BİRLEŞİK METAL İŞ ESKİŞEHİR ŞUBE SEKRETERİ BÜYÜKBEYHAN: “ASGARİÜCRETLE GEÇİNMENİN ANLAMI KALMADI, AÇ BEKLİYORLAR"

BİRLEŞİK METAL İŞ ESKİŞEHİR ŞUBE SEKRETERİ BÜYÜKBEYHAN: “ASGARİÜCRETLE GEÇİNMENİN ANLAMI KALMADI, AÇ BEKLİYORLAR"

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası Eskişehir Şube Sekreteri Recai Büyükbeyhan, asgari ücret ile geçinenlerin alım güçlerinin günden güne eridiğini...

GÖKAY ŞİMŞEK

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası Eskişehir Şube Sekreteri Recai Büyükbeyhan, asgari ücret ile geçinenlerin alım güçlerinin günden güne eridiğini söyledi. Büyükbeyhan "Asgari ücret ile bu ülkede geçinmenin hiçbir anlamı kalmadı. Aç bekliyorlar" dedi.

Birleşik Metal-İş Sendikası Eskişehir Şube Sekreteri Recai Büyükbeyhan, asgari ücret komisyonunun aralık ayında toplanacağını belirtti. Büyükbeyhan şunları söyledi:

“ASGARİÜCRETLE GEÇİNMEK TÜRKİYE ŞARTLARINDA ÇOK ZOR!”

“2020-2021 yılında asgari ücrete 21.56 zam yapıldı. Asgari ücret brüt: 3 bin 577 lira, net AGİ (asgari geçim indirimi) içinde: 2 bin 825 liraya tekabül etmektedir. Asgari ücret bu şekilde haliyle ağustos ayında yüzde 20 vergiye girmekte. Yani işçilerin yaklaşık 150 lira gibi bir kaybı oluyor, ağustos ayından itibaren. Yani asgari ücretle geçinmek Türkiye şartlarında çok zor.

“78 TANE ÜRÜNDE YAPILAN ORTALAMA ZAM: YÜZDE 52’YE TEKABÜL ETMEKTEDİR

TÜİK’in yapmış olduğu açlık sınırı açıklaması 3 bin 49 lira; Türkiye’de asgari ücret, 2 bin 825 lira. Yani bununla geçinmek mümkün değil. Özellikle bu pandemi döneminden sonra marketlerdeki gıdalara gelen zamlar çok aşırışekilde. 78 tane üründe yapılan ortalama zam: yüzde 52’ye tekabül etmektedir. Elektriğe 1 yıl içerisinde yüzde 31, doğal gaza yüzde 35 bunun gibi zamlar. Bu 78 parça gıdanın ortalaması yüzde 52 zamma tekabül etmektedir. Yani bu şekilde, bu şartlarda geçinmek mümkün değil.

“ASGARİÜCRET İLE BU ÜLKEDE GEÇİNMENİN HİÇBİR ANLAMI KALMADI”

En son Cumhurbaşkanı biliyorsunuz Tarım Kredi Kooperatifleri marketlerinden alışveriş yaptı. Doğru düzgün bir temizlik maddesi yok, bir şey yok. Normal bir alışverişe bilmiyorum bin liranın üzerinde ücret ödedi. Tam kapsamlı bir alışveriş yapsa bir asgari ücretle büyük bir ihtimalle maaşının hepsini bırakıp çıkacak. Yani asgari ücret ile bu ülkede geçinmenin hiçbir anlamı kalmadı. Aç bekliyorlar. Evlerine doğru düzgün gıda, ürün götürememekteler. Biliyorsunuz, önümüzdeki aylarda aralık ayında Asgari Ücret Komisyonu toplanacak. Asgari Ücret Komisyonu’nda; 5 tane işverenden, 5 tane devletten, 5 tane de sendikalardan komisyonda komisyon üyeleri var. Bir tane de son dönemlerde göstermelik asgari ücretli bir çalışan.

“ASGARİÜCRETİN İYİ BİR SEVİYEYE GETİRİLMESİ GEREKİR”

Böyle bir komisyondan asgari ücrete ne kadar zam bekleyebilirsiniz. Asgari ücret ile yaşayanlar insan değiller. Bu yüzden asgari ücret Türkiye’nin gerçek gündemini göstermemektedir. Asgari ücretin iyi bir seviyeye getirilmesi gerekir. Asgari ücretli insanların refah bir şekilde yaşaması gerekiyor diye düşünüyoruz.

“ALIM GÜCÜ SÜREKLİ GERİYE GİTMEKTE”

İşçiler, alım gücünün günden güne eridiğini, mesela sendikalı iş yerlerinde bile ücretlerin baskılanması ile asgari ücrete yakın ücretlere gelmesi, işçilerin alım gücünü günden güne zayıflatıyor. Böyle olduğu için yani birçok zammı enflasyon üzerinden aldığımız için yani bizlerinde alım gücü sürekli geriye gitmekte.”

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.