CHP’Lİ ARI’DAN DİM ÇAYI'NDA İKİNCİ HES TEPKİSİ: “YABAN HAYATIN CAN DAMARI OLAN SU KAYNAĞININ ÖLDÜRÜLMESİ DEMEKTEDİR”

CHP’Lİ ARI’DAN DİM ÇAYI'NDA İKİNCİ HES TEPKİSİ: “YABAN HAYATIN CAN DAMARI OLAN SU KAYNAĞININ ÖLDÜRÜLMESİ DEMEKTEDİR”

CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, Antalya’nın Alanya ilçesine bağlı Alacami köyündeki Dim Çayıüzerinde ikinci hidroelektrik santral (HES) projesinin bölgede tarımı, canlı yaşamını...

CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, Antalya’nın Alanya ilçesine bağlı Alacami köyündeki Dim Çayıüzerinde ikinci hidroelektrik santral (HES) projesinin bölgede tarımı, canlı yaşamını tehdit edeceğini belirterek izin ve lisansların iptal edilmesini istedi. Arı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e, ikinci bir HES’in gerekçesini sordu.

Alanya'nın Alacami köyü sınırları içerisinde kurulması planlanan "İleri Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali"nin tarım arazileri, suları ve doğal yaşamı tehdit edeceğini belirten bölge halkı projeye karşıçıkıyor. CHP Milletvekili Cavit Arı, çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci devam eden HES projesine ilişkin, Bakan Kurum, Bakan Pakdemirli ve Bakan Dönmez'in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi. 

Köyün doğallığını koruyabildiğini söyleyen Arı, "Dim Çayı’nın kaynağına ev sahipliği yapan Dim Alacami Mahallesi’ne, ikinci bir HES yapılacağının ilan edilmesi, mahalle halkından büyük tepki topladı. Projenin tamamı Dim Çayı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası sürdürülebilir alanı içerisinde kalmakta olup görüntü ve gürültü kirliliğinin yanında, koruma altındaki yaban hayatının, endemik bitki örtüsü, balık ve hayvan türlerinin bu projeden etkileneceğini aşikar. Turizm açısından gelecek vaat eden bölge bu projenin hayata geçirilmesi halinde geleceğini de kaybetmiş olacak" sözleriyle ikinci HES projesini eleştirdi. 

CHP'li Arı, başta bölge halkı olmak üzere çevre dernekleri ve sivil toplum kuruluşlarının, ikinci HES projesine karşıçıktıklarını belirtirken, 17 Haziran Perşembe günü halkın katılım toplantısı yapılacağını anımsaratak, "Başlatılan ÇED sürecinin bir an evvel "ÇED Olumsuz Kararı" verilerek sonlandırılmasını ve akabinde de projeye hem Tarım ve Orman Bakanlığı hem de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından verilen izin ve lisansların iptal edilmesini talep ediyoruz" dedi.

CHP’li Arı’nın Bakan Kurum, Bakan Pakdemirli ve Bakan Dönmez’in yanıtlaması istemiyle yönelttiği sorular şöyle:

"-Coğrafi olarak dağlarla çevrili küçük bir yerleşim alanı olan Alacami Mahallesi’nde 2013 yılında faaliyete geçen bir HES’in ardından aynı bölgeye ikinci bir HES yapılmasının gerekçesi nedir?

-Tam da Dim Çayı’nın çıkış noktasına, Dim Çayı doğar doğmaz, doğduğu yerde yapılacak projenin doğal hayata vereceği zarar dikkate alındığında söz konusu proje için “ÇED Olumsuz Kararı” verecek misiniz?"

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.