Başkan İmamoğlu, “Adana İle Ortak Masa İçin Harekete Geçiyoruz.”

Başkan İmamoğlu, “Adana İle Ortak Masa İçin Harekete Geçiyoruz.”

 

İstanbulBüyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Adana Büyükşehir Belediyesi KrizYönetim Masası’nın toplantısına katıldı. Adana Büyükşehir Belediye BaşkanıZeydan Karalar ve Büyükşehir bürokratlarıyla bir araya gelen Başkan Ekremİmamoğlu, İBB Afet Koordinasyon Ekibinin Maraş ilçeleri merkezli depremlerdegerçekleştirdikleri faaliyetleri ve olası İstanbul depremi ile ilgilibaşlatılan çalışmaları anlattı.

Adana BüyükşehirBelediyesi’nin depremin hemen ardından hızla koordine olduğunu belirten BaşkanZeydan Karalar, hem belediye bünyesinde, hem de Valilik bünyesinde oluşturulankriz masalarında, halkın ihtiyaçlarına yönelik yapılması gerekenlerinbelirlendiğini ve harekete geçildiğini söyledi.

Başkan ZeydanKaralar, Adana’da şu ana kadar 461 can kaybı yaşandığını söyleyerek, insanlarınpsikolojik destek ihtiyaçlarından, günlük temel ihtiyaçlarına uzanan geniş biryelpazede çalışan Büyükşehir bürokratlarına ve personeline teşekkür etti.

İSTANBUL’DABAŞLATILAN ÇALIŞMALARDAN YARARLANMAK İSTİYORUZ

Türkiye’nin birçok yerinde olduğu gibi İstanbul’da da bir deprem olma ihtimali bulunduğununherkesçe bilindiğini kaydeden Başkan Zeydan Karalar, “İstanbul Büyükşehir BelediyeBaşkanı Ekrem İmamoğlu’nun olası bir depreme yönelik önemli çalışmaları,hazırlığı var. Bilim Kurulu oluşturdu ve yoğun şekilde çalışıyorlar. Adana’nında deprem bölgesinde yer alan bir şehir olması nedeniyle, Sayın Ekremİmamoğlu’nun İstanbul’da başlattığı çalışmalardan yararlanmak istiyoruz. Bukonuda yaptıkları, yapacakları çalıştaylardan, bilimsel hazırlıklardan biz deyararlanmak ve Ekrem Başkanımızın vermeye hazır olduğu destekten faydalanmakistiyoruz. Önümüzdeki hafta için beni İstanbul’a davet etti ve biliminsanlarıyla birlikte Adana’nın depremle ilgili durumunu masaya yatıracağız.Muhtemelen bir sonraki hafta Adana’da bir deprem çalıştayı gerçekleştireceğiz. Hemolası depremde yaşanabilecek can kayıplarını en aza indirmek hem de deprem olduğundaen hızlı şekilde müdahaleyi gerçekleştirebilmek için çalışıyoruz. BüyükşehirBelediyeleri olarak elimizde arama-kurtarma çalışması yapabilecek kaç ekipolduğunu bilmek için envanter çalışması yapacağız. Bir yerde deprem olduğunda,ihtiyaç olan bölgelere kaç ekibin, nerelerden gönderilebileceğini netlemekistiyoruz. Elbette İstanbul’un bu konudaki organizasyonu, çalışması veörgütlenmesi çok ileride. Biz de İstanbul’un bilimsel çalışmalarındanfaydalanmak istiyoruz. Ekrem Başkanımıza deprem olan bölgelerdegerçekleştirdikleri yoğun çalışmalardan ve Adana hassasiyetinden dolayı dateşekkür ediyorum” dedi.

