Dirençli Kadınlar:

Dirençli Kadınlar: "En Büyük Hayâllerimizden Birini Gerçekleştirdik"

Esenyurt’tailk kez ulusal düzeyde düzenlenen ‘Dirençli Kentler Dirençli Kadınlar' çalıştayına katılan kadın sivil toplumuzmanları, kadın akademisyenler, kadın araştırmacılar, kadın muhtarlar, kadınbelediye meclis üyeleri ve kadın aktivistler fırsateşitliği ve kadınların kentiçindeki rolünü ele aldı.  Kadınlar:"En büyük hayâllerimizdenbirini gerçekleştirdik" değerlendirmesindebulundu.

Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt veSiyaset Bilimci Prof. Dr. Fatmagül Berktay’ın başkanlığında, dün Şehit Erol Olçok Kültür Merkezi’nde başlayan ‘Dirençli Kentler Dirençli Kadınlar' çalıştayı fırsat eşitliği ve kadınların kent içindekirolünün artırılması yönünde çalışmalar yapıldı. EsenyurtBelediyesi,Esenyurt Kent Konseyi ile Küresel Eşitlik ve Kapsayıcılık Ağı iş birliğinde kadınların daha eşit ve kapsayıcı kentlerde söz sahibi olabilmesiamacıyla düzenlenen çalıştaya; kadın sivil toplumuzmanları, kadın akademisyenler, kadın araştırmacılar, kadın muhtarlar, kadınbelediye meclis üyeleri ve kadın aktivistler katıldı. Dokuz oturumdan oluşançalıştayda; “KentselYoksulluğa Karşı Dirençli Kentler İnşa Etmek”, “Kadına Yönelik Şiddete KarşıDirençli Kentler İnşa Etmek”, “Göç Yönetiminde Dirençli Kentler ve DirençliKadınlar Oluşturma”, “Kadın İstihdamının ve Emeğinin Karşılaştığı Sorunlar veKooperatifçilik”, “Mahalleden Kente Yerel Katılım Bağlamında Kadınlar” gibibaşlıklar masaya yatırıldı. Çalıştaya katılan kadınlar, Esenyurt Belediyesi’nin kadın örgütleri ve sivil toplum örgütleriyle kadın dostu çalışmalaryapmasının çok kıymetli olduğunu vurguladı.

“BirlikteMücadele Edilmesi Gereken Bir Alan”

IspartaSüleyman Demirel Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Prof. Dr. Songül Sallangül: “Burada kadına yönelik şiddet olgusu ele alındığından dolayı şiddetintanımlanmasından, şiddetin farkındalığının nasıl geliştirileceğine vedolayısıyla da şiddetin önlenmesinde yer alan temel kurum kuruluş ve özelindebelediyenin çoklu bir etkinliği geleceğine vizyon tutmak, kadına yönelikşiddetle mücadeleyi birlikte daha etkili ve etkin nasıl yapabiliriz, bu sorularüzerinde akıl yürütmesi yaptık. Buradan birkaç sayfalık bir çıktı oluşturacağızama bence en önemlisi kadına yönelik şiddetle mücadele süreci çok boyutlu birsüreç ve birlikte mücadele edilmesi gereken bir alan. Belediyelerin bu süreçiçerisinde çok ciddi rol oynaması gerekiyor. Çünkü yerelde hizmet sunankuruluşlar olan yerel yönetimler ve belediyelerin bu süreçte daha fazla roloynaması ve kaynaklarını daha etkin bir biçimde kullanması gerekiyor. Çünkükentlerin sahibi ve kentlerin kullanıcısı olan her iki cins ama buradabaktığımız zaman yaşamın pratiğinde kadınlar daha az faydalanıyor. Kadınayönelik şiddeti yaşamış kadınların özel desteklere de ihtiyacı var. O yüzdenbiz belediyelerin rolleri üzerinde durduk. Çünkü İstanbul Sözleşmesi her nekadar kaldırılmış olsa da belediyelere çok ciddi iş düşüyor. Belediyelerözellikle insan yaşamının bedensel bütünlüğünü korumak kadar geleceğini savunarak bu geleceğe katkı sunması gereken kuruluşlar. Onedenle kadına yönelik şiddetin hem önlenmesi hem politika değiştirilmesi hemde bu süreçte kadınların ve tüm personelin birlikte çalışması gerekiyor. Oyüzden biz önerilerimizde de genel kadına yönelik şiddetin ve sürecin ortasınageçerek belediyeler neler yapmalı diyerek Esenyurt Belediyesi’ne de bir yolharitası çizmeye çalıştık.”

