CHP'Lİ TEKİN: O KARARNAMEYE İMZA ATANLAR, ÖLDÜRÜLEN KADINLARIN, ÇOCUKLARIN HESABINI NASIL VERECEK?

CHP'Lİ TEKİN: O KARARNAMEYE İMZA ATANLAR, ÖLDÜRÜLEN KADINLARIN, ÇOCUKLARIN HESABINI NASIL VERECEK?

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, İstanbul Sözleşmesi'nin kararname ile feshedilmeyeceğini, bu nedenle kararın yargı süreçlerinin sonunda geri döneceğini belirtirken, "İstanbul Sözleşmesi’nden...

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, İstanbul Sözleşmesi'nin kararname ile feshedilmeyeceğini, bu nedenle kararın yargı süreçlerinin sonunda geri döneceğini belirtirken, "İstanbul Sözleşmesi’nden çıkalım diye o kararnameye imza atanlar, öldürülen kadınların, çocukların hesabını nasıl verecek?" dedi.

Gürsel Tekin yazılı bir basın açıklaması yaparak gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi. Tekin, Cumhurbaşkanlığı kararı ile İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesi, HDP'ye kapatılma davası açılması ve Gezi Parkı’nın mülkiyetinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden alınmasını değerlendirdi. HDP hakkında açılan davaya ve İstanbul Sözleşmesi hakkında yapılacak başvurulara Anayasa Mahkemesi'nin karar vereceğine dikkat çeken Tekin, "Bu iki dava Türkiye açısından bir sınavdır. Bu sınavı geçmemiz gerekiyor. Güçlünün hukuku mu hakim olacak, hukukun gücü mü geçerli olacak hep birlikte göreceğiz" açıklamasında bulundu. 

"İSTANBUL SÖZLEŞMESİ MUTLAKA GERİ GELECEK"

CHP'li Tekin, Cumhurbaşkanlığı kararı ile İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesine şu sözlerle tepki gösterdi:

"İstanbul Sözleşmesi kararname ile feshedilemez. Anayasa’nın 90’ıncı maddesi orada duruyor. Milletlerarası anlaşmalar TBMM yetkisindedir ve kanun hükmündedir. Bir kanunu da bir Cumhurbaşkanı kararnamesi değiştiremez, yürürlükten kaldıramaz. Milyonlarca kadının hakkıyla ilgili, usulüne uygun olarak yürürlüğe girmiş uluslararası bir sözleşmeyi öyle keyfinize göre ortadan kaldıramazsınız. Erdoğan hukuk bilmiyor olabilir, yanındakiler yöresindekiler yanlış yönlendiriyor olabilir, aldatılmış, kandırılmış olabilir ancak bu düzenleme adaletten döner, kadınlarımız da İstanbul Sözleşmesi’ne kavuşur. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkalım diye o kararnameye imza atanlar, öldürülen kadınların, çocukların hesabını nasıl verecek?  AKP döneminde en az 7 bin 600 kadın cinayete kurban gitti. Ne yapacağız? Bu ülkenin kadınlarının cinayete uğramasına seyirci mi kalacağız? AKP aldığı kararla katilleri sevindirdi, kadınlarıüzdü. Ama bu yaptıkları hiçbir işe yaramayacak. AKP gidecek, İstanbul Sözleşmesi mutlaka geri gelecek."

"ADALETE İNANÇ BİTERSE TUZ KOKAR"

HDP hakkında kapatılma davası açılması ve 687 kişi hakkında siyasi yasak talep edilmesiyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan CHP'li Tekin, "HDP 6 milyon insanın oy verdiği, yasal bir partidir. Faaliyetlerini yürütüyor. Kişilerin eylemleri yüzünden partileri cezalandırmak adalet ilkesine aykırı" dedi. Yargı organlarının baskı altında olduğunu belirten Tekin, Türkiye'nin kritik bir dönemden geçtiğini vurgulayarak şöyle konuştu:

"Türkiye’de bu tarihe kadar birçok parti kapatıldı. Ne oldu? Hiçbir şey olmadı. Partileri millet açar, millet kapatır. Bunu en iyi bilmesi gereken parti AKP. 5 yıl önce Erdoğan meydanlara çıktı, “Parti kapatmayıçok çirkin buluyorum, bunu tarihten silmemiz gerekir” dedi. Geldikleri nokta ortada. Geçmişten ders almıyorlar. HDP 6 milyon insanın oy verdiği, yasal bir partidir. Faaliyetlerini yürütüyor. Kişilerin eylemleri yüzünden partileri cezalandırmak adalet ilkesine aykırı. Bugün Türkiye’de zaten yargı bağımsızlığı yok. Yargı organlarının tamamı büyük baskı altında. Yargı güvenliği olmadığı için Türkiye her alanda büyük bedel ödüyor. AKP de bu alanın altını iyice oymak için elinden geleni yapıyor. HDP hakkında açılan davaya da İstanbul Sözleşmesi hakkında yapılacak başvurulara da Anayasa Mahkemesi bakacak. İki çok kritik konu var. Anayasa Mahkemesi’nin bu konularda Anayasa’ya bağlı, demokrasinin temel ilkelerine uygun kararlar almasını bekliyoruz. Bu iki dava Türkiye açısından bir sınavdır. Bu sınavı geçmemiz gerekiyor. Güçlünün hukuku mu hakim olacak, hukukun gücü mü geçerli olacak hep birlikte göreceğiz. Bir ülkede adalete, hukuka olan inanç biterse o ülkede tuz kokar. Farklı bir dinamiğin ortaya çıktığını düşünüyorum. Sanki birileri Türkiye’yi çok ağır bir noktaya sürüklemek istiyor. Tüm siyasetçileri bu dönemde sorumlu davranmaya davet ediyorum."

"GEZİ PARKI BELEDİYE'NİN ELİNDEN GASP EDİLMİŞTİR"

Tekin, Gezi Parkı’nın mülkiyetinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden alınarak, Vakıflar Genel Müdürlüğü eliyle bir başka vakfa devredilmesine ise şu sözlerle tepki gösterdi:

"Gezi Parkı’nın sembolik bir değeri var. Gençler ve toplum nezdinde farklı bir konumu var. Bu konuda atılan adım sorumsuz bir adımdı. Belediye’nin elinden burası adeta gasp edilmiştir. Gezi Parkı’nın gaspı da bir mesajdır. O mesajı okuyoruz. AKP diyor ki "Güç bende Firavun gibi ne istersem yaparım'. Ben de AKP’ye soruyorum siz ne zaman Firavun olmaya özendiniz?"

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.