GALERİCİLER TEPKİLİ: "BİNDE 5 VERGİ, KAYIT DIŞINA İTECEK, İSTİHDAM VE VERGİ KAYBINA SEBEBİYET VERECEKTİR”

GALERİCİLER TEPKİLİ: "BİNDE 5 VERGİ, KAYIT DIŞINA İTECEK, İSTİHDAM VE VERGİ KAYBINA SEBEBİYET VERECEKTİR”

Ankara Oto Galericileri Derneği (ANODER) Başkanıİlkay Kalkan, 2. el araç satışından binde 5 vergi alınması için hazırlık yapıldığı bilgisi için “Devletimize ek gelir için atılan bu...

Ankara Oto Galericileri Derneği (ANODER) Başkanıİlkay Kalkan, 2. el araç satışından binde 5 vergi alınması için hazırlık yapıldığı bilgisi için “Devletimize ek gelir için atılan bu adım esnafı zor duruma sokarak kayıt dışına itecek, istihdam ve vergi kaybına sebebiyet verecektir” dedi.

ANODER Başkanıİlkay Kalkan, 2.  el araç satışından binde 5 vergi alınacağına dair medyada yer alan haberlere ilişkin yazılı basın açıklaması yaptı. Kalkan, “Devletimize gelir kazandırmak için düşünülen bu uygulama yaşanılan şu süreçte ne yazık ki ikinci elde yeni bir sorun olmanın ötesine geçemeyecek, devletimize ek gelir için atılan bu adım esnafı zor duruma sokarak kayıt dışına itecek, istihdam ve vergi kaybına sebebiyet verecektir” dedi.

“HARÇ GETİRİLİRSE BİRÇOK GALERİ KEPENK KAPATABİLİR”

İlkay Kalkan, oto galericilerinin içerisinde bulunduğu durum için şu değerlendirmeyi yaptı:

“İkinci el otomobil piyasasında 2020 yılının ilk yarısında yaşanılan daralma ikinci yarıda ciddi bir satış rakamına ulaşılması ve araç fiyatlarının çok hızlı yükselişi ile devam etti. Lakin son 4 aydır ikinci el otomotiv piyasasında satışlar bir hayli düştü. Bunun yanı sıra ikinci el otomobil fiyatlarında ortaya çıkan düşüş neticesinde esnafımız daha önce yüksek fiyattan aldığı araçlardan dolayı bir zarar yaşadı. Esnafımız pazardaki dönüşü sağlayabilmek, evine ekmek götürebilmek ve çalışanların maaşlarınıödeyebilmek için yüksek fiyattan aldığı araçları artık zararına satmak zorunda kaldı.

Son 4 aydır yaşanılan bu durgunluğun ve olumsuzlukların üzerine bir de binde 5 oranında uygulanması düşünülen harç getirilirse birçok galeri ne yazık ki kepenk kapatmak durumuna gelebilir. Ayrı bir husus da bu harcın araç fiyatlarında ekstra bir yükselişe sebebiyet vermesidir. Hızla yükselen döviz kuru neticesinde araç fiyatlarında da bir yükselme beklentisinin olmasının yanı sıra bir de bu harç uygulamasının eklenmesi araç fiyatlarında ciddi bir artışa sebebiyet verecektir. Esnafın zor zamanlardan geçtiği bu dönemde, esnafımızın istihdam yaratıp, vergi vermeye devam edebilmesi için binde 5 oranındaki harç uygulamasından vazgeçilmesi daha sağlıklı olacaktır.”

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.