BEYLİKDÜZÜ’NDE ORGAN BAĞIŞININ ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

BEYLİKDÜZÜ’NDE ORGAN BAĞIŞININ ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Beylikdüzü Belediyesi, İstinye Üniversitesi Liv Hospital iş birliğiyle organ bağışı farkındalığının oluşturulması amacıyla "Organ Bağışı Hayat Kurtarır"...

Beylikdüzü Belediyesi, İstinye Üniversitesi Liv Hospital iş birliğiyle organ bağışı farkındalığının oluşturulması amacıyla "Organ Bağışı Hayat Kurtarır" konulu seminer düzenledi. Organ bağışının önemine dikkat çekmek amacıyla düzenlenen seminere katılan Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, her yıl binlerce hastanın organ beklerken yaşamını kaybettiğini hatırlatarak, “Pandemiyle beraber bu bekleyişin hastalar için nasıl bir azaba dönüştüğünü tahmin edebilirsiniz. Lütfen insanlara yeni bir yaşam şansı verebilmek için organ bağışçısı olalım, ailelerimize bu bilinci kazandıralım” dedi.

Beylikdüzü Belediyesi tarafından, 03- 09 Kasım Organ Bağış Haftası kapsamında, Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi (BAKSM) Trakya Salonu’nda “Organ Bağışı Hayat Kurtarır”  konulu seminer düzenlendi. Beylikdüzü Belediyesi, İstinye Üniversitesi Liv Hospital iş birliğiyle düzenlenen seminere, Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, eşi Zehra Çalık, belediye meclis üyeleri, birim müdürleri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Seminere konuşmacı olarak katılan İstinye Üniversitesi Liv Hospital Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ayhan Dinçkan, organ bağışının önemine dikkat çekerek katılımcılara bilgi verdi. Seminerde yaptığı konuşmada, vatandaşları organ bağışı yapmaya davet eden Başkan Çalık, “Her yıl binlerce hasta organ beklerken yaşamını kaybediyor. Pandemiyle beraber bu bekleyişin hastalar için nasıl bir azaba dönüştüğünü tahmin edebilirsiniz. Lütfen insanlara yeni bir yaşam şansı verebilmek için organ bağışçısı olalım, ailelerimize bu bilinci kazandıralım” dedi.

“İNSANLARA YENİ BİR YAŞAM ŞANSI VEREBİLMEK İÇİN ORGAN BAĞIŞÇISI OLALIM”

Türkiye’de organ bağış oranlarının çok yetersiz kaldığını belirten Başkan Çalık, şöyle konuştu:

“Ülkemiz organ naklinin yapılabilmesi için gerekli donanıma, tecrübeli ekiplere ve nakil merkezlerine sahip olmasına rağmen, bağış oranları çok yetersiz kalıyor. Özellikle pandemi döneminde insanlar ön incelemeler için hastaneye gitmekten imtina edince, organ bağışında ciddi düşüş yaşandı. Dolayısıyla lütfen ama lütfen, başka insanlara yeni bir yaşam şansı verebilmek için organ bağışçısı olalım, ailelerimize bu bilinci kazandıralım. Kişi hayattayken ölümünden sonra organlarının bağışlanması için onay vermişse bile, burada belirleyici olan ailenin kararı. Kişinin tıbben ölümü gerçekleştikten sonra, yakınlarının organlarının bağışlanmasına onay vermediğine sıklıkla tanık oluyoruz. Fakat kişilerin sağlıklıyken bağışçı olmaları da ailelerin karar vermesini de kolaylaştırıyor. Hayat kadar güzel başka bir şey varsa, o da hayat kurtarmak olmalı, çaresizce bir umut arayışında olan insanlara herkesin can olmasını diliyorum.” 

DİNÇKAN: "HEDEFİMİZ, ORGAN BAĞIŞINI ARTTIRMAK" 

İstinye Üniversitesi Liv Hospital Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ayhan Dinçkan ise “Kronik organ yetmezliği çeken insanların tedavi olabilmeleri için başka bedenlerden elde edilecek organlara ihtiyaçları var. Organ bağışı çok kıymetli bu yüzden sağlıklıyken bir karar vermeniz gerekiyor. Bir gün sizin veya yakınlarınızın da organ nakline ihtiyacı olabileceğini lütfen aklınızdan çıkarmayın. Her yıl toplantılarda seminerlerde bunu anlatmaya çalışıyoruz. Biz, vatandaşlarımızı organ bağışı konusunda bilinçlendirmek istiyoruz. Hedefimiz, organ bağışını arttırmak. İstiyoruz ki şu anda organ bekleyen hastalara umut olalım” diye konuştu.

Programda ayrıca annesinin organlarını bağışlayarak birçok kişinin yaşama tutunmasına vesile olan Simin Koçoğlu'nun anlattıkları salonda duygusal anlar yaşattı.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.