“KadınlarınZaten Her Koşulda Bir Direnci Var”

OrtakYaşamı Geliştirme Vakfı Kadın Başkan Yardımcısı Hilal Dokuzcan: “Biz özellikle kent hakkı üzerinden kadınların yerel hizmetlere erişimve değerlendirmesi noktasında bir çalışma yaptık. 'Dirençli Kentler Dirençli Kadınlar' derken, kadınların zatenher koşulda bir direnci var. Yerel hizmetlere nasıl bölüştürülebileceğimiztemel sorularımız içindeydi. Hak konusu önemliydi. Biraz da pandemideyaşananlar sonucunda yeni ihtiyaçlar ve bu ihtiyaçlara kadınların erişimiönemliydi. Güvenli kentlerin, güvenli mahallelerin; gece sokağa çıkmak,oralarda yaşanan sorunların nasıl aşılabileceği, ulaşım, kültür-sanata erişim,spor faaliyetlerinden yararlanma ve tabii ki istihdam, ekonomi sorunu gibi anakonuları ele aldık. Güvenli ve sağlıklı kentler aslında kadınların en temelhakkı olan hizmetler. Esenyurt Belediyesi’nin böyle bir çalışma yapması çok önemli, çünkü Esenyurt çok fazlanüfusa ve farklı sosyoekonomik yapılara sahip bir ilçe. Dolayısıyla buradançıkacak değerlendirmelerin gerçekten bir örnek oluşturacağını ve önümüzdekisüreçte de bütün bu sivil toplum örgütleriyle verimli ve değerli bir çalışmaolacağını görüyoruz.”

 “Böyle Bir Masaya İlk Defa Oturdum”

CHPEsenyurt Kadın Kolları Başkanı ve Belediye Meclis Üyesi Emine Polat: “Kadınları böyle bir araya getirerek bilimsel olarak kadınların, kadınhaklarının, kadınların düşüncelerini burada birebir anlatmak, bu masada birmoderatör eşliğinde bunları anlatmak… Kadınlar siyasetten daha çok nasılyararlanabilir ya da kadınlar siyasette daha nasıl başarılı olabilir bunumasamıza yatırdık. Çok başarılı geçti. Kadınlar siyasette istediğimiz kadar yeralıyor mu? Almıyor. Diyoruz ki ‘Evrensel olan her şey kadının eseri’, bununiçin de siyaset yapmamız gerekir. Siyaseten ilerlememiz gerekir. Bilimselolarak daEsenyurt özelinde bir şeyler yapmamız lazım. Böyle bir masaya ilk defa oturdum.Daha önce böyle bir çalıştayı il dışında bir ilde yapmıştık. Şimdi ilk defaEsenyurt’ta yapıyoruz. Çok başarılı olduğunu düşünüyorum.”

“Bizimİçin Hayâldi”

EsenyurtKent Konseyi Kadın Meclis Başkanı Çiğdem Çınar:“Esenyurt Kent Konseyi’ndeki kadınların en büyük hayâllerinden birinigerçekleştirdik. Eskiden böyle şeyleri Esenyurt’ta yapmak bizim için hayâldi, şimdi bunungerçekleştiğini görmek bizi çok mutlu etti. Katılımcı arkadaşlardan çok verimlisonuçlar çıkacağına inanıyorum, hepsi alanlarında çok uzman kişiler. Buradaolmaktan çok mutluyum, sonuçları çok merak ederek bekliyorum. Buradakisonuçların Esenyurt’a özellikle kadınlarla ilgili çok faydası olacağınıdüşünüyorum. Bu kadar güzel bir zamana denk getirmiş olmamız da benim içinayrıca büyük bir mutluluk. Başkanımıza çok teşekkür ederim, bu konuda bize çokdestek oldu.”

“YerelinSorunlarını En Çok Yaşayan Kadınlardır”

İmeceEv İşleri Sendika Üyesi Tülay Korkutan: “Güzel birçalıştaydı. Güzel işler çıktı. Yerel yönetimlerin, kadın sorunlarına yönelik böyle çalıştaylar veetkinlikler yapması çok önemli. Yerelin sorunlarını en çok yaşayan kadınlardır.Örneğin; sukesilir kadınlar sorun çeker, çocuklara bakacak bir yer bulamaz, çünkü kreş yoktur,istihdamda kadınların yeri çok azdır. O yüzden belediyelerin kadın dostu, kadınlarıntaleplerine çözüm üreten bir politika yürütmesi, en azından hepsinigerçekleştirmese de yol ve yöntemlerini kadın örgütleriyle, sivil toplumörgütleriyle tartışması kıymetli ve önemli bir şey diye düşünüyorum. Bizim, yani çeşitlisendikaların da belediyeleri sürekli denetlemesi, sürekli iş yapması; bu çalışmalar gerçektenhayata geçiriliyor mu, bunun cevaplarının alınması gerekiyor. Öbür türlü tek başına sadecetemsili siyasette kalabiliriz, hayata geçiremeyiz.”

