Burcu Köksal: Bakan Çocukları CEO Olurken, Vatan Çocukları İşsiz Kalıyor

Burcu Köksal: Bakan Çocukları CEO Olurken, Vatan Çocukları İşsiz Kalıyor

CHP Grup Başkanvekili ve Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Türkiye'de Bakan çocuklarının CEO olurken, vatan çocuklarının işsiz kaldığını söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili ve Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada öğrenci ve veliler ile milyonlarca işsiz gencin sesi oldu.

YURT KAPASİTESİ İLE ÖĞRENCİ SAYISI ARASINDA UÇURUM VAR!

CHP Grup Başkanvekili Burcu Köksal, ülkemizdeki yurt sayısı ile öğrenci sayısı arasında uçurum olduğunu belirterek, "İstanbul'da öğrenci sayısı 824.517, yurt kapasitesi sadece 29.794. Ankara'da öğrenci sayısı 315.964, yurt kapasitesi 31.093, İzmir'de öğrenci sayısı 175.795, yurt kapasitesi sadece 19.668. Sadece, 3 büyükşehirdeki yurt sayısı ile öğrenci sayısı arasındaki uçurum bile aslında iktidarın gençlere ve eğitime nasıl baktığının bir göstergesidir. Ayrıca, şanslı olup yurt bulabilenler de asansör faciasında canlarını kaybetme tehlikesiyle karşılaşıyorlar ya da yemeklerin içerisinde yemek dışında çıkan her türlü maddeyi yemek zorunda bırakılıyorlar." dedi.

YURT SORUNU MEVCUT YURTLARIN İÇİNE RANZA TAKVİYE EDİLEREK ÇÖZÜLMEZ

AKP'nin yeni yurt yapmayıp mevcut yurtların içerisine koğuş sistemi gibi ranzalar koyarak öğrencileri kötü koşullarda yaşamaya mahkûm ettiğini dile getiren Köksal, "2023 yılında örgün öğretimdeki toplam öğrenci sayısı 4 milyon 24 bin 506. Hepsinin barınma ihtiyacı söz konusu olduğunda elimizdeki KYK yurtlarıyla yüzde 21,7’sinin barınma ihtiyacı karşılanıyor. 2022’de 825 bin olan yurt kapasitesi şu anda 130 bin yatak kapasitesi artışıyla artırıldı, yeni yurt yapılmadı; 4 kişilik bir odaya ranza koyarak 6 kişi, 6 kişilik bir odaya ranza koyarak 8 kişilik hâle getirildi. Yani yeni bir yurt açılmadı. AKP mevcut yurtların içerisine koğuş sistemi gibi ranzalar koyarak öğrencileri kötü koşullarda yaşamaya mahkûm etti. Acaba kaç tane Milletvekili çocuğunu KYK yurdunda barındırıyor?" şeklinde konuştu.

GENÇLERİMİZ YOKSULLUK YÜZÜNDEN OKULU BIRAKMAK ZORUNDA KALIYORLAR

AKP'nin tozpembe bir tablo çizerek, gerçekleri görmezden gelerek siyaset yaptığını kaydeden Köksal, "Bu ülkede gençlerin sorunu var. Gençlerin üniversitede yoksulluk yüzünden okulu bırakmak zorunda kaldıklarının, barınma sorunlarının, maddi sıkıntılarının, okul bittikten sonra yaşadıkları işsizlik gerçeğinin görmezden gelinmesi hâlinde tablo çok daha kötüye gidecek. Okullarını bitirip, üniversiteden mezun olup hayata atılan çocuklarımız da işsiz. Ne yazık ki bu ülkede Bakan çocukları CEO olurken vatan çocuk işsiz bir şekilde yaşıyor. Onun için iktidar grubunu ve yürütmeyi uyarıyoruz; lütfen, artık üç maymunu oynamaktan vazgeçin, gençlerin sorunlarını çözün, çözün, çözün; çözemiyorsanız, iktidara geldiğimizde biz çözeceğiz." ifadelerini kullandı.

