CHP'Lİ PURÇU TARIMSAL KREDİLERİN YAPILANDIRILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ VERDİ

CHP'Lİ PURÇU TARIMSAL KREDİLERİN YAPILANDIRILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ VERDİ

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, çiftçilerin özel ve kamu bankalarından aldıkları tarımsal kredilerin faizlerinin silinerek beş eşit taksitle beş yıla bölünmesini için TBMM’ye kanun...

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, çiftçilerin özel ve kamu bankalarından aldıkları tarımsal kredilerin faizlerinin silinerek beş eşit taksitle beş yıla bölünmesini için TBMM’ye kanun teklifi sundu.

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, çiftçilerin sadece Tarım Kredi Kooperatifine olan borçlarının kapsama alındığı“Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin” çiftçilerin tepkisini çektiğini belirterek, tarımsal kredilerin yeniden yapılandırılması gerektiğini belirtti.

"FAİZLER SİLİNSİN BORÇLAR BEŞ EŞİT TAKSİTE BÖLÜNSÜN" 

Purçu TBMM’ye sunduğu kanun teklifinde, çiftçilerin özel ve kamu bankalarına olan tüm borçlarının ana para üzerinden hesaplanarak, faizlerin silinmesini, Ekim 2022 yılının sonuna kadar ödenmek üzere beş yılda beş eşit taksitte tahsil edilmesi gerektiğini ifade etti.  Purçu, çiftçilere uygulanan icra ve takiplerin durdurulması gerektiğini de vurguladı.

"ÇİFTÇİNİN DEVLETTEN ALACAĞI 211 MİLYAR LİRA"

Çiftçilerin tarımsal destekleme bütçesinden gereken payı almadıklarını ifade ederek şunları kaydetti:

Tarım Kanunu’nun 21. Maddesi “Tarımsal desteklemelere ayrılacak pay gayrisafi milli hasıla’nın yüzde 1’inden az olamaz” düzenlemesini getirmiştir. Ancak aradan geçen 14 yılda tarımsal desteklemelere bütçeden ayrılan pay hiçbir zaman yüzde 1’i bulmamıştır. 2006 yılından bugüne kadar çiftçinin Tarım Kanunu’nun 21. Maddesi gereği devletten alacağı miktar 211 milyar lirayı bulmuştur.”

"İCRA VE HACİZ TAKİPLERİ DURSUN"

Çiftçilerin Kamu Bankalarına Olan Tarımsal Kredi Borçlarının Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun Teklifi’ni TBMM’ye sunan CHP’li Milletvekili Özcan Purçu, çiftçilerin borçlandırılması ve bu konuda son yapılan düzenlemeye dair şunları söyledi:

"Bankaların tüm sektörlere uyguladığı faiz oranlarını arttırmasından tarım sektörü de etkilenmiştir. Ziraat Bankası, tarımsal kredilere kullandırdığı faiz oranını değiştirmezken yapılandırma faiz oranlarını yüzde 20 olarak uygulamaktadır.

Diğer bankalarda ise faiz oranları daha da yüksektir. Bu faiz oranları ile uygulanan yapılandırma çiftçilere daha çok zarar vermekte, çiftçinin geleceğe yönelik borcu katlanarak artmaktadır. Yapılandırmada borcun yüzde 30'unun peşin ödenmesi zorunluluğu getirilmesi borç faizlerinin sıfırlanmasını talep eden çiftçilerin tepkisini çekmiştir. Bu nedenle acil olarak kamu ve özel bankalar ile Tarım Kredi Kooperatiflerinin başlatmış olduğu icra takibi ve haciz işlemlerinin durdurulması gerekmektedir. “

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.