Bülent Ecevit’in Anıları Adana’da Yaşayacak

Bülent Ecevit’in Anıları Adana’da Yaşayacak

Adana’ya yeni dünya turizm trendine uygun müze ve botanik kafe kazandırıldı

BaşkanZeydan Karalar, “3. Genel Başkanımız merhum Bülent Ecevit, gerçekmilliyetçiliğin timsalidir.”

MerhumBülent Ecevit’e ait özel eşyalar, Adana’da Büyükşehir’in açtığı müzedesergilenmeye başlandı.

 

Ecevitçiftinin manevi evlatları Engin Nuhut’ta bulunan Bülent Ecevit’e ait özeleşyalar, Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından alındı ve oluşturulan müzedesergilenmeye başlandı. Müzede sergilenen eşyalar arasında merhum BülentEcevit’in son sigarasından, şapkasına, Yaser Arafat’ın hediye ettiği Kur’an-ıKerim’den, cezaevindeyken kendi yaptığı tespihe kadar geniş yelpazede eşyalarmevcut.

 

AdanaBüyükşehir Belediyesi’nce oluşturulan Bülent Ecevit Müzesi ve Meyan BotanikKafe’nin açılışı yapıldı. Kayalıbağ Mahallesi’nde tarihi bir yapınınrestorasyonunun ardından oluşturulan müze ve kafenin açılışına Adana BüyükşehirBelediye Başkanı Zeydan Karalar, Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, CHPAdana Milletvekilleri Orhan Sümer ve Müzeyyen Şevkin, Bülent Ecevit VakfıYönetim Kurulu Başkanı Emrehan Halıcı, bürokratlar, siyasiler, konuklar ve halkkatıldı.

 

GERÇEKMİLLİYETÇİLİĞİN TİMSALİ

Gurur verici veönemli bir günü yaşadıklarını ifade eden Başkan Zeydan Karalar şunları söyledi:“Biz Demokratik Sol öğretiyle yetiştik. 3. Genel Başkanımız Bülent Ecevit,çalışma bakanı olduğu dönemde emekçilere önemli haklar ve kazanımlar sağladı.Başbakan olduğunda topraklarımızda haşhaş ekimini engellemek isteyen ABD’yeyönelik olarak, ‘Topraklarımıza ne ekeceğimize ABD değil, biz karar veririz’dedi. İşte milliyetçilik budur. EOKA Kıbrıs’ta kardeşlerimize zulüm ederkenKıbrıs Barış Harekatı’nı düzenliyor ve ‘İnsanlarımız katlediliyor. Biz savaşagitmiyoruz, barış götürmeye gidiyoruz” diyor. Daha önce vazgeçirdikleri gibiTürkiye’yi harekattan bir kez daha vazgeçirmeye çalışan uluslararası sermaye vekarşıt güçleri dinlemiyor. İşte milliyetçilik budur.”

TARİHİZENGİNLİKLERİMİZİ GELECEK NESİLLERE TAŞIMALIYIZ

Bülent EcevitMüzesi’nin tarihi bakımdan önemli bir destinasyonda bulunduğunu hatırlatanBaşkan Zeydan Karalar; Antik Çağ, Roma, sonrasındaki kavimler, Osmanlı dönemigibi önemli medeniyetlere ev sahipliği yapan bölgedeki kazılara desteksağladıklarını anlatarak, “Burası bir Göbeklitepe olmaya aday noktadır. Tarihizenginliklerimizi gelecek nesillere taşımamız gerektiğinin bilincindeyiz” dedi.

DÜNYADA YENİTURİZM TRENDİ TEMATİK MÜZELER

AdanaBüyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler daire Başkanlığı Kültür Varlıklarıve Turizm Şube Müdürü İlhan Taş, Bülent Ecevit Müzesi’nin açılışını KıbrısBarış Harekatı’nın yıldönümü olan 20 Temmuz’da yapmalarının heyecanlarınıartırdığını belirterek, dünyadaki turizm trendlerinde artık tematik müzelereçok önem verildiğini ifade etti. Taş, Bülent Ecevit Müzesi’nin Meyan BotanikKafe ile birlikte yaşayan bir varlığa dönüştüğünü söyleyerek, bölgenin insanıDioscorides’in şifali bitkiler araştırması bulunduğunu, meyan bitkisinin deyazdığı kitapta yer aldığını açıkladı. Taş ayrıca, Adana’da meyan kökündenyapılan Aşlama içeceğinin ününe değindi, müzede Dioscorides’in hikayesinin debulunduğunu anlattı.

 

ÖNEMLİTURİZM DESTİNASYONU TEPEBAĞ

Seyhan BelediyeBaşkanı Akif Kemal Akay ise Tepebağ’ın, Adana’nın önemli turizm destinasyonmerkezlerinde biri olacağını kaydederek, Bülent Ecevit Müzesi’ni açan AdanaBüyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’a ve emeği geçenlere teşekkür etti.

