BAROLARDAN İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NİN FESHİNE KARŞI DAVA

BAROLARDAN İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NİN FESHİNE KARŞI DAVA

Ankara, Antalya ve Mersin barolarıİstanbul Sözleşmesi’nin feshine karşı Danıştay’da dava açtı. Mersin Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, İstanbul Sözleşmesi’nin bir gecede feshedilmesini...

Ankara,  Antalya  ve Mersin barolarıİstanbul Sözleşmesi’nin feshine karşı Danıştay’da dava açtı. Mersin Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, İstanbul Sözleşmesi’nin bir gecede feshedilmesini hukukken kabul edilecek bir şey olmadığını vurgulayarak, “Hukuka aykırı olduğunu düşündüğümüz kararın iptali için bu davayı açmış bulunmaktayız” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla feshedilen İstanbul Sözleşmesi ile ilgili barolar harekete geçti. Erdoğan’ın kararının iptali istemiyle Danıştay’a dava açıldı.

Ankara Barosu, kararın yürütmesini durdurulması ve iptali istemiyle dava açtığını duyurdu. Baro dava dilekçesinde Cumhurbaşkanı Kararı ile uluslararası bir sözleşmenin feshedilemeyeceği ifade edilerek, “Uluslararası andlaşmalar genel, soyut, kişilik dışı kurallar tesis etmek suretiyle yasaları değiştirebildiği için de Anayasa bu kuralların istisnai durumlar dışında mutlaka onay kanunu ile uygun bulunmasışartına bağlamıştır. Yasama organı bir sözleşmenin içeriğini değiştiremeyeceği için bir onay kanunu sadece andlaşmanın ulusal hukukta değişiklik yapmasına izin verilmesi ile sınırlıdır. Bununla birlikte, onay yasası yasama organının yasalarda değişiklik yapılmasına onay verdiği anlamına gelmekte ve böylece meclis iradesinin bu yönde tecelli ettiğini göstermektedir” denildi.

Antalya Barosu ise dava açtığını yaptığı yazılı açıklama ile duyurdu. Barodan yapılan açıklamada, “Uluslararası sözleşmeler ve Anayasayla güvence altına alınan ve insan onurunu somutlaştıran hak ve özgürlüklere aykırı olan, kendi Anayasa hukukumuzu bile ihlal eden dava konusu Cumhurbaşkanı kararına karşı, demokrasi, hukuk devleti ve insan hakları uğruna mücadelemiz sürecektir” diye altıçizildi.

Mersin Barosu da iptal davası açtı. Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, İstanbul Sözleşmesi’nin bir gecede feshedilmesini hukukken kabul edilecek bir şey olmadığını vurgulayarak, “Hukuka aykırı olduğunu düşündüğümüz kararın iptali için bu davayı açmış bulunmaktayız” dedi.

Antalya’da yaşayan avukat Figen Çalıkuşu da iptal davası açtı. Çalışkulu iptal dilekçesinde şunları belirtti:

Uluslararası hukukta, uluslararası sözleşmenin kendisi çekilmeye izin vermiş ise, bu sözleşmeden taraflar çekilebilir. Söz konusu “İstanbul Sözleşmesi”nin kendisi de 80’nci maddesinde taraf devletlere bu Sözleşmeden çekilme izni vermiştir. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyetinin İstanbul Sözleşmesinden çekilmesinde uluslararası hukuka uygunluk bakımından bir problem yoktur. Ancak iptali istenen Cumhurbaşkanlığı Kararı ile çekilme değil fesih iradesi bildirilmiştir. İlk aşamada bu hali ile yasal bir keyfiyet ve dayanağı hukuka uyarlı değildir.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.