Erdoğan Toprak: Her Şeyini Kaybeden Depremzedelerin Daha Yüksek Faiz Borcu Altına Sokulması Kabul Edilemez!

Erdoğan Toprak: Her Şeyini Kaybeden Depremzedelerin Daha Yüksek Faiz Borcu Altına Sokulması Kabul Edilemez!

CHP İstanbul Milletvekili Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, depremde yakınlarını, evini, işini, işyerini, işporta tezgahını kaybeden, bir anda hayatı sıfırlanan milyonlarca insanımız için faizle borç ve kredi dışında bir çözüm üretilmediği belirterek, “Kamu bankalarını kasası gibi kullanan iktidar, müteahhitlere, medya patronlarına milyarlarca liralık, milyonlarca dolarlık krediler akıtırken, vergi borçlarını, faizlerini silerken depremzedelere verilecek ihtiyaç kredilerinin faizini ise 72 saat geçmeden yüzde 60 arttırdı.” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, yayınladığı haftalık değerlendirme raporunda şunları kaydetti:

KAMU BANKALARININ DEPREMZEDELER İÇİN BAŞLATTIĞI ‘DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ’ KAMPANYASINDA YÜZDE 0,99 OLARAK AÇIKLANAN FAİZ ORANI, YÜZDE 1,59’A YÜKSELTİLDİ!

Kamu bankalarının düşük faizli ihtiyaç kredisi için yoğun başvuru olunca önce başvuruların alınması durduruldu. Ardından insanlara internetten, mobil bankacılık üzerinden başvurmaları, kendilerine SMS ile yanıt verileceği söylendi. Ancak aynı anda bankaların internet bankacılığı hizmetleri kapatıldı ve bu yolla başvuru yapılması da engellendi. Nihayet 72 saat sonra internet bankacılığı üzerinden ve şubelerden başvurular yeniden alınmaya başlandığında, ihtiyaç sahiplerine kampanya koşullarının değiştirildiği, faizin yüzde 0,99’dan, yüzde 1,59’a yükseltildiği bildirildi. Böylece depremzedelerin kullanacakları ihtiyaç kredisine ödeyecekleri yıllık faiz yüzde 11,88’den, yüzde 19,8’e çıkarak yaklaşık ikiye katlandı.

Sermayesi milletin ödediği vergilerle hazineden sağlanan kamu bankaları, böyle bir dar günde, felaket ortamında afetzedeye destek olmayacak da başka ne zaman olacak? Ulusça büyük bir felaket yaşarken, acıları-yaraları sarmaya çabalarken, çaresizlikten fırsat devşirip, üç günce ilan ettikleri faizi, üç gün sonra iki katına çıkartıyor. Bu yanlıştan dönülmeli devletin-hazinenin-halkın parasını kullanan kamu bankaları, halkın ve depremzedelerin yanında olmalıdır.

INCB RAPORUNDA TÜRKİYE’NİN BİRÇOK UYUŞTURUCUNUN KÜRESEL MERKEZ VE GEÇİŞ NOKTASI HALİNE GELDİĞİ VURGULANIYOR

Ülkemizin dünya uyuşturucu ticaretinin ana aktörlerinden birisi olarak anılması, küresel uyuşturucu trafiğinin en önemli geçiş noktası haline geldiğinin Birleşmiş Milletler raporuyla tespit edilerek ve dünyaya duyurulmasında en büyük etken, iktidarın mücadeledeki yetersizliğidir.

ASGARİ ÜCRETLİ 4 KİŞİLİK BİR AİLENİN İFTAR SOFRASINDA RAMAZAN PİDESİ ERİŞİLMEZ OLACAK

Geçen yıl 250 gramlık ramazan pidesi 5 TL iken bu yıl yaklaşan ramazan öncesi açıklanan pide fiyatı 10 TL. Resmi enflasyonun yüzde 55’e gerilediğini iddia eden iktidarın bu söylemine karşılık pideye yapılan yüzde 100 zam, temel gıdası ekmek olan milyonların açlıkla test edilmesidir. Asgari ücretli 4 kişilik bir ailenin iftar sofrasında ramazan pidesi erişilmez olacak. İktidarın en başta halkın temel gıdaya makul fiyatlarla erişimini sağlamak için acil önlemler alması elzem hale gelmiştir.