MilletvekilleriMüzeyyen Şevkin ve Orhan Sümer de önemli bir günde Bülent Ecevit’e gösterilenvefanın önemine vurgu yaptılar.

GEÇMİŞEAYNA, BEDENE ŞİFA

Bülent EcevitVakfı Yönetim Kurulu Başkanı Emrehan Halıcı, Bülent Ecevit’in insanı, doğayı,sanatı ön plana alan siyaset anlayışının özellikle son yıllarda çok daha önemlihale geldiğini belirterek, Kıbrıs Harekatı’nın silahlı ama haklı bir mücadeleolduğunu vurguladı. Adana Büyükşehir Belediyesi’nin müzenin ve kafeninaçılışında kullandığı; “Geçmişe ayna, bedene şifa” sloganının çok güzelolduğunu dile getiren Halıcı, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı ZeydanKaralar’a teşekkür etti.

 

MÜZEYLEİLGİLİ BİLGİ NOTU

AçılışınıKıbrıs Barış Harekatının 49.yıldönümü olan 20 Temmuz 2023 tarihindegerçekleştirdiğimiz ‘’Bülent Ecevit Müzesi’’ ve ‘’ Meyan Botanik Kafe‘’mizin  Müze bölümünde EskiBaşbakanlarımızdan Merhum Bülent Ecevit ve eşi Rahşan Ecevit ‘e ait hatıraeşyaları sergilenmektedir. Bunlardan bazıları;

·        Filistin Lideri Yaşar Arafat tarafından hediyeedilen sedef işlemeli Mescid-i Aksa kutusu içerisindeki Kur’an-ı Kerim,

·        Merhum Bülent Ecevit ‘e ait şapka, kravatlar,mont, kemer, son kullandığı sigara paketi ve çakmak,

·        Başbakanlığı döneminde kullandığı mobiltelefon, cep televizyonu gibi özel eşyalar,

·        Değişik Devlet Başkanlıkları tarafından hediyeedilmiş kalemler,

·        Cezaevinde kendisi tarafından yapılan boncuktespih gibi eşyalar bulunmaktadır.

Bu müzeKayalıbağ Mah. 26009 sokak Atatürk Evi Arkası adresinde olup; hafta boyuncaziyarete  açık bulundurulacaktır.

Müzeiçerisindeki ayrıca Merhum Bülent Ecevit ‘in hayatından bazı kesintilerin yeraldığı görsel panolar bulunmakta olup, Ecevit ailesi ile ilgili hazırlanmışbelgesel videoyu da izlemek mümkün.

MEYAN BOTANİKKAFE

Müzenin girişbölümünde bulunan avlu ise ‘’ Meyan Botanik Kafe’’ olarak dizayn edilmiştir. Bukafede başta ‘’Meyan’’ bitkisinden üretilen ‘’aşlama’’ içeceğinin yanında yinemeyan bitkisinden üretilmiş çeşit ürünler bulundurulacaktır.  Meyan Kökü olarak bilinen bitki ÇukurovaBölgemizde doğal olarak yetişmekte olup, köklerinden yapılan sıcak/soğuk  çayının antioksidan, antibakteriyel ,antikanser ve antiviral etkileri olduğu eski çağlardan bu yana dile getirilmektedir.M.S 1. yüzyılda yaşadığı bilinen Anavarzalı Dioscorides Pedanius , eczacılıkta600 yıl boyunca kullanılan De Materia Medica adlı eserinde Meyan Bitkisinitanıtarak hangi alanlarda kullanılacağını belirtmiştir.

Müzenin kafebölümünde bu bitkiden üretilen çeşitli ürünler ile bölgemiz doğasında yetişenşifalı bitki çaylarını bulmak mümkün olacaktır.

chxgxa1ulflhkdzjeirp3y4b.jpg

qxuoghkgtwlam2dzsIym7rsc.jpg

7aisje8rIcynevhtq0npff6d.jpg

kvhnmocw2fkrnltjit6as4x0.jpg

xtfr2jl9svponcp1zdw6mkqn.jpg

x7ztqndbhpuvdja90wmb6znx.jpg

9e2fyxjvzzgvInhquspx5awo.jpg

pa4oqnbrxzmtsga1ju9x3ns6.jpg

mhwocjeI7a0rmzxcflpg1bk6.jpg

kmyutoa8ytlevr2jmguho95v.jpg

mpxlshzkbnnhq9qdtx1airvp.jpg

pzwhkmuio94rIudhs7gex6df.jpg

vyervzygzm9umx7rogf4j0bc.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.