DİVRİĞİ'DE MADEN İŞÇİLERİ: "YILDIRMA POLİTİKASI UYGULUYORLAR”

DİVRİĞİ'DE MADEN İŞÇİLERİ: "YILDIRMA POLİTİKASI UYGULUYORLAR”

Sivas'ın Divriği ilçesinde, özel bir maden işletmesinde maaşlarının iyileştirilmesi ve sosyal haklarının artırılması için iş bırakan maden işçileri...

Sivas'ın Divriği ilçesinde, özel bir maden işletmesinde maaşlarının iyileştirilmesi ve sosyal haklarının artırılması için iş bırakan maden işçileri eylemlerinin 3. gününde iş yerinden içeri alınmadı. İşçiler, "Bizi burada soğukta, dışarıda bekletiyorlar. Sıcak yerlerin hepsini kapattılar. Yıldırma politikası uyguluyorlar” tepkisini gösterdi. 

Divriği'de OYAK-ERDEMİR işletmelerinin alt taşeronu ERMADEN ve bunun da alt taşeronu olan ÇİFTAY Madencilik’te çalışan maden işçileri, maaşlarının iyileştirilmesi ve sosyal haklarının artırılması için yaptıkları eyleme, üçüncü gününde devam etti.

Bir işçi, dün akşam Ankara'dan Genel Müdür'ün geldiğini belirterek, yapılan toplantıda taleplerinin görüşüldüğünü aktardı. Seyyanen zam taleplerinin bin TL olduğunu ancak bunun 250 TL'sinin kabul edildiği belirtildi. 15 günde bir vardiya yaparak 2 hafta tatil yapmaları taleplerinin ise 10 gün olmasının istendiğini aktaran işçiler, görüşmelerin süreceğini açıkladı.    

"İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ OLMAYAN KURALLARDA BİZİ ZORLA ÇALIŞTIRIYORLAR"

Fabrikanın önündeki bir maden işçisi, "Biz bir grev için buradayız. Biz yeraltında ağır şartlarda çalışıyoruz. Hiçbir iş sağlığı güvenliğimiz sağlanmıyor. İş sağlığı güvenliği olmayan kurallarda bizi zorla çalıştırıyorlar. Maaşlarımız çok düşük. Yetkililere sesleniyorum, bizlere destek olun. Yıllar önce bundan Soma'da bir kaza geçirdik. 301 tane Somalı maden işçimiz şehit oldu. Devlet orada bir yasa çıkarttı. Sadece kömür ocaklarında, iki asgari ücret geçerli dedi. Biz de yeraltı maden işçisiyiz. İlla burada da bir 301 kişinin ölmesi mi lazım bu maaşı almamız için?" dedi. 

Bir başka işçi ise şantiyeden içeri alınmamalarına tepki göstererk, "Bizi burada soğukta, dışarıda bekletiyorlar. Sıcak yerlerin hepsini kapattılar. Yıldırma politikası uyguluyorlar" diye konuştu.  

"HİÇBİR VEKİL, VALİ DESTEĞE GELMEDİ, OY İÇİN GELİRLERDİ?"

Bir maden işçisi, "Buradaki arkadaşlar üç gündür direnişte ve sesini hiç kimseye duyuramadığı gibi, şartlarını da çalıştıkları şantiyeye, şirkete kabul ettiremedi" dedi.

Bunun üzerine bir başka işçi ise, "Ettiremediğimiz gibi de kendi memleketimizde tehdit ediliyoruz" 3 gündür bu soğukta herkes telef oluyor bir adım gelen yok, işimizle tehdit ediliyoruz. Bu ülkenin teşkilat partileri nerede? Bizim oylarımızla koltuklarda oturmasını biliyorlar. Niye işçinin yanında olmuyorlar? Bu memleket başkasının memleketi mi, bu işyeri başkasının mı?” tepkisini gösterdi. 

Taleplerinin kabul edilmesi için siyasilerden destek görmeleri gerektiğini belirten bir işçi ise, "Hiçbir vekilimiz, Valimiz de yanımıza desteğe gelmedi. Oy için gelirlerdi" dedi. 

 

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.