BAKAN VARANK: SENE SONUNDA  50 MİLYON DOZ KAPASİTEYE SAHİP AŞI ADAYIMIZ OLACAK

BAKAN VARANK: SENE SONUNDA 50 MİLYON DOZ KAPASİTEYE SAHİP AŞI ADAYIMIZ OLACAK

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, virüs benzeri parçacıklara dayalı (VLP) yerli aşıya ilişkin “Bu aşamaların tamamı başarılı olursa inşallah sene sonunda 50 milyon doz kapasitesiye...

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, virüs benzeri parçacıklara dayalı (VLP) yerli aşıya ilişkin “Bu aşamaların tamamı başarılı olursa inşallah sene sonunda 50 milyon doz kapasitesiye sahip aşı adayımız olacak” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ‘nöbetçi bakan’ uygulaması kapsamında TBMM’deydi ve parlamento muhabirlerinin sorularına yanıt verdi. TÜBİTAK COVID-19 Türkiye Platformu çatısı altında çalışmaları süren ve virüs benzeri parçacıklara dayalı (VLP) aşıçalışmasının insan denemelerine geçen dünyadaki dördüncü aşı adayı olmasına ilişkin Mustafa Varank, “VLP teknolojisi dediğimiz bir teknoloji var, bu alanda dördüncü aşı oldu. DSÖ’nün kabul ettiği aşıçalışmaları var… Aslında virüse benzettiğiniz bir yapıyla antikor oluşturmaya çalışıyorsunuz. Bizim aşımız hem bu teknolojinin yeni olması hem virüsün dört bölgesini hedef alan aşı olması bakımından aşımızdan çok umutluyuz. Hocalarımız bir senedir insan üstü gayretle bu işi yürütüyorlar. İnsan çalışmaları cumartesi sabahı itibariyle başladı. O süreçlerde kolay süreçler değil. Mesela faz1 çalışmalarını iki aydan önce bitirme imkanınız yok. Eğer bütün aşamalar başarılı bir şekilde tamamlanırsa, inşallah sene sonundan önce biz aşımızı elimize alabiliriz. Burada önemli olan hususlardan biri de bunlarıüretecek tesislerin hazır olması. Zaten firmalarla hocalarımız çalışıyor. Bu aşamaların tamamı başarılı olursa inşallah sene sonunda 50 milyon doz kapasiteye sahip aşı adayımız olacak. Ben de gönüllü olacağımı ilan etmiştim. İkinci grup aşılamalarda gönüllü olacağım. Ayın 17, 18’i itibariyle, ben de bir aşı gönüllüsü olarak çalışmaların içinde bulunacağım” diye konuştu.

“MERKEZ SAYIMIZI 20’YE ÇIKARDIK”

Mustafa Varank, “Bunların kurallarıçok katı kurallar. Faz1 ve faz2'yi bitirmek dört aydan önce mümkün değil. Türkiye'de faz1 klinik sayısı yapılacak merkez sadece 9’du. Biz bu sayıları hızlandırmak için klinik sayımızı 20’ye çıkardık” dedi.

“NAZAL AŞIDA, TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU'NA BAŞVURU YAPTILAR"

Nazal aşı ile ilgili Mustafa Varank, “Bu da protein tabanlı bir aşıçeşidi. Bu da dünyadaki yenilikçi aşı türlerinden bir tanesi. Burundan uygulanacak bir aşıçalışması. ODTÜ’deki bir hocamız bunun liderliğini yapıyor. Orada da arkadaşlarımız hayvan deneylerin tamamladılar. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na başvurularını yaptılar. Onların değerlendirmesi, eğer onay alırsa insan deneylerine başlayacaklar. Arkadaşlarımızın ilk elde ettiği sonuçlar, oldukça başarılı gözüküyor” dedi.

“BU AŞILARDA, MUTASYONA KARŞI NETİCE ALABİLİYORSUNUZ”

Mustafa Varank, “Hem burundan uygulanan aşıda hem VLP aşıda, mutasyona çok kolay tasarlanan aşılar. Tasarım değiştiriliyor. Dolayısıyla o süreçleri bir daha yapmıyorsunuz. Sadece tasarımları değiştirerek netice alabiliyorsunuz. Mesela bu VLP aşısının ikinci fazında hocalarımız, mutasyona karşı faz çalışmasını da kullanmak istiyorlar. Testlerini yapıyorlar. Bu aşıların bir özelliği de mutasyona karşıçok hızlıca bunların tasarımının değiştirilmesi” dedi.

“YURT DIŞINDAN İLGİ VAR”

Yerli aşılara talep konusunda Mustafa Varank, “Aşı konusu hem DSÖ’nün hem tüm dünyanın gündeminde. Özellikle az gelişmişülkelerin aşıya erişimi hiç yok. Farklıülkelerden farklı talepler