DEPREMDEÖNEMLİ GÖREV YAPAN ADANA HAVALİMANINI KAPATMAYIN

AdanaHavalimanı’nın depremde önemli işlev gördüğünü ifade eden Başkan ZeydanKaralar, şunları söyledi: “Adana depremin ilk gününden itibaren zaten lojistikgörevi gördü. Depremden sonra havalimanımıza yaklaşık 500 uçak indi. Hepsinintransferini bizim arkadaşlarımız yaptı. Askerler, arama kurtarma ekipleri,uluslararası ekipler geldi. Ben bu vesileyle yetkililere sesleniyorum, ‘önemlibir nüfusa hizmet veren havalimanımızı kapatmayın.’ “

YENİ BİRBAŞLANGIÇ İNŞA EDEMEZSEK ÇOCUKLARIMIZ BİZİ ASLA AFFETMEZ

İstanbulBüyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da Adana’ya ve deprem bölgesine,“Başınız sağ olsun, geçmiş olsun” diyerek başladığı konuşmasında can alıcıkonulara değindi. Başkan İmamoğlu, “Çok büyük acılar yaşadık ve yaşıyoruz. Üstüste büyük depremler meydana geldi. Doğanın gerçeği olan depremi yaşarken, bukadar insanımızın canını kaybetmesi, evsiz kalması ve beraberinde meydana gelendiğer olumsuzlukların sorumlusu bu ülkenin insanları olarak bizleriz. Hiç topuçevirmeye, lafı dolaştırmaya gerek yok. Olumsuzlukların kabahatinin depremdeolduğu gibi bir düşünceyi bu millete yutturmaya çalışmamalıyız. Ne yazık kişehirleşme konusunda kötü sınav veren bir ülkeyiz. Gerçeği konuşmazsak, şu anakadar yaptığımız hataları sürdürürsek, gelecek nesil bizi asla affetmez.Teknolojinin üst seviyede gelişme gösterdiği, üretim beceresinin sürekliyükseldiği ve dünyanın birbirini her an görebildiği, paylaşım yapabildiği,Şili, Japonya ve başka birçok noktadaki deneyimlerden alınan derslerin,önlemlerin ortada olduğu bir zamanda, yeni bir başlangıcı inşa edemezsek,çocuklarımız, gelecek nesiller bizi asla affetmez” diye konuştu.

EV DEĞİLTABUT YAPMIŞIZ-GÜNÜMÜZDEKİ TEKNOLOJİYLE ÖNLEM ALMAMAK CİNAYET

Depremde tahripolan binaları gördükten sonra acı bir gerçekle karşılaştıklarını ifade edenBaşkan İmamoğlu şunları söyledi: “Ne yazık ki yıkılan, zarar gören binalarıgördük, teknik olarak inceleyenlerden bilgi aldık ve kendimize ev değil tabutyaptığımız gerçeğiyle karşılaştık. Çok önemli bir eşikteyiz. Ben bu anı kırılmaanı olarak tabir ediyorum. Kırılma anını iyi değerlendirmeliyiz ve olağanüstübeceriyle, kararlılıkla, asla vazgeçmeyeceğimiz prensiplerle, bütünşehirlerimiz için yeni bir yolculuğa başlamalıyız. Bu alan manipülasyonyapılabilecek, değiştirilebilecek, ertelenebilecek bir alan değildir. Bu kadarsomut ve basit kurallarla hayatın teminat altına alınabileceği bir teknolojivarken, bunu yapmamak kesinlikle cinayet işlemekle eşdeğerdedir. Belediyeleriyle,bakanlıklarıyla, en üstteki yöneticilerle, bütün kademelerdeki çalışanlarıyla,konuya bu gözle bakmalıyız. Bunun makamı, kişisi yok…”

YENİENVANTERE GÖRE İSTANBUL’DA YIKILMASI GEREKEN BİNA SAYISI 100 BİNE YAKIN

Binagüçlendirme modeli çalışmalarıyla ilgili de bilgi veren Başkan Ekrem İmamoğlu,şöyle devam etti: “Şu anda güçlendirmeyle ilgili bir modeli İstanbul’da yoğunşekilde konuşuyoruz. Hatay’da, Japon teknolojisiyle iş birliği yapılarak, karbonliflerinden oluşan sistemle gerçekleştirilen güçlendirmenin yapıldığı iki eskibinanın ayakta kaldığını, güçlendirme hizmeti almayan aynı yapıdaki üçüncübinanın çöktüğünü gördük. İşte bu teknolojiyi gördüğümüzde yeni bir başlangıçyapmamız gerektiğini söylüyoruz. 2019’da yoğun bir hazırlıkla deprem çalıştayıyaptık. Buna dair çıktılarımıza göre bir güzergah belirledik. İstanbul’uyeniden analiz etme kararı aldık. Eski verilere göre İstanbul’da 40 binin birazüzerinde ağır hasarlı ya da yıkılabilecek bina vardı. Biz İTÜ ile birlikteçalışarak yeni bir tespit modeli hayata geçirdik ve daha farklı ve somut birsayıya eriştik. Ağır hasarlı ve yıkılabilecek bina sayısını 100 bine yakınolarak belirledik, güncelledik. Bunlar risk içeren, yıkılması muhtemel ya daağır hasarlı binalar. Bunları tespit ettik. Kira yardımı konusunda, Bakanlıklabirlikte İstanbulluyu desteklemek istiyoruz. Depremle ilgili örgütlenmeninsiyaset üstü bir modele evrilmesi gerek. Sayın Genel Başkanımızla bir arayageldik ve ona da söyledim. İsmi Deprem Konseyi olur, Deprem Kurulu olur farketmez. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bu konuyu ileteceğimi söyledim vekendisi de çok olumlu karşıladı. Dönüşümü hızlandırmalıyız. Bugünkü haliylesürerse yüz yıl sürer. O zaman da insanlarımız güvende olmaz. Kentsel dönüşümbir rant aracı haline gelmemeli. Bu konuda dil ve akıl birliği sağlanmalı,siyasi ranta dönüştürülmemeli. Bu işin partisi de yok. Öyle bir yapı kuralımki; burada bakanlık olsun, valilik olsun, Büyükşehir ve ilçe belediyeleriolsun, yapı sektörü, inşaat malzemeleri üreticileri olsun, sigortacılıksektörü, finans sektörü olsun, vatandaş temsilcileri, hak savunucuları daolsun. Böyle bir ortamda sorunlu, rant amaçlı kentsel dönüşümleri insanlarayutturamazsınız. İstanbul ve Marmara için oluşturulması gereken yapıyıBakanlığımızla paylaştık. Ne yazık ki bu anlatımımız karşılık bulmadı. Yine debu yapıyı oluşturmaktaki ısrarımızda devam edeceğiz.”

BU ÜLKEDEPREM ÜLKESİ DEYİP DURDUK, DEPREMİ BİR ANDA UNUTTUK

Konuşmasındaülke geneline ilişkin duruma da vurgu yapan Başkan İmamoğlu, “Aynı risk ölçeğiAdana için de analiz edilmeli. Bizim Bilim Kurulumuzun tespitleri ve diğerölçekler Adana için de geçerli olmalı. Birkaç yıl önce bu iş Maraş için degeçerli olmalıydı. Bu ülke deprem ülkesi deyip durduk, depremi bir andaunuttuk. Ben doğduğumdan beri inşaat sektörünün içindeyim. Şehirciliğin de buanlamda iyi bir analisti sayarım kendimi. Hele hele siyasete dahil olunca vebelediye başkanlığı döneminde… Yeni şehircilik anlayışıyla, dayanıklı, insanınımutlu eden, huzurlu kılan kentler oluşturmalıyız. A’dan Z’ye yeni bir kent dilioluşturmak zorundayız. Adana ya da İstanbul’la ilgili bugün oluşturacağımız anazeminin, bazen 20-30-40 yıl sonra sonuç vereceğini de bilmeliyiz. Şehirlerleilgili yapılar, tasarımlar birkaç yıl olamaz” dedi.

ADANALOJİSTİK MERKEZİ KONUMUNDA

Adana’nınbölgede lojistik merkezi görevi gördüğüne de değinen Başkan İmamoğlu, sözlerinişöyle sürdürdü: “Zeydan Başkanımızın da söylediği gibi 11 CHP’li BüyükşehirBelediyesi, depremde cansiperane her şeyini ortaya koymuştur. BüyükşehirBelediyelerimiz Devletimizin yapılanması AFAD da dahil her kapıya ‘Ben neyapabilirim’ diye gitmiştir. Şimdi bölgede şehirlerle paylaşarak bir modelyürütüyoruz. Adana’nın kendi gündemine rağmen o bölgelere nasıl yararsağladığını biliyoruz. Önümüzdeki 3-4 yılın gündemi olacak bir bölgede Adanalojistik merkez olabilecek. Bunları da Zeydan Başkanımızla konuşuyoruz. Bakanlıkgörüşmelerimizi, çalıştaylarımızı, muhtelif diğer uygulamalarla birlikte, acileylem planını, milletimizin gözünün önünde tutmak için gerçekleştirdiğimizçalışmaları deprem sabahı başlattık. Güçlendirme, kentsel dönüşüm, geliri düşükinsanlarımıza sıfıra yakın faizle kredi verme, bakanlığın sunduğu kira yardımınailave olarak kira yardımı modellerimiz hep hazırlanıyor. Hızlı testin ne kadardevam etmesi gerektiğine, ayakta duramayacak binalardaki insanlarımızın nasıltahliye ve iskan edileceğine dair planlarımız hep var. Bunları hep anlatacağızve şantiye giysilerimizle sokak sokak gezeceğiz. İstanbul’da olabildiğince buriski bertaraf edeceğiz. Son depremlerdeki can kayıplarımızın elbette maddianlamda karşılığı yok. Maddi kayıplarımız ise 100 milyar dolara yakın.”

İSTANBULMESELESİ MİLLİ GÜVENLİK SORUNU

Başkan İmamoğlusözlerini şöyle sonlandırdı: “İstanbul meselesi bir milli güvenlik sorunudur.İstanbul’da yaşanacak bir depremin manevi ve maddi anlamda yaratacağı büyüksorunlar olabilir. Elbette Adana da, Sakarya da, Bingöl de, bütün şehirlerimizde aynı değerde ve çok önemli ama İstanbul’un başka bir boyutu var. Bu anlamdaolabildiğince güçlü bir kent yaratma konusunda geceyi gündüze katıp yolyürüyeceğiz. Umarım devletin her kurumuyla bütüncül çalışabileceğimiz masaönerisini de kabul ettireceğimiz bir iktidarı ülkemiz yaşar.

Bunuyaşadığımızda akıldan, bilimden taviz vermeksizin yapılacak müdahalelerle makulbir süreyi doğa bize bahşederse, kentimizi bu anlamda çok dirençli halegetirebileceğimizi düşünüyorum. Bu bahsettiğim son paketin, tüm detayların,geçmişten bugüne elde ettiğimiz bütün bilginin, bütün bilimsel ve teknikiçeriklerin, kadrolarıyla birlikte İstanbul’un; Adana’nın her bireyine, baştaAdana Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere, belediyemizin heryöneticisine açık olduğunu da bu masada ilan edelim. Zira biz her duygumuzupaylaşan belediye başkanlarıyız. Zeydan Başkanın ve benim bu açıdan önde duran birilişki boyutumuz var.  Dolayısıyla buaşamadan sonra bugüne kadar yaptığımız ortak çalışmaları Adana’ya sevk etmeyi,Adana’yla ortak masalar kurmayı, masalarımızı genişletmeyi diliyoruz.  Sizden öğreneceklerimiz, duyacaklarımızolacaktır. Ortak masanın hızlı bir biçimde koordine olması için ilk adımlarıönümüzdeki hafta somut hale getireceğiz. Daha önce teknik ve taktik olarakkonuştuğumuz meseleleri, kıymetli başkanımız Adana Halkı ile paylaşacaktır. Heriki şehir de birbirinin, milletinin, devletin yanındadır. Tekrar başımız sağolsun. Umarım depremin sadece doğa hareketi olduğu günleri milletimizeyaşatırız. Şili önemli bir süreç yaşadı bu konuda. Japonya ve başka ülkelerdenörnekler dinledim ama Şili 8,8 büyüklüğüyle 2010 da 3 buçuk dakika sallandı ve420 civarında insan tsunamiden öldü. Bina yıkılmasından kimse ölmedi. Turistleredağıttıkları kitapçıkta ‘Burası bir deprem ülkesidir, her an depremi yaşayabilirsiniz,dışarıya çıkmayın çünkü binalarımız depreme dayanıklıdır’ yazıyor.  Güney Amerika’nın en yüksek binalarını inşaederek teknik ve bilimle bu işi nasıl çözdüklerini gösteriyorlar. Umarım enyakın zamanda biz de ülkemizi ziyaret edenlere bu kitapçığı bastırıp dağıtabiliriz.”

hurg8bli7ejs9d3dwhnvpkcz.jpg

5fdzbvjfxmru6q9od4tIpyb0.jpg

opr40twqtsnp3hghmfubqvIv.jpg

o0tf5q96gehp3wbzngsnt1la.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.