BODRUMLU TURİZMCİLER BELİRSİZLİKLERE RAĞMEN SEZONDAN UMUTLU

BODRUMLU TURİZMCİLER BELİRSİZLİKLERE RAĞMEN SEZONDAN UMUTLU

Bodrum’da Nisan ayında başlaması planlanan yaz sezonu için hazırlıklar hızlandırıldı. Koronavirüs salgını nedeniyle 2020 yılını zararla kapatan Bodrumlu turizmciler 2021 yılından umutlu...

Bodrum’da Nisan ayında başlaması planlanan yaz sezonu için hazırlıklar hızlandırıldı. Koronavirüs salgını nedeniyle 2020 yılını zararla kapatan Bodrumlu turizmciler 2021 yılından umutlu olduklarını belirttiler. Turizmcilerin ortak şikayeti ise Avrupalı turist sayısının azlığı oldu. Rusya ve Ukrayna destinasyonundan yoğun talep olduğunu aktaran turizmciler, aşılama politikalarına dikkat çektiler. Rusya pazarı dışında diğer pazarlarda yaşanan uçuş belirsizliği ise turizmcileri düşündüren bir diğer konu.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, salgının küresel turizme büyük darbe vurduğu 2020 yılında turizm gelirleri yıllık yüzde 65 düşüşle 12 milyar dolar olarak kaydedilmişti. Son 17 yılın en kötü sezonunu yaşayan turizm sektörüne ait 2020 yılındaki gelirin 9 milyar 998 milyon 320 dolarını kişisel harcamalar, 2 milyar 60 milyon 999 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturmuştu.

“EYLÜL VE EKİM AYLARINDA ÇOK CİDDİ DOLULUKLARLA AYAKTA KALDIK”

Geçtiğimiz yıl turizmde yaşanan pandemi kurallarının bu yıl da uygulanabileceğini öngören turizmciler, şimdiden otellerini pandemi şartlarına uygun hale getirmeye başladılar. 2021 turizm sezonunu değerlendiren Hillstone Hotel & SPA Genel Müdürü Nilsen Özel, “2020 yılıçok sıkıntılı ve zor bir yıldı. Pandemi süreci Bodrum’da farklı destinasyonlara göre daha az hissedilse de çok zor bir dönem geçirdik. Bodrum şu şekilde bir şans elde etti: İç pazarda misafirlerimiz bir şekilde pandeminin verdiği ağırlık, rahatsızlık ve psikolojik olarak baskılardan kaçarak tatil yapmak istediler. Bu da Bodrum turizmine çok ciddi bir katkı sağladı. Özellikle Eylül ve Ekim aylarında çok ciddi doluluklarla ayakta kalmayı başardık” dedi.

ÖZEL: AVRUPA GİBİ DESTİNASYONLARA İHTİYACIMIZ VAR

Turizm sektörünün Avrupa pazarında gerekli desteği alamaması durumunda ciddi ekonomik kayıpların yaşanacağına vurgu yapan Özel, şöyle konuştu:

 “Bodrum, Avrupa'da BT pazarı gibi Rusya Ukrayna pazarları gibi pazarlardan verim alamadığı zaman çok ciddi sekteye uğrayacak bir yerdir. 2021 için pandeminin azalması bu anlamda büyük önem arz ediyor. Yine de iç pazar Bodrum için bir şans olabilir. Yine bizim mutlaka Batı Avrupa gibi destinasyonlara ihtiyacımız var. Ancak bu şekilde ayakta durabiliriz. Rusya pazarı, Ukrayna pazarı uçak geliş tarihlerini öne çekti. Oradan ciddi bir volüm almayı bekliyoruz. Haziran ayının ilk haftasından sonra İngiltere, Hollanda, Almanya, Fransa’da yaşanacak gelişmeler bizi etkileyecektir. Tüm yatırımcılar ve işletmeler büyük hazırlık içerisinde. Biz her şeyi en iyi şekilde hizmet vermek için hazırladık onun heyecanı içindeyiz. Güzel bir sezon olacak.”

“2021 YILI TURİZM SEZONUNDAN UMUTLUYUZ”

AZKA Otel Genel Müdürü Selin Buket Özsüer, 2021 sezonundan umutlu olduklarını belirterek şunları söyledi:

“2021 yılı bilinmezlikle başladı. Pandemi sürecine turizm sektörü açısından bizler de hazırlıksız yakalandık. Ancak çok çabuk reaksiyon gösterdik. Diğer tesislerde de durum öyle. Tüm tesisler gerekli önlemleri alarak yurtdışından ve yurtiçinden gelen misafirlerini sorunsuz bir şekilde ağırladı. Turist sayısı beklentilerimizi karşılamadı. Gerek ülkelerin PCR testini zorunlu tutması gerekse Covid ile ilgili önlemler nedeniyle turistler çok fazla ilgi göstermedi.  2018 ve 2019 yıllarını yakalayamadık. 2021 yılı turizm sezonundan umutluyuz. Gerek acenteler nezdinde gerekse oteller nezdinde sorun yaşayan turistler bu sene daha temkinli davranıyorlar. Bu yüzden erken rezervasyonlar yok. Hiçbir yerde de olduğunu düşünmüyorum. Talep var, sorgulama var, artış var.”

