ÇİN DIŞİŞLERİ BAKANI TÜRKİYE'DE TEMASLARDA, UYGUR TÜRKLERİ, ÇİN KONSOLOSLUĞU ÖNÜNDE EYLEMDE

ÇİN DIŞİŞLERİ BAKANI TÜRKİYE'DE TEMASLARDA, UYGUR TÜRKLERİ, ÇİN KONSOLOSLUĞU ÖNÜNDE EYLEMDE

Çin’in Dışişleri Bakanı Wangyi'nin Türkiye ziyareti kapsamında resmi temaslarına başlarken, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşayan ailelerinden haber alamayan Uygur Türkleri, Çin'in Sarıyer'deki...

Çin’in Dışişleri Bakanı Wangyi, Türkiye ziyareti kapsamında resmi temaslarına başlarken, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşayan ailelerinden haber alamayan Uygur Türkleri, Çin'in İstanbul Kkonsolosluğu yakınlarındaki eylemlerinin 98'inci gününde seslerini duyurmaya çalıştı.

Ellerinde döviz ve pankartlarla Çin Konsolosluğu yakınında toplanan bir grup Uygur Türkü, uzun süredir haber alamadıkları aile ve yakınlarının bir kez daha akıbetini sordu.  

"ÇİN'İN YALANLARINI İFŞA ETMEK İÇİN BURADAYIZ"

Grup adına açıklama yapan Mirzehmet İlyasoğlu, "Biz Doğu Türkistanlılar 98 gündür burada, yani Çin Konsolosluğu önünde

millet nöbeti tutmaktayız. Bugün ise bu duruşumuzun bir başka anlamı daha var. Çünkü bugün dünyada ey büyük zulmü ve soykırımı yapan zalim Çin’in Dışişleri Bakanı Wangyi şu an Türkiye’de resmi görüşmelere başladı. Biz burada Çin’in Doğu Türkistan’da yaptığı soykırımın hesabını kendisine sormak, Çin’in yalanlarını onun gözü önünde ispat ve ifşa etmek ve yaptığı soykırımı kınamak ve lanetlemek için buradayız" dedi.

"ÇİN DIŞİŞLERİ BAKANI'NI KINIYORUZ"

Türk ve Müslüman olduklarını ifade eden İlyasoğlu, "Biz buradan Çin’i ve şu anda Türkiye’de temaslarda bulunmakta olan Çin Dışişleri Bakanı Wangyi’yi şiddetle kınıyor ve lanetliyoruz. Ey Çin!! ey Wangyi!! Siz insanlığa karşı işlediğiniz bu cinayetlerle kendinizin dünyadaki en aşağılık zalim olduğunu ispat ettiniz. Siz Müslümanlara, Türklere ve en önemlisi insanlara karşı soykırım yaparken, Türkiye’nin masasında oturup başka bir şey konuşmaya hakkın ve hiçbir sıfatın yoktur. Önce soykırımı durdur ki başka şeyleri konuşmaya yüzün olsun" ifadelerini kullandı.

"EY TÜRK DEVLETİ, KENDİNE YAKIŞANI YAP, MAZLUMLARIN UMUDUNU KIRMA"

"Buradan Türk devletimize, hükümetine ve Türk milletimize sesleniyoruz" diyen İlyasoğlu, "Ey şanlı Türk milleti, sen mazlumların umudu ve sığınağısın, mazlumların umudunu kırma, kendine yakışanı yap, eli kanlı zalime kendini göster, suskunluğa bürünerek atalarımıza yazık etme. Doğu Türkistan’ın halkı senden umut bekliyor. Görünürde ne kadar güzel gözükse de, altında mazlumların gözyaşları yatıyorsa, o işlerden bu ülkeye hayır gelmez, tam tersine ahını alırsınız, zalim Çin’in amacı sadece terörle mücadele olsaydı, ‘Uygurlar Türk değildir, İslam Uygurlara dayatılmış bir dindir’ tezini ortaya atmazdı. Geç olmadan uyan ve gözüne aç, kendini göster, zalim Çin’e bunun hesabını sor, Eli Türk ve Müslüman kanıyla boyanmışÇin’in parasına, puluna ve şirin sözlerine kanma, sırtını Yüce Allah’a dayaki sırtın yere gelmesin" diye konuştu.

"BUGÜN DOĞU TÜRKİSTANLILARIN BAŞINA GELENLER YARIN SİZİN BAŞINIZA GELECEKTİR"

Tüm dünya liderlerine, insan hakları ve sivil toplum kuruluşlarına ve tüm insanlığa seslenen İlyasoğlu, şunları söyledi:

"Çin sadece Müslümanlığı ve Türklere karşı değil, tüm dinlere ve insanlığa karşıdır, Çin’de kiliselerin de nasıl yerle bir edildiğini bilirsiniz. Zalim Çin’in zulmü durmadan dünyada barış olmaz, başta ABD olmak üzere gelişmiş batı devlerin yardımıyla bugünlere gelen Çin, şuan size nasıl kafa tutuğunu görmüyor musunuz? Çin’in Pakistan, Afrika ve Orta Asya'daki bazı devletleri borç tuzağına düşürüp sonra neler yaptıklarına bakın. Zalim Çin’in yayılmacı politikası kötülüğün habercisidir. Bugün Doğu Türkistanlıların başına gelenler yarın sizin başınıza gelecektir. O yüzden tüm dünya liderlerini hep birlikte bu zulme dur demeye çağırıyoruz. Ve aynı zamanda bu zulmün durması için somut adımlar atmış olan ülke kuruluş ve dünyaca ünlü markaları tebrik ediyoruz." 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.