FAİZSİZ BANKACILIK HAKKINDAKİ BİLGİLENDİRMELERE İLİŞKİN TEBLİĞ YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

FAİZSİZ BANKACILIK HAKKINDAKİ BİLGİLENDİRMELERE İLİŞKİN TEBLİĞ YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nca (BDDK) hazırlanan Faizsiz Bankacılık İlke ve Standartları Kapsamında Müşterilerin ve Kamuoyunun Bilgilendirilmesine...

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nca (BDDK) hazırlanan Faizsiz Bankacılık İlke ve Standartları Kapsamında Müşterilerin ve Kamuoyunun Bilgilendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ, Resmi Gazete'de yayınlandı. Buna göre, banka dönem içi faaliyetleri hakkında kurumsal internet sitesi üzerinden bilgi verecek.

BDDK, Faizsiz Bankacılık İlke ve Standartlarına Uyuma İlişkin Tebliğ'de de düzenlemeye gitti. Tebliğ ile katılım, kalkınma ve yatırım bankalarının, müşterileri ve kamuoyunu faizsiz bankacılık ilke ve standartları kapsamında bilgilendirmelerine ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.

BDDK'nın yapılan değişikliklere ilişkin yaptığı açıklama, satır başlarıyla şöyle:

KOMİTE BAŞKANI YURT İÇİNDE YERLEŞİK OLACAK: Düzenleme ile Faizsiz Bankacılık Danışma Komitesi'nin tebliğ hükümleri kapsamında verilen görevleri düzenli şekilde yerine getirmesi için üyeleri arasından seçeceği başkanın yurt içinde yerleşik olması zorunludur. Danışma komitesinin bağımsızlığına ilişkin hükümlerin yeniden ele alındığı tebliğde, alınan kararların izleyen yılın ocak sonuna kadar danışma kuruluna raporlanması şarttır.

GÖREV ALACAK PERSONEL İÇİN 3 YIL ŞARTI: Faizsiz bankacılık uyum ve denetim faaliyetlerinde ve danışma komitesi sekretaryasında görev alacak personelin katılım bankalarında asgari üç yıl görev yapmış olmasının yanı sıra faizsiz finans konusunda Danışma Kurulu tarafından uygun görülen bir sertifikaya sahip olması veya faizsiz finans alanında yüksek lisans ya da doktora düzeyinde eğitim almış olması şarttır.

MÜŞTERİ VE KAMUOYU YETERİNCE BİLGİLENDİRİLMELİ: Bankaların faizsiz bankacılık ilke ve standartları kapsamında ürün ve hizmetlerinin işleyişi, sözleşme hükümleri ile tarafların hak ve yükümlülükleri konusunda müşterilerini ve kamuoyunu yeterince ve etkili bir şekilde bilgilendirmesi şarttır.

BİLGİLER KURUMSAL İNTERNET SİTESİ ÜZERİNDEN VERİLECEK: Dönem içi faaliyetler ve banka faaliyetlerinin faizsiz bankacılık ilke ve standartlarına uygunluğuna ilişkin değerlendirmeler ile danışma komitesi ve üyelerine ilişkin tanıtıcı bilgiler hakkındaki bilgilere kurumsal internet sitesi üzerinden yer verilecek.

YILDA EN AZ BİR KEZ MÜŞTERİ ANKETİ YAPILACAK: Ürün ve hizmet alma sürecine dair yapılan bilgilendirmenin etkinliği ve yeterliliği hakkında bilgi edinmek, eksik ve yanlışları düzeltmek amacıyla örnekleme yöntemiyle yılda en az bir defa müşteri anketi yapılması zorunlu olacak. Anketlerde, müşterinin kendisine sunulan ürün veya hizmetlere ilişkin faizsiz bankacılık ilke ve standartları konusundaki farkındalık ve memnuniyet seviyesi ölçülecek.”

ÜYELERİN BİLGİLERİNE ARTIK YER VERİLMEYECEK

Yapılan değişiklik ile eski tebliğde yer alan "bankanın internet sitesinde danışma komitesi ve üyelerine ilişkin bilgilere yer verilir" düzenlemesi ise yürürlükten kaldırıldı.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.