CHP’Lİ BAKIRLIOĞLU: ÇİFTÇİ BU İKTİDARI GÖNDERECEK

CHP’Lİ BAKIRLIOĞLU: ÇİFTÇİ BU İKTİDARI GÖNDERECEK

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Manisa’nın Akhisar ilçesinde zeytin hasadı yapan çiftçileri ziyaret etti. Bir çiftçinin, “Bu çiftçi ne...

 CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Manisa’nın Akhisar ilçesinde zeytin hasadı yapan çiftçileri ziyaret etti. Bir çiftçinin, “Bu çiftçi ne yapacak?” sorusuna Bakırlıoğlu, “Çiftçi, tez elden, ilk sandık geldiği zaman bu iktidarı gönderecek” dedi.

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Manisa’nın Akhisar ilçesinde zeytin hasadı yapan çiftçileri ziyaret etti. Bu yıl iklimsel nedenler ve afetler yüzünden ürün çıkmadığını, artan maliyetleri karşılamakta zorlandıklarını, zeytin fiyatlarının ise geçen yıla göre artış gösterse de 2017 fiyatlarıyla aynı olduğunu dile getiren çiftçiler, üretim yapmakta zorluk çektiklerini söylediler.

TARIMA AYRILAN BÜTÇE DÜŞÜYOR

Bakırlıoğlu’nun konuştuğu çiftçilerden biri, artan maliyetten şikayet ederek; “Çiftçi ekmek yiyecek. Nasıl yiyecek ekmek ya? Halimize bak. Mazot kaç para oldu? Geçen sene 160, 180 olan gübre 430 lira. Nasıl atacağız biz bunları? Bu çiftçi ne yapacak? Biçare” dedi.

Çiftçilerin, ilk seçimde iktidarı göndermek dışında çaresi olmadığını söyleyen Bakırlıoğlu, “Bu sene çiftçi ne yapacak? Çiftçi, tez elden, ilk sandık geldiği zaman bu iktidarı gönderecek. Yani yapacağışey bu. Başka türlü çiftçinin nefes alması imkânsız” dedi.

Bakırlıoğlu, tarıma ayrılan bütçenin azaltıldığını, şu sözlerle aktardı:

“Bütçe görüşmeleri başlıyor. Yani şimdi akıl alacak gibi değil hakikaten. Şu andaki, bütün sene boyunca ne konuştuk biz? Gıda ürünlerindeki artıştan bahsettik değil mi? Maliyet artışından bahsettik biz. Girdi maliyetlerinin artışından bahsettik. Bunlardan bahsettik. Ne olması lazım? Tarım Bakanlığına ayrılan bütçenin payının artması lazım. Bakıyorsun, geçen sene bütçenin yüzde 3,8’i Tarım Bakanlığına ayrılmış, bu sene 3,3. Geçen sene desteklemeden ayrılan pay yüzde 1,6 imiş. Bu sene 1,4’e düşmüş. Yani artması gerektiği yerde düşüyor.”

Bakırlıoğlu, üretim ile fiyatlar arasındaki eşitsizliğe dikkat çekerek, "Bu yıl birde rekolte çok düşük gerçekleşecek. Aslında ürün olmadığında fiyat artması gerekirken piyasa fiyatı maliyeti bile karşılamıyor. Geçen yıla göre fiyat artmış gibi görünse de artan maliyet ve ürün azlığı nedeniyle çiftçinin cebine daha az para girecek" dedi.

DESTEK ARTTIRILMALI

Çiftçinin üretime devam etmesi için destekleme miktarlarının arttırılması gerektiği vurgulayan Bakırlıoğlu, 5 yıldır zeytinyağı destek miktarının değişmediğini, sofralık zeytine 15 kuruş, zeytinyağına ise 80 kuruş destek verildiğini hatırlatarak, artan maliyetler karşısında maliyet ile satış fiyatının neredeyse eşitlenmesi karşısında desteklemelerin artırılması gerektiğini dile getirdi. Bakırlıoğlu; sofralık zeytine 1 lira, zeytinyağına 3 lira destek verilmesinin sektörün ve üreticilerin talebi olduğunu söyledi. 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.