ÖZSÜER: 2019’DA 36 MİLYONLARI KONUŞURKEN 2020’DE 13 MİLYONDA KALDIK

Son 17 senenin en kötü sezonunu geçirdiklerini ifade eden Özsüer, sözlerini şöyle sürdürdü:

“2019 yılında 36 milyonları konuşurken 2020 yılında 13 milyonda kaldık. Gelir açısından 17 sene geriye düştük. Pandemi dönemiyle birlikte turizmin ne kadar önemli olduğunu gördük. Bence en önemli gelir kaynaklarından birisi turizmdir. Birçok yurtdışıülkesinde bizim kadar doğa kaynakları olmamasına rağmen yatırımlar yapıldı. Ve bu yapılan yatırımların karşılığını da almış oldular. Biz pandemi döneminde bunu öğrendik. Geçen seneye kadar Rus pazarı yine vardı, ama geçen sene beklediğimizden daha fazla Rus turist geldi. Avrupa’dan tercihler azaldı. Yaş ortalamalarının yüksek olması da etkili oldu tabi. Pandemi dönemi etkilerini iyi yönetmeleri de etkili oldu. Bu yüzden Türkiye'ye gelen turist yöneliminde değişiklik yaşandı.”

GİRGİN: SEKTÖRDE YÜZDE 70’LERE VARAN BİR DARALMA SÖZ KONUSU

Bodrium Otel & You SPA Genel Müdürü Yiğit Girgin ise pandemi nedeniyle turizm sektöründe yüzde 70’lere varan bir daralma yaşandığını belirterek, “2020 yılı -pandemi süreci başlayana kadar- 2019 yılından sonra büyük ümitlerle beklediğimiz bir yıl olmuştu. Pandemi sürecinin başlamasıyla birlikte büyük bir bilinmezliğe sürüklensek de sektör, yeni normale alışmasıyla birlikte Bodrum özelinde güzel bir sezon geçirdi. Fakat sektörün geneline baktığımızda yüzde 70’lere varan bir daralma söz konusu. Hem otelcilik hem de kendi otelimiz açısından baktığımızda dünyaya ve kendi milletimize derdimizi iyi anlattığımızı düşünüyorum. Güvenli turizm sertifikası ile doğru ve hijyenik bir hizmet verdiğimizi kanıtladık” diye konuştu.

Ülkelerin aşı politikalarının turizmdeki hareketliliği etkileyeceğini belirten Girgin, şöyle konuştu:

“2021 yılı için tahminimiz, turizmin hareketli geçmesi yönünde. Hayat normalleştikçe insanlar evde kalmak istemiyor. Turizme, konaklamaya ve gezmeye yönelik ciddi bir talep var. Bununla beraber buradan ülkelerin uygulayacakları aşı politikaları sektörümüze yön verecek duruma geldi. Güvenli turizmi biz dünyaya anlattık. İnsanlar seyahat etmek istiyorlar ve 2020 yılından daha fazla seyahat edecekler. Artık herkes bu sürece alıştı. Mayıs sonu itibariyle uçuşlar gerçekleşirse ciddi bir artışla 2021 yılını geçireceğiz.”

SARIL: PAZARLARIN TAMAMINDA DURUM BİLİNMEZLİĞİNİ KORUYOR

Bodrum Otelciler Derneği (BODER) Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Sarıl ise turizm pazarlarında yaşanan belirsizliğe işaret etti. 17 Mayıs’a odaklandıklarını belirten Sarıl, “Sezonda normal olarak ilk uçuşlar 9 Nisan dolaylarında başlıyor. Şu an elimizde net olarak iç pazarımız var. Rusya Devlet Başkanı Putin’in ‘Seyahatlere kısıtlama getirmeyeceğiz’ açıklamasıüzerine Rus pazarı da oluştu. Onun haricinde pazarların tamamında durum bilinmezliğini koruyor. İngiltere 17 Mayıs olarak bir tarih verdi. Herkes 17 Mayıs’a odaklandı. Sektör, İngiltere’den uçuşların başlamasıyla birlikte güzel bir ivme kazanacaktır. Şu an İngiltere, Rus ve Türk pazarı var. Avrupa pazarında bilinmezlik devam ediyor” diye konuştu.

Açık olan tesislerde kurallara uyulmasıçağrısı yapan Sarıl, “Güvenli turizm sertifikası bizleri Avrupa’da bir adım öne geçirdi. Çünkü biz hepsinden daha iyi hazırlandık buna. Bu uygulamanın devam etmesi ve kapsamının genişletilmesi, bu uygulamaya katılacak olan işletme ve personelinin aşılmaya geçilecek olması bizleri bir adım daha öne geçirecektir. Yeni uygulamalarla beraber açılmalar başladı. Elimizden geldiğince kurallara uyarak Muğla’nın rengini maviye çevirelim” diyerek sözlerini noktaladı.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.