ÖĞRENCİYE BURS ÜCRETİNİ ARTIRMAYAN AKP, VAKIF VE DERNEKLERE 500 MİLYONLUK BÜTÇENİN ÜSTÜNE 1 MİLYAR 325 MİLYONLUK BÜTÇE VERİYOR

Grup Başkanvekili Burcu Köksal, konuşmasında şunları söyledi:

"2013’te öğrencinin aldığı burs 147 dolara tekabül ediyordu, bugün 70 dolara tekabül ediyor yani 2 bin lira alıyor, 2 bin lirayla bir üniversite öğrencisi nasıl okuyacak? Her gün simit yese, çay içse yine yetmez bu para, okul yemekhanesinde yemek almaya yetmez otuz gün boyunca. Biz CHP olarak Komisyonda '4 bin lira olsun.' dedik, öğrenciye verilecek bursun 4 bin lira olmasını bile AKP çok gördü, bir. İkincisi, Gençlik ve Spor Bakanlığı vakıf ve derneklere geçen yıl 500 milyonluk bir bütçe ayırmıştı, bu sene 2024 yılı için 1 milyar 325 milyonluk bir bütçe ayrılıyor yani 2 katının üstüne çıkartılmış. Öğrenciye bursun verilmesini, bursun 4 bin lira olmasını çok gören, öğrenciye bir öğün ücretsiz yemeği çok gören, öğrencinin kaldığı KYK yurtlarında asansör kazalarında can vermesine göz yuman ve öğrencilere KYK yurtları yapmayıp 4 kişilik odaları ranza atarak 6 kişiye, 8 kişiye çıkaran bu zihniyet maalesef kendi kol kola yürüdüğü vakıf ve derneklere hiç utanmadan 500 milyonluk bütçenin üstüne 1 milyar 325 milyonluk bir bütçe vermeyi reva görüyor. Ben bunun takdirini yüce halkımıza bırakıyorum."

GENÇLERİMİZİ İŞSİZLİĞE, GEÇİM SIKINTISINA KURBAN ETMEYELİM

Cumhurbaşkanına hakaret ettiği gerekçesiyle 2022'de 1075 çocuğa dava açıldığını söyleyen Köksal, "Maalesef ataması yapılmadığı için canına kıyan, canına kıyma noktasına gelen gençlerimiz var. 2012'den bu yana her yıl 3 binin üzerindeki vatandaşımız geçim sıkıntısı ve işsizlik yüzünden intihara sürükleniyor ve bunların büyük çoğunluğu gençlerden oluşuyor. Mesela, ataması yapılmadığı için intihar eden Merve Çavdar, Harun Titiz, Hasan Cihan Aslan, Kevser Abdülkadiroğlu, Halil Mustafa Bozkurt, İbrahim Yeşilbağ, Ali Kürklü... Afyonkarahisar’ın Çay İlçesi'nde daha birkaç ay önce KPSS'den düşük puan aldığı için canına kıyan genç bir psikolog var. Bizlerin Meclis'te bu insanları konuşmamız lazım. Daha fazla genci artık işsizliğe, geçim sıkıntısına kurban etmememiz gerekiyor." dedi.

MİLLİ SPORCULARIMIZI DESTEKLEMEK HEPİMİZİN GÖREVİ

Milli sporcuların tüm ülkenin onuru ve gururu olduğunun önemle altını çizen Köksal, "Türkiye'deki lisanslı sporcu sayısının toplam nüfus oranı yüzde 8,7’dir. Elimizde bu kadar düşük bir rakam var. Elimizdeki millî sporcuları desteklemek hepimizin görevidir, onların başarılarıyla gurur duymayacak bir tane Milletvekili yoktur bu Meclis'te ancak bizim görevimiz daha fazla lisanslı sporcu yetiştirmektir, millî sporcu yetiştirmektir. Tesisler, okullar, yönetişim gibi tetikleyicilerle birlikte ele alındığında şu anki lisanslı sporcu oranının toplam nüfusa oranı ne yazık ki çok çok geride kalmakta." diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.