CHP’LİÖZTUNÇ: 1 LİTRE SU DA, 1 LİTRE SÜT DE 3 LİRA

CHP’LİÖZTUNÇ: 1 LİTRE SU DA, 1 LİTRE SÜT DE 3 LİRA

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Aksaray’da yetiştiricinin sütünün nasıl para etmediğini marketten aldığı su ile karşılaştırarak anlattı....

HABER: TAMER ARDA ERŞİN

KAMERA: ÜNAL AYDIN

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Aksaray’da yetiştiricinin sütünün nasıl para etmediğini marketten aldığı su ile karşılaştırarak anlattı. Öztunç, “1 litre süt 3 lira, 1 litre su da 3 lira. Su ile süt aynı paraya geldiyse bir haksızlık var. Bu da market sütü 12 lira” dedi. Ekonominin iyi gittiği yönünde Öztunç ile tartışan ve ardından da Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin istifa etmesini isteyen AKP’li köylü, “Şu Tarım Bakanının değişmesi için bir dilekçe verin. Ondan Tarım Bakanı olmaz” diye konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç ve beraberindeki CHP heyeti, Aksaray’ın İncesu köyünde yurttaşların derdini dinledi. Öztunç, köye seçim için gelmediklerini vurgulayarak, “Seçim dönemleri dışında sorunlar nedir onları dinliyoruz. Vatandaşımızın sorunları nedir, Meclis açılacak, Meclis’te gündeme getirelim” diye ziyaret amaçlarını açıkladı.

Öztunç, koronavirüs döneminde yurttaşların zor duruma düştüğünü, diğer ülkelerin aksine Türkiye’de “ufak ve yeterli olmayan” destekler yapıldığını söyledi. Öztunç, tüm dünyada İklim krizi olduğunu ve hava sıcaklıklarının arttığını belirterek, “Bu iklim kriziyle yazın ortasında sel oluyor. Orman yangınlarıçıkıyor. En önemlisi kuraklık oluyor. Benim ilim Kahramanmaraş’ta da oldu. Maraş ovasında yılda üç defa, Elbistan’da bir ürün alınır. Orada da kuraklık oldu. Eskiden 40 metrede su bulunurdu, şimdi 200 metreye iniyorsun. Dünya yöntemler geliştiriyor, bizim de ayak uydurmamız lazım. Görev Tarım Bakanına düşüyor. Tarım Bakanı sıkıntıları aşamıyor” diye konuştu.

“1 LİTRE SÜT, 1 LİTRE SU”

Öztunç, çiftçinin girdi maliyetlerinin arttığını ve ektiğinin attığına değmediğini belirterek, elindeki 1 litre süt ile marketten aldığı 1 litre suyu gösterdi ve fiyatlarını karşılaştırdı. Öztunç, “1 litre süt 3 lira, 1 litre su da 3 lira. Su ile süt aynı paraya geldiyse bir haksızlık var. Bu da market sütü 12 lira” diyerek yetiştiricinin sütünün nasıl para etmediğini anlattı.

Öztunç’a bir köylü yurttaş ineklerin kestirilmeye başlandığını söyledi ve “Seneye o sütü 7 liraya alacaklar” dedi. Öztunç çiftçinin ürünlerine devlet garantisi verilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Köprüden geçene devlet garantisi var, hastanede, havalimanı da aynı. Çiftçiye neden yok?” diye sordu.

Öztunç, Türkiye Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesi nedeniyle özel sektörün şekere kota getirdiğini ifade ederek, “Ben bu kadar alacağım’ diyor. Amaç ne? Şeker üretimini azaltmak. Niye? Cargill firması var Amerikalı, oradan şeker almak” diye konuştu.

"130 LİRA OLUNCA ZARAR ETTİĞİMİ TAM FARK ETTİM"

Bir köylü süt ile su arasındaki adaletsizliğe ilişkin “Nasıl gidereceğiz?” diye sorarak, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin istifa etmesini istedi. Köylü, kendisinin çiftçiliğe başladığında yemin torbasının 90 lira olduğunu belirterek, “Torbası 110 lira olduğunda yavaştan zarar etmeye başladığımın farkına vardım. 130 lira olduğunda tam farkına vardım. Artı bir de hayvanda sıkıntı olduğunda tam eksiye dayanmış oluyorsunuz. Şu anda yemin torbası 160 lira. Bu AK Parti de olsa, CHP de olsa, MHP de olsa bunun önüne kimse geçemez" diye tepki gösterdi. 

“TARLANIN TAŞIYLA TARLANIN KUŞUNU VURDU”

Öztunç, Türkiye’nin büyük bir ülke olduğunu ve doğal kaynakları bulunduğunu belirterek, “Türkiye büyük bir ülkeyken niye ekonomik sıkıntı içindeyiz. Devletin hazinesinde 128 milyar dolar buharlaştı. Çaldılar demiyorum. Dövizin eksildiği anda döviz alışverişi oldu. Bazı baronlar döviz alıp, döviz sattılar. Düşükken hazinenin dövizini aldı, yükseldi hazineye sattı. Tarlanın taşıyla tarlanın kuşunu vurdu” dedi. Öztunç, önümüzdeki günlerde çiftçinin kuraklık parasının ödenmesi için basın toplantısı yapacaklarını ve iktidara çağrıda bulunacaklarını söyledi.

AKP’Lİ KÖYLÜ: TARIM BAKANININ DEĞİŞMESİİÇİN DİLEKÇE VERİN

Öztunç ile AKP’li bir köylü arasında Türkiye’nin yönetimi ve gelişmişlik düzeyi üzerine karşılıklı gülüşmelerin de olduğu bir atışma yaşandı. AKP’li köylü, şimdi çiftçinin 7-8 arabası olduğunu söyledi. Öztunç, “7-8 arabası olan var mı? Varsa on numara işiniz iyi” dedi. AKP’li köylüye diğer köylüler de itiraz etti. Öztunç, AKP’li köylüye çiftçinin durumunu anlatmaya çalışırken köylü ülke ekonomisinin iyi olduğu yönündeki fikirlerinde ısrar etti. Bu sırada yer yer gülüşmeler yaşandı. En son Öztunç’a, AKP’li köylü “Şu Tarım Bakanı’nın değişmesi için bir dilekçe verin. Tarım Bakanı filan olmaz ondan” dedi. Öztunç ile AKP’li köylü, karşılıklı süren ekonomi tartışmasının ardından kucaklaştılar ve hatıra fotoğrafıçektirerek ayrıldılar.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.