BEYAZ EŞYACILAR HAMMADDE İTHALATINDA UYGULANAN EK VERGİYE DÜZENLEME İSTEDİ

BEYAZ EŞYACILAR HAMMADDE İTHALATINDA UYGULANAN EK VERGİYE DÜZENLEME İSTEDİ

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD), artan girdi ve hammadde fiyatlarının uluslararası rekabet gücünü olumsuz etkilediğini belirterek, hammadde...

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD), artan girdi ve hammadde fiyatlarının uluslararası rekabet gücünü olumsuz etkilediğini belirterek, hammadde ithalatında uygulanan ek vergide düzenleme istedi.

TÜRKBESD, 2021 yılının ilk 9 ayına ilişkin ihracat rakamları ve sektördeki son gelişmeleri çevrim içi düzenlenen toplantıda değerlendirdi. TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer ve TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yavuz, artan girdi ve hammadde fiyatlarının uluslararası rekabet gücünü olumsuz etkilediğine vurgu yaparak, hammadde ithalatında uygulanan ek vergi ile ilgili düzenleme yapılmasını taleplerini dile getirdi.

TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer, konuşmasında şunları söyledi:   

TÜM PAZARLARDA İVMEYİ KORUMAYA ODAKLANACAĞIZ: “Firmaların toplam satışları, 25 milyon 746 bin 49 adet olarak gerçekleşti. Eylül ayı itibarı ile iç pazarda yüksek baz etkisini hissetmeye başladık. Maliyet artışını dengeleyerek, başta ana ihracat pazarımız Avrupa olmak üzere faaliyet gösterdiğimiz tüm pazarlarda ivmeyi korumaya odaklanacağız. Toplam iç satış hacmimizde yüzde 23’lük bir artış yaşandı. İç satışta artışın devam etmesindeki en önemli etkenlerin başında, konut satışlarındaki artış ve pandeminin getirdiği ağırlıklı olarak evde zaman geçirilen yeni yaşam tarzı oldu. Üretimimiz de benzer şekilde ivmesini sürdürüyor. Ocak-eylül arasıüretimde, bir önceki sene aynı döneme göre yüzde 26 artış görülüyor. İhracattaki güçlü performans, üçüncü çeyrekte büyümeye önemli destek sağladı. Bu yükselişte pandemi süreci ile birlikte beyaz eşyaya olan ihtiyacın artması ve kapanma döneminde ertelenen talebin etkili olduğunu düşünüyoruz.

MİNİMUM HASARLA FAALİYETLERİMİZİ SÜRDÜRMEYE ÇALIŞIYORUZ: Hammadde arz noktalarına uzaklık sebebiyle artan lojistik maliyetler, çip maliyeti, elektrik fiyatı, doğal gaz fiyatı, petrol fiyatı, çelik fiyatı gibi birçok alanda fiyat artışları söz konusu oldu. Çip krizi mevcut süreçte hayatımızın bir gerçeği, tüm bilgiler doğrultusunda 2022’nin son çeyreğine kadar bu durumun içerisinde olmaya devam edeceğiz. Tüm sektörlerin bu sürece bir an önce adaptasyon sağlamasıçok önemli. Biz tüm platformlarımızı geliştirdik, sadece ilk tedarikçilerimizle değil alt tedarikçilerimizle de ilişkilerimizi kuvvetlendirdik, uygun sipariş yöntemimiz ile minimum hasarla faaliyetlerimizi sürdürmeye çalışıyoruz.

EK VERGİLERDE DÜZENLEME YAPILMALI: Artan girdi ve hammadde fiyatlarının uluslararası rekabet gücümüzü olumsuz etkilememesi adına hammadde ithalatında uygulanan ek vergilerde düzenlemeye gidilmesi üreticileri rahatlatacaktır.

"YASSI ÇELİK TEDARİKİNDE SIKINTI YAŞANIYOR"

TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yavuz da konuşmasında beyaz eşyanın ana girdisi olan yassıçelik tedariki ile ilgili sıkını yaşandığını söyledi. Yavuz, yassıçelik tedarikinde yaşanan sıkıntıya çözüm olabilmesi için sektörün yoğun kullandığı birkaç çelik ürününde geçici bir süre gümrük vergilerinin kaldırılmasını talep ettiklerini dile getirdi. Yavuz, “Böylece kaçınılamayan maliyet yükünün bir miktar azaltılması ve ihracatta rekabetçiliğimizin zarar görmemesi mümkün olabilecek” görüşünü paylaştı.

"ULUSAL KATKI BEYANIMIZ GÜNCELLENMELİ"

TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Özkadı ise AB’nin yeni rekabetçi büyüme stratejisi olan Yeşil Mutabakat kapsamında "Sınırda Karbon" düzenlemesine en çok maruz kalacak ülkeler arasında Türkiye’nin de yer alacağına dikkat çekerek, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Rekabetçiliğimizin zarar görmemesi açısından Paris Anlaşması’na uyum sağlamak oldukça önemli. Cumhurbaşkanı’mızın BM Genel Kurulu’nda açıklamış olduğu 2053 karbon nötr hedefine uyumlu şekilde "Ulusal Katkı Beyanı'mızın güncellenmesi ve buna uygun politika ve stratejilerin belirlenmesi öncelik taşıyor. Bu kapsamda, özellikle AB ile uyumlu bir Emisyon Ticaret Sistemi’nin hayata geçirilerek "Sınırda Karbon" düzenlemesinden muafiyet elde edilmesi ve Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) gelirlerinin ilgili sektörlerin yeşil dönüşüm projelerine aktarılmasınıönemli görüyoruz. AB, Avrupa Yeşil Mutabakatı ile tüm geçiş sürecini kapsayacak şekilde politika tedbirlerini ardı ardına hayata geçirirken Ticaret Bakanlığı’nın liderliğinde 16 Temmuz tarihinde yayınlanmış olan Yeşil Mutabakat Eylem Planı’nın da somut hedefler ve aksiyon planları ile desteklenmesi gerekiyor.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.