14 MAYIS, CUMHURİYET’İMİZİN İKİNCİ YÜZYILINDA BİR DÖNÜM NOKTASIDIR

14 Mayıs, Cumhuriyet’imizin ikinci yüzyılında bir dönüm noktasıdır. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde anayasayı değiştirerek tek adam ve parti devletine son verip Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e geçişin, aydınlığa çıkışın, demokrasi ve özgürlük yolunu açmanın gerektirdiği sayısal çoğunluk Millet İttifakı’nın olacaktır. Yurttaşlarımız, ikinci yüzyılına giren Cumhuriyet’imizin kendilerine sağladığı demokratik hak ve özgürlükleri ellerinden almak isteyenlere karşı demokrasi ve Cumhuriyet’e sonuna kadar sahip çıkacağını tüm dünyaya ilan edecektir.

TÜRKİYE, 195 ÜLKE ARASINDA ‘ÖZGÜR OLMAYAN ÜLKELER’ KATEGORİSİNDE YER ALDI

Uluslararası demokrasi, özgürlük, insan hakları kuruluşu Freedom House’un ‘Dünyada Özgürlük 2023’ raporunda Türkiye, 195 ülke arasında ‘Özgür Olmayan Ülkeler’ kategorisinde yer aldı. Libya, Nikaragua, Güney Sudan, Tanzanya’dan sonra dünyada özgürlüklerin en çok gerilediği beşinci ülke Türkiye. 2018’e kadar ‘Kısmen Özgür Ülkeler’ kategorisindeki Türkiye, demokrasi liginin en alt sıralarına geriledi.

Ülkemizin yaşadığı ağır deprem yıkımı ve insani felakette bile hemen Olağanüstü Hal (OHAL) ilan ederek deprem bölgesindeki gerçekleri gizleme, insanların sesini duyurmasını engelleme çabasına girişen iktidar; gazetecilere, sosyal medya paylaşımlarına yasak ve gözaltılar, internet kısıtlaması, bant daraltmasıyla baskı ve sansür zihniyetini bir kez daha gösterdi.

ŞUBAT 2023 İŞSİZLİK RAKAMLARI AÇIKLANDIĞINDA, İŞSİZ SAYISINDA OLDUKÇA RADİKAL BİR YÜKSELİŞE TANIK OLACAĞIZ

İşsizlik, yüzde 9,7 ile yeniden tek haneli rakamlara indi. İşsiz sayısı, bir önceki aya göre 166 bin kişi azaldı. Buna karşılık âtıl işgücü olarak nitelendirilen geniş tanımlı işsizlik, artış göstererek yüzde 22’ye yükseldi. 15-24 yaş arası genç işsizler de yüzde 20’yi aştı. Şubat 2023 işsizlik rakamları açıklandığında, bu tablonun sonucu olarak işsizlik oranı ve işsiz sayısında oldukça radikal bir yükselişe tanık olacağız.

DESTEĞİN 70 İLDE AYNİ, DEPREM BÖLGESİNDEKİ 11 İLDE İSE NAKDİ OLARAK ÖDENMESİ, MAĞDURİYETLERİ ZİRVEYE ÇIKARTTI

Gübre ve mazot desteği ödemeleriyle ilgili uygulamada tam bir kaos ve kargaşa yaşanırken desteğin 70 ilde ayni, deprem bölgesindeki 11 ilde ise nakdi olarak ödenmesi, mağduriyetleri zirveye çıkarttı. Deprem bölgesindeki üreticilerin hesaplarına yatırılan nakit ödemeler elektrik şirketleri tarafından bloke edilerek elektrik faturalarına kesilirken sulama bedelleri için de hesaplara bloke konulmasıyla depremzede çiftçi ve üretici, daha ağır mağduriyetler yaşıyor.

Oysa bakanlık, bu ödemelerin bloke edilemeyeceğini, hiçbir kesinti yapılamayacağını duyursa, Ziraat Bankası’nı uyarsa milyonlarca çiftçi, üretici bir yıldır bekledikleri bu destek ödemesini tam olarak alabilecekti. Bu da deprem bölgesi başta olmak üzere ülke genelinde milyonlarca üreticiyi mağdur eden ‘öngörüsüz ve basiretsiz yönetimin’ bir başka sonucudur.

Raporun Tamamını Okumak İçin Linki Tıklayınız


Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.