜZDE 50’Sİ EVLERDEN ÇIKIYOR, PANDEMİ DÖNEMİNDE EVLERDE OLUŞAN GIDA ATIĞI ARTTI”

Türkiye’de gıda israfının boyutunun yıllık 300 milyar liraya kadar ulaştığına dikkat çeken Fazla Gıda Kurucu Ortağı ve CEO'su Olcay Silahlı, "Türkiye’de,...

Türkiye’de gıda israfının boyutunun yıllık 300 milyar liraya kadar ulaştığına dikkat çeken Fazla Gıda Kurucu Ortağı ve CEO'su Olcay Silahlı, "Türkiye’de, yalnızca evlerde, kişi başı ortalama yıllık 93 kilo gıdayı israf ediyoruz ve bu konuda maalesef dünyada ön sıralarda geliyoruz. Toplam gıda atığının yüzde 50’si evlerde gerçekleşiyor. Pandemiyle birlikte evlerde oluşan gıda atığı miktarı da arttı" dedi.

Geçen sene 200 milyon liralık gıdayı çöpe gitmekten kurtaran Fazla Gıda'nın bu sene sonu için hedefinin 500 milyon liralık gıdayı kurtarmak olduğunu belirten Olcay Silahlı, Türkiye’de gıda atığının önemli sebeplerinden birisinin son tüketim tarihi ve tavsiye edilen tüketim tarihi arasındaki farkın bilinmemesi olduğunu kaydetti. Silahlı'nın değerlendirmesi şöyle:  

“RAFTAN 15 GÜN ÖNCE ÇEKİLEN BİR ÜRÜN ÇÖP OLUYOR: Gıda sektörünün de üretim planları şaştı. Yüzde 3 kalıcı atığı olan firmanın firesi pandemi nedeniyle en az yüzde 4’e çıktı. Gıda atığının önemli sebeplerinden biri de iadeler. Raftan 15 gün önce çekilen bir ürün hala tüketilebilir bir ürün. Bunu iade etmek için raftan çekiyorsunuz ve diğer firmanın gelip almasını bekliyorsunuz. Bu süreç 1-2 hafta sürüyor ve sonrasında ürün çöp oluyor.

500 MİLYON LİRALIK GIDAYI KURTARACAĞIZ: Türkiye’de iadesizliğin artması gerekiyor. Perakende zincirleri bu konuda önemli adımlar attı. İadesizlik sürecinin gelişmesi atıkla mücadeleyi güçlendirecek. Gıda bağışı ile geri kazanılan gıdalar teknik olarak atık sayılmıyor. Çünkü bağışta, insan tüketimi için üretilen gıda yine insan tüketimi ile sonuçlanıyor. Dolayısıyla iadesizlik, bağış ve indirimli satışlarla market zincirleri atık sorununu çözmeye çalışıyor. Türkiye’de gıda israfının boyutu yılda 300 milyar liraya kadar ulaşıyor. Geçen sene 200 milyon liralık gıdayı çöpe gitmekten kurtardık. Bu sene sonu için 500 milyon lirayı hedefliyoruz.

GIDA ATIĞININ YÜZDE 50’Sİ EVLERDE GERÇEKLEŞİYOR: Türkiye’de, yalnızca evlerde, kişi başı ortalama yıllık 93 kilogram gıdayı israf ediyoruz ve bu konuda maalesef dünyada ön sıralarda geliyoruz. Toplam gıda atığının yüzde 50’si evlerde gerçekleşiyor. Pandemiyle birlikte evlerde oluşan gıda atığı miktarı da artış gösterdi. Restoranların bu süreçle mücadelesi de daha zor hale geldi. Özellikle atıkla mücadele için küçük yerlerde bağış uygulaması yapmak çok mümkün değil. Çünkü bir kamyonun kafede kalan 5 poğaçayı almaya gitmesi hem daha fazla karbon emisyonuna sebep oluyor hem de operasyon maliyeti işletmeler için zorluk çıkarıyor. Bu nedenle hayata geçirdiğimiz fazla uygulamasıyla tüketiciyi de sürece dahil ederek gıda israfını önlerken çevresel, toplumsal ve finansal kazancı en üst seviyeye taşıyabiliyoruz.

İSTER 50 KİLO İSTER 3 TIR OLSUN GİDİP O GIDAYI TESLİM ALIYORUZ: İster 50 kilo ister 3 TIR, ne şartlarda hangi ürün olursa olsun Fazla Gıda o ürünün hızlı bir şekilde alınıp doğru yere gitmesini ve şeffaf bir şekilde sürecin izlenebilmesini sağlıyor. İadesizlik sürecinin hızlı ilerlemesine bu anlamda bir katkımız var. Türkiye’de 50’ye yakın ulusal ve uluslararası firmayla çalışıyoruz. 36 şehirde günlük operasyon yapılıyor. Son tüketim tarihi ya da tavsiye edilen tüketim tarihi gelmiş, geçmiş, ambalaj hasarı olmuş ya da olmamış her türlü gıdayı hatta gıda dışı ürünü kabul ediyoruz.

TAVSİYE EDİLEN TÜKETİM TARİHİ GEÇMİŞ ÜRÜNLER DE BAĞIŞA UYGUNDUR: Tavsiye edilen tüketim tarihi geçmiş ürünler de bağışa uygun olabiliyor. Türkiye’de gıda atığının önemli sebeplerinden birisi son tüketim tarihi ve tavsiye edilen tüketim tarihi arasındaki farkın bilinmemesi ve tavsiye edilen tüketim tarihi geçmiş ürünlerin çöpe atılma eğilimi. Geliştirmiş olduğumuz teknolojik altyapı sayesinde hiçbir ürün toprağa gömülmüyor ya da yakılmıyor. Bu sayede karbon ayak izini ciddi boyutta azaltmış oluyoruz ve finansal olarak da şirketlere fayda sağlıyoruz. Son 2 yılda firmaların bu konuya daha sıcak baktığını görüyoruz. Ancak bunun daha da hızlı olması gerekiyor. Şu anda Türkiye’de görüşme aşamasında olduğumuz 180 firma var. Önümüzdeki 2-3 sene içerisinde bu altyapıyla çalışmayan şirketin kalmamasını hedefliyoruz. 2022 başı itibarıyla yurt dışında operasyonlarımızı başlatmak istiyoruz.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.