"Hem Teori Hem DeSahanın Buluştuğu Bir Çalışmaydı"

SosyalHizmetler Uzmanı Gizem Sarıtaş: “Bu çalıştaya katılmakoldukça değerliydi, çünkü hem kendi grubumuzda hem de yemek esnasında diğer katılımcılarlakonuşma fırsatımız oldu. Lise öğrencisi bir genç kadına denk geldim, hayâllerinden bahsetti. Onundışında kendi ekip içimizde engelli arkadaşımız vardı. Hem teori hem de sahanınbuluştuğu bir çalışmaydı. Dolayısıyla birbirimizden beslenmek ve birbirimizibeslemek çokdeğerli kavramlar, bunun için teşekkür ediyorum.”

“KentinHepimiz İçin Daha Yaşanılabilir Olmasını Diliyorum”

Sivil Toplumcu ve Araştırmacı AyşeKaşıkırık: “Çalıştayın amacı da sloganımızda da olankente ve kendimize umut olabilmek. Bu umudu oturduğumuz yerden değil çalışarak,üreterek, sorunlarımızı dile getirerek ve bu sorunlara çözümler üreterekyapabiliriz.  Bu sebeple bu çalıştayıdüzenlediği için belediyeye, kent konseyine ve dernekten tüm emeği geçenarkadaşlara çok teşekkür ederim. Bu organizasyon için ayrıca belediyeye çokteşekkür ediyorum. A’dan Z’ye, lojistikten uygulanmasına kadar çok iyi birorganizasyon oldu.  Bu çalıştayın bundansonra yapılacak olan çalıştaylara umut ve ilham olmasını, kentin tüm kadınlar,çocuklar, engelliler, yaşlılar, mülteciler ve göçmenler hepimiz için dahayaşanılabilir olmasını diliyorum.”

“KronikleşmişAlgıyı Değiştirerek Bugün Burada Bir Adım Attık”

Yazarve Esenyurt Kent Konseyi Engelli Çalışma Grubu Sorumlusu Derya Avşar: “Buradaki çalıştayı çok çok olumlu buluyorum; özellikle erişebilirliknoktasında, eğitim noktasında, sağlık noktasında ve ekonomi noktasında. Bizimaltyapılarımızı oluşturan temel olgular aslında bunlar. Alt temel noktalarıiyileştirebilirsek bahsettiğimiz eğitim, sağlık, ekonomi ve erişebilirlik açısından çok dahasağlıklı bir kentsel dönüşüm ortaya çıkabilir. Buradaki oluşumu ben çok çokolumlu buluyorum, burada ortak akıl noktasında hemfikirlik ortaya çıkıyor. Bunun daEsenyurt’a yansıyacağını düşünüyorum. Şiddet olayları ve bilinçsizlik ileEsenyurt hep bu şekilde lanse ediliyor. Biz bu kronikleşmiş algıyı değiştirerekbugün burada bir adım attık.”

Çalıştay’ın sonuçları, 8 Mart Dünya EmekçiKadınlar Günü’nde kamuoyu ile paylaşılacak.

L5fSsvHuAd8rpQbNKIqml7Dh.jpg

L5fSsvHuAd8rpQbNKIqml7Dh.jpg

L5fSsvHuAd8rpQbNKIqml7Dh.jpg

L5fSsvHuAd8rpQbNKIqml7Dh.jpg

L5fSsvHuAd8rpQbNKIqml7Dh.jpg

L5fSsvHuAd8rpQbNKIqml7Dh.jpg

L5fSsvHuAd8rpQbNKIqml7Dh.jpg

L5fSsvHuAd8rpQbNKIqml7Dh.jpg

L5fSsvHuAd8rpQbNKIqml7Dh.jpg

L5fSsvHuAd8rpQbNKIqml7Dh.jpg

L5fSsvHuAd8rpQbNKIqml7Dh.jpg

L5fSsvHuAd8rpQbNKIqml7Dh.jpg

L5fSsvHuAd8rpQbNKIqml7Dh.jpg

L5fSsvHuAd8rpQbNKIqml7Dh.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.