FATSA’DA KAPASİTE ARTIRIMINA GİDEN ALTIN MADENİİÇİN AĞAÇ KESİİLMESİNE TEPKİLER SÜRÜYOR
Ordu’nun Fatsa ilçesindeki faaliyet süresi iki kez dolan altın madeni şirketi, kapasite artırımına gitti. Maden sahasını genişletmek istediği alanda Orman Müdürlüğü’nün ağaç kesimi...
Ordu’nun Fatsa ilçesindeki faaliyet süresi iki kez dolan altın madeni şirketi, kapasite artırımına gitti. Maden sahasını genişletmek istediği alanda Orman Müdürlüğü’nün ağaç kesimi yapmasıüzerine Ordulu köylüler ve doğa savunucuları tepki gösterdi. Bölgede açıklama yapan doğa savunucuları, alanda kesilen ağaçlar için sembolik saygı duruşunda bulundular. İddiaya göre yürütmeyi durdurma istemiyle açılan dava sürerken Fatsa Orman İşletme Müdürlüğü, mahkemenin verdiği 10 günlük savunma süresini beklemeden bölgede ağaç kesimine devam etti.
Ağaç kesimine karşı Fatsa Orman İşletme Müdürlüğü’ne açılan davanın sürdüğünü ifade eden doğa savunucuları, müdürlük binasının önüne giderek tepki gösterdiler. Fatsa Orman İşletme Müdürlüğü'ne açılan davanın devam ettiği hatırlatılırken, Ordu Çevre Derneği’ne ÇED İzleme ve Denetleme Genel Müdürlüğü’nün şirketin çalışma süresinin bittiğini belirten yazısı da teslim edildi.
Ordulu köylüler ve doğa savunucularının iddiasına göre, yürütmeyi durdurma talebiyle açılan davada mahkeme Fatsa Orman İşletme Müdürlüğü'ne savunma yapmaları için 10 günlük süre verirken, müdürlük bu süreyi beklemeden ağaç kesimine başladı.
18 GÜN SONRA KESİM YİNE BAŞLADI
Ağaçların kesildiği alanda inceleme yaptıktan sonra açıklama yapan Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, ağaçların ilk kesildiği 11 Mart günü bölgeye geldiklerini anımsatarak, “Şirketin lehine usulsüz ihale ve ağaç kesimini protesto ettik. Ağaç kesimi durdurulmuştu ancak dün (29 Mart 2021) yeniden kesime başladılar. Bugün buraya gelerek kesimin durdurulması için çağrımızı yinelemeye geldik” dedi.
"HEM EKOLOJİK DENGE YOK EDİLİYOR HEM DE HALKIN SAĞLIĞINA TEHDİT BÜYÜTÜLÜYOR"
Gönül, ormanları, suyu, toprağı, doğayı savunmak için tepki gösterdiklerini vurgulayarak, “Burada hem ekolojik denge yok ediliyor; iklim değişikliğini tetikliyor hem de halkın ürününe, sağlığına tehdit büyütülüyor. Halk topraklarından koparılmak isteniyor. Ne yazık ki, yerel ve genel yöneticiler buna olanak tanıyor. Maden ve enerji yasalarışirketlerin lehine sürekli yenileniyor. Buna rağmen, yasalardaki bir iki olumlu maddeler ve yönergeler görmezlikten geliniyor” diye konuştu.
"ŞU ANKİÇALIŞMA ALANINDA DA ÇALIŞMA İZNİ YOK"
Şirketin çalışma süresinin bittiğini sürekli olarak dile getirdiklerini söyleyen Gönül, şunları söyledi:
“Çevre ve Şehircilik BakanlığıÇED İzleme ve Denetleme Genel Müdürlüğü’nden gelen 18.02.2021 tarih ve 314345 sayılı yazıda ‘Geçici Faaliyet Belgesini’ 27 Ocak 2021 tarihinde bittiğini belirtirken yeni belgenin verildiği yazmamaktadır. Yani şu anki çalışma alanında da çalışma izni yoktur. Bu gerçekler yanında alanı genişletmek için başlatılan ÇED sürecinin tamamlanmadığı bilinmesine rağmen ağaçların işaretlenmesi, kesim için ihale edilmesi yasalara ve yönetmeliklere göre suçtur. İhale geçersizdir. Ordu Çevre Derneği olarak Ünye Orman İşletme Müdürlüğü’nden istediğimiz bilgi 15 Mart 2021 tarih ve 628366 sayılı yanıtla geldi. Bu yazıda ihale yapmayı ve ağaç kesmeyi Altıntepe Maden Şirketi’nin 11 Şubat 2013 tarih ve 2872 karar nolu ‘ÇED Olumlu’ kararı gereği olduğunu belirtilmektedir.
"GEÇİCİ FAALİYET BELGESİ BİTTİ"
İşte bu yazı, Ünye Orman İşleme Müdürlüğü’nün kendi kendine suçunu itirafıdır. Altıntepe Maden Şirketi’nin 2013 yılında aldığıÇED Olumlu kararının çalışma süresinin bittiği yine derneğimizin ÇED İzleme Denetleme Genel Müdürlüğü’ne yönelttiği sorulara aldığı yanıtta belirtilmiştir. İlgili yazıda ‘Geçici Faaliyet Belgesi’ni 27 Ocak 2021 tarihinde bittiğini belirtmektedir.”
"ÇED RAPORU YOK"
Fatsa Doğa ve Çevre Derneği Yürütme Kurulu üyesi Nur Gündüz, ağaç kesimine ilişkin mahkemeye "yürütmeyi durdurma" talebiyle dava açıldığını anımsatarak, şu açıklamayı yaptı:
"Mahkeme bu konuda karar vermek için Orman İşletme Müdürlüğü'ne 10 günlük bir savunma süresi vermişken Orman İşletme bu sürede kanuna aykırı olarak gördüğünüz ağaçların kesimine başladı. İhale edilen ağaçların bulunduğu arazi, orman arazisi olup ayrıca maden arama faaliyet ruhsat alanı sınırlarında bulunuyor. Fakat ihale alanında herhangi bir geçerli ÇED raporu yok. Şu an maden şirketinin genişleme alanına dair bir ÇED raporu da olmadığından ihale konusu arazi alanında geçerli bir çalışma yapılabilmesi mümkün değil.”
Gündüz, ağaçların kesilmesi durumunda bölge köylülerinin su kaynaklarının, yeşil alanlarının yok olacağı, geçimlerini sağladıkları bal ve kestaneden de mahrum kalacaklarını vurguladı.
Bugünkü eyleme, CHP, Türkiye İşçi Partisi, Saadet Partisi, Büyük Birlik Partisi, Emek Partisi, Sol Parti, Gelecek Partisi, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi, Türkiye Komünist Partisi, Yeşil Sol Parti, Eğitim-İş Sendikası, Atatürkçü Düşünce Derneği ve Tüm Köy Sen de destek verdi.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.