ATO’DAN “ANKARA TAŞI”NA COĞRAFİİŞARET BAŞVURUSU: "TESCİLDEN SONRA AB’YE BAŞVURACAĞIZ"

ATO’DAN “ANKARA TAŞI”NA COĞRAFİİŞARET BAŞVURUSU: "TESCİLDEN SONRA AB’YE BAŞVURACAĞIZ"

Ankara Ticaret Odası (ATO), Başkent'in ürünlerini kıymetlendirme çalışmalarıçerçevesinde “Ankara Taşı” olarak da bilinen “Andezit Taşı” için coğrafi işaret başvurusu yaptı....

Ankara Ticaret Odası (ATO), “Ankara Taşı” olarak da bilinen “Andezit Taşı” için coğrafi işaret başvurusu yaptı. ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, “Ankara Andezit Taşı için yerelde coğrafi işaret tescili aldıktan sonra ilk hedefimiz Avrupa Birliği’nden tescil almak” dedi.

“Ankara Simidi”, “Ankara Döneri”, “Ankara Tavası” ve “Ankara Erkeç Pastırması”na coğrafi işaret tescili alan ATO, “Ankara Tiftiği”, “Ankara Balı” ve “Çamlıdere Höşmerim Tatlısı”nın ardından “Ankara Andezit Taşı” için de tescil başvurusu yaptı. ATO'dan bugün yapılan yazılı açıklamaya göre, Ankara Andezit Taşı’nın tescil almasıyla birlikte ürünün daha da kıymet kazanacağını belirten ATO Başkanı Baran, “Ankara için büyük önem taşıyan ‘Andezit Taşı’nın coğrafi işaret tescili almasıyla ihracat imkanları ve buna bağlı olarak ekonomimize sağlayacağı katkı da artacak” diye konuştu.

"ANKARA ANDEZİT TAŞI ANITKABİR'DEN ANKARA GARI'NA KADAR BİRÇOK TARİHİ YAPIDA KULLANILDI"

Selçuklu ve Osmanlı mimarisinde büyük ustalıkla işlenerek cami, medrese, çeşme, han ve hamam gibi binalarda andezit taşının kullanıldığını kaydeden Baran, Anıtkabir’den Ankara Kalesi’ne, Ankara Garı’ndan Hacı Bayram Veli Camisi’ne, Kurtuluş Savaşı Müzesi’ne (1. TBMM Binası) kadar Ankara’nın önemli tarihi yapılarında taşın yer aldığını söyledi.

"TESCİLDEN SONRA ANKARA SINIRLARINI AŞIP TÜRKİYE EKONOMİSİNE ÖNEMLİ KATKI SAĞLAYACAK"

Baran, halen Ankara Gölbaşı’nda alt yükleniciler, yan iş kolları ve tedarikçilerle birlikte binlerce kişi için geçim kaynağı olan ‘Andezit Taşı’nın bir Ankara markası olarak tescil almasının yatırım ve iş birlikleri oluşturma açısından önem taşıdığını kaydetti. Baran, ‘Andezit Taşı’mız tescil aldığında Ankara sınırlarını aşıp Türkiye ekonomisi için önemli katkı sağlayacak” dedi.

"HEDEFİMİZ AB’DEN TESCİL ALMAK"

Baran, Andezit Taşı için coğrafi işaret tescil çalışmalarının tamamlanmasının ardından Avrupa Birliği’nden tescil almak üzere çalışmalara başlayacaklarını söyledi. Baran, “Tamamen yerli ve milli olan Ankara Andezit Taşı’nın ihracat yaptığımız Çin, ABD, İspanya, Belçika, Bulgaristan gibi ülkelerle sınırlı kalmayıp, tüm dünya pazarına ulaşması açısından AB’den tescil almamız faydalı olacak” dedi.

ANDEZİT TAŞI NEDİR?

Volkanik kaynaklı bir doğal taş olan Andezit Taşı, Ankara’da çıkartılması nedeniyle Türkiye'de Ankara Taşı olarak da biliniyor. Dayanıklılığı ile meşhur Andezit Taşı, Cumhuriyet'in ilk yıllarında Ankara'da inşa edilen binaların birçoğunda kullanılmıştır. Suyu hapseden ve aşınmaya karşı dayanıklı olan Andezit Taşı, dirençli bir yapı malzemesi olması nedeniyle inşaat sektörü tarafından tercih ediliyor. Doğal bir ısı yalıtım malzemesi olan Andezit Taşı, yazın serinlik verdiği gibi kışın da ısı kaybınıönlüyor.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.