ÇİFTÇİ BORÇLARINA ERTELEMENİN SON GÜNÜ GELDİÇATTI, ÇİFTÇİÇARESİZ: "BİZ BU SÜREÇTE GÖMÜ BULMADIK"

ÇİFTÇİ BORÇLARINA ERTELEMENİN SON GÜNÜ GELDİÇATTI, ÇİFTÇİÇARESİZ: "BİZ BU SÜREÇTE GÖMÜ BULMADIK"

Aylardır hükümetin “borçları yapılandırdık” demesini bekleyen çiftçilerin son ümidi tükeniyor. Tarım Kredi Kooperatifi borç ertelemeleri için tanınan süre bugün doluyor. İzmir Kiraz’da...

Dilan KUTLU

Aylardır hükümetin “borçları yapılandırdık” demesini bekleyen çiftçilerin son ümidi tükeniyor. Tarım Kredi Kooperatifi borç ertelemeleri için tanınan süre bugün doluyor. İzmir Kiraz’da çiftçilik yapan Mehmet Kani, “Tarım Kredi Genel Müdürlüğü icraları hacizleri 31 Mart’a kadar erteleyeceğini söylemişti. Bunlar da AK Parti’nin kongresi içinmiş galiba. Kongrelerimizi sessiz sakin yapalım, çiftçilerden çıt çıkmasın diye. Biz bu süreçte yer altına hazine aramaya gitmedik. Gömü bulmadık. Bize sayısal lotodan para çıkmadı. Beş tane büyük inşaat şirketinin vergi borçlarını ertele, sil. Çiftçiye gelince hiçbir şey yok" diyerek tepkisini dile getirdi.

Tarım Kredi Kooperatifi borçluları için son erteleme tarihi olarak 31 Mart 2021 tarihini belirlemişti. Tanınan süre bugün bitmesine rağmen çiftçilerin yüksek faizli borçlarıyla ilgili olumlu bir karar çıkmadı. İzmir Kiraz Arkacılar köyünde çiftçilik yapan Mehmet Kani de hacizli çiftçilerden biri ve yaşadıkları borç sarmalını ANKA Haber Ajansı’na anlattı.

TARIM KREDİ FAİZİYLE İKİYE KATLANAN BORÇ

Tarım Kredi Kooperatifi’ne 26 bin 900 lira olan borcu faizle birlikte 49 bin lirayı bulan Mehmet Kani, şunları söyledi:

“Tarım Kredi Genel Müdürlüğü icraları hacizleri 31 Mart’a kadar erteleyeceğini söylemişti. Bunlar da AK Parti’nin kongresi içinmiş galiba. Kongrelerimizi sessiz sakin yapalım, çiftçilerden çıt çıkmasın diye. Bugün Tarım Kredi Kiraz ilçe Müdürlüğü’ne gittik. 1 Nisan’da icraların başladığını, çaremiz olmadığını söyledik. 10 gün zaman aldık. 10 gün içerisinde neyimiz varsa artık ineklerimizi gebe filan demeyeceğiz. Gidip hepsini kasaba kestireceğiz. Çünkü bunlar, traktörümüz, arabamız, hayvanlarımız neyimiz varsa alıp gidecekler. Alsın gitsin Tarım Kredi Kooperatifi hayvanlarımızışubesine bağlasın. Kurtuluşumuz kalmadı.”

“ERTELEME SÜRECİNDE, GÖMÜ BULMADIK, HAZİNE ARAMAYA GİTMEDİK”

Kani, 3 aylık süreçte borçları için gereken parayı toparlayamadıklarını belirterek, “Aralık ayında bu ertelenme söylenmişti. Biz bu süreçte yer altına hazine aramaya gitmedik. Gömü bulmadık. Bize sayısal lotodan para çıkmadı. Bizim tek gelir kaynağımız hayvancılık, süt” diyor.

“BU BORCU NE İLE YATIRACAĞIZ?”

Aynı zamanda besicilik de yapan Mehmet Kani, mandıraya litresini 2,85’ten sattığı sütten de kazanamadığını. Mandıracıların zarar ederek çiftçilerden süt almayı bıraktığını belirterek şunları anlatıyor:

“Süt döktüğümüz (sattığımız) yer mandıra peynirleri satacak yer bulamayınca, onlar da süt almaktan vazgeçmeye başladı. Süt verdiğimiz yer 10-15 ton sütü bıraktı (almaktan vazgeçti). Çünkü o da her taraf kapalı olduğu için sütü satamıyor. Peki biz ne yapacağız, neyi satacağız? Tarladan para kazanma, hayvandan para kazanma ondan kazanma, bundan kazanma… Bu borcu neyle yatıracağız. Ne yapmamız gerekiyor? Hırsızlık mı yapmamız gerekiyor? Devlete karşı gelmemiz mi gerekiyor? Beş tane büyük inşaat şirketinin vergi borçlarını ertele, sil. Dolar kuruna göre ayarla ama çiftçiye gelince hiçbir şey yok.

“BİZDEN HAYVANLARI VE TRAKTÖRLERİ ALIP, KENDİLERİ Mİ ARAZİLERİ DİKECEKLER”

Her döviz artışında yeme bir zam geliyor. Biz nasıl yapacağın bunu. Artık hükümetimiz kulaklarını açsın Tarım Bakanımız sesimizi duysun. Bizden bu traktörleri tarlaları hayvanları alıp da ne yapacaklar kendileri mi ekip dikecek arazileri.”

DEVA Partisi Kiraz İlçe Başkanı Hakkı Sap ise, "İlçemiz hayvancılık ve tarım bölgesi. Köylü borcunu borçla ödüyordu. Artık üretemez durumda, hayvanlarına yem alamayacak duruma geldi. Bu gidişle çiftçiler artık üretemeyecek" dedi.  

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.