BASIN KARTI YÖNETMELİĞİ DEĞİŞTİ: "HER TÜRLÜÖRGÜT SUÇLARI  İLE MÜCADELEYİ ETKİSİZ KILACAK İÇERİK OLUŞTURMAK KART İPTALİ GEREKÇESİ"

BASIN KARTI YÖNETMELİĞİ DEĞİŞTİ: "HER TÜRLÜÖRGÜT SUÇLARI İLE MÜCADELEYİ ETKİSİZ KILACAK İÇERİK OLUŞTURMAK KART İPTALİ GEREKÇESİ"

Basın Kartı Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle basın kartı taşıma şartlarına “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, üyesi olmak veya yardım etmek” suçundan hüküm giymemiş olmak...

Basın Kartı Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle basın kartı taşıma şartlarına “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, üyesi olmak veya yardım etmek” suçundan hüküm giymemiş olmak eklendi. Ayrıca "Şiddet ve terörü özendirecek, her türlü örgüt suçları ile mücadeleyi etkisiz kılacak içerik oluşturmak" Sürekli Basın Kartı'nın iptal gerekçesi sayıldı.

Basın Kartı Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre; “Basın kartı verilecek kişilerde aranan şartlar”a “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, üyesi olmak veya yardım etmek” suçundan hüküm giymemiş olmak eklendi.

Yine basın kartı verilecek kişilere “sigorta primlerinin çalışma mevzuatı esaslarına uygun olarak yatırılmış olması” ve olması ve “mücbir sebepler dışında bir aydan fazla olmamak üzere ara vermeden çalışması” şartları getirildi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nda basın kartı verilebilecek unvanlara “Kamuoyu Yayın Araştırma ve Ölçme Dairesi Başkanına, İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanına, Uluslararasıİlişkiler Dairesi Başkanına, basın başdanışmanına, daire başkanlarına, daire başkan yardımcılarına ve üst kurul uzmanlarına” ibareleri eklendi. Artık Kurul’da, bu unvanlara sahip kişiler basın kartı alabilecek.

CUMHURBAŞKANLIĞI'NDA BASIN FAALİYETİ YAPAN PERSONELE BASIN KARTI

Yine değişikliğe göre; Cumhurbaşkanlığı merkez teşkilatında, “basım-yayın faaliyeti yürüten kişiler ile Cumhurbaşkanlığına bağlı başkanlıklarda ve ofislerde, basın ve halkla ilişkiler birimi amirine ve bu birimde basım-yayın faaliyeti yürüten personele, bakanlıklarda, basın ve halkla ilişkiler müşaviri ile bu birimde basın-yayın faaliyeti yürüten en fazla iki personele” basın kartı verilebilecek.

Cumhurbaşkanlığıİletişim Başkanlığı’nın özel kalem müdürü ve merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatı birimlerinde devlet enformasyon hizmetlerinde fiilen görev yapan personel, basın kartı alabilecek.

Yine basın yayın kuruluşlarının çalışanlarınca kurulmuş ve basın kartlı en çok üyeye sahip olan sendikanın genel başkanı ve genel başkan yardımcıları ile idare müdürü basın kartı alabilecek. Bu şartı sağlayan tek sendika iktidara yakın Medya-İş Sendikası.

Basın kartı başvurularında, başvuru sistemine yüklenecek fotoğrafın biyometrik özelliklere sahip olması zorunluluğu getirildi.

“ŞİDDET VE TERÖRÜ ÖZENDİRECEK İÇERİK” ŞARTI

Yönetmeliğin 25’inci maddesinde düzenlenen, sürekli basın kartının iptalini gerektirecek haller ise şöyle sıralandı:

“. Taşıdığı sıfatın saygınlığına gölge düşürebilecek yöntem ve tutumlar sergilemek suretiyle basın meslek onurunu zedeleyecek şekilde faaliyette bulunması,

. Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliğinin Teşkilat ve Görevleri Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2’nci maddesinde çerçevesi belirtilen milli güvenliğe ve kamu düzenine açıkça aykırı faaliyetlerde bulunması veya bu faaliyetlere açıkça destek vermesi,

. Şiddet ve terörü özendirecek, her türlü örgüt suçları ile mücadeleyi etkisiz kılacak içerik oluşturması,

. Suça tahrik veya teşvik edecek ve suç ile mücadeleyi etkisiz kılacak faaliyetlerde bulunması hallerinde komisyon tarafından yapılacak inceleme ve değerlendirme sonucunda, bu kişilerin sürekli nitelikte basın kartlarının iptaline karar verilebilir. Komisyon tarafından verilen iptal kararları Başkanın onayı ile derhal uygulanır.”

5 YIL YENİLENMEYECEK

Değişikliğe göre sürekli basın kartı sahiplerine, kartının iptal edilmesinin ardından 5 yıl boyunca basın kartı verilmeyecek, bu sürenin ardından verilmesi için de Adli Sicil Kanunu’nda düzenlenen yasaklanmış haklarını geri alması ve adli sicil kaydının silinmesi gerekecek.

ÇGD DAVA AÇMIŞTI

Çağdaş Gazeteciler Derneği, daha önce; Basın Kartı Yönetmeliği’ni Danıştay’a taşımıştı. Yönetmeliği birçok maddesinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istenmişti.

Danıştay İdari Dava Daireleri, Cumhurbaşkanlığıİletişim Başkanlığı’nın 14 Aralık 2018’de yaptığı yönetmelik değişikliğinin bazı maddelerinin yürütmesini durdurmuştu.

Kararda, yeni yönetmelikteki hükümler itibariyle "'milli güvenlik ya da kamu düzenine aykırılık veya bunları alışkanlık edinme”, “gazetecilik meslek onurunu zedeleyecek işler yapılması” gibi muğlak ve keyfi gerekçelerle Cumhurbaşkanlığıİletişim Başkanlığı’nın basın kartlarını iptal edemeyeceğine hükmedilmişti. Bunun yanı sıra “Cumhurbaşkanlığıçalışanları gibi bürokrat ve memurlara hiçbir şart aramadan basın kartı verilmesi” yolunu açan yönetmelik düzenlemeleri de askıya alınmıştı.

Kararda şu ifadeler yer almıştı:

“Muğlâk ifadeler içeren bu düzenlemeler, yukarıda açıklamasına yer verilen, ‘hukuki öngörülebilirlik’ ve ‘hukuki belirlilik’ ilkelerine aykırı olduğu gibi, bu ibarelerin yer aldığı düzenlemelerin basın kartı sahibi ilgilileri, mesleğini baskı altında, endişe içinde yerine getirmek zorunda bırakabileceği; bu nedenle de anılan ibarelerin basının görevini tam olarak yerine getirmesine engel olabileceği sonucuna varılmıştır.”

“BASIN KARTININ SAYGINLIĞINI ARTIRMAYI SÜRDÜRECEĞİZ”

Bu kararın ardından Cumhurbaşkanlığıİletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Basın Kartı yönetmeliğimizin bazı maddeleri Danıştay tarafından iptal edilmiş. Daha iyisini yapmak için derhal çalışmaya başladık. Görevde olduğumuz müddetçe ‘gazetecilik’ adı altında ‘terörizm propagandası’ yapanlarla mücadele edeceğiz. Terör seviciler boşuna sevinmesinler” demişti.

Altun, yönetmelik değişikliğinin ardından sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ise “Terör ve şiddet propagandası yapanların basın kartının arkasına sığınmalarının önüne geçen maddeler güçlendirildi. Söz verdiğimiz gibi, basın kartının saygınlığını artırmayı sürdüreceğiz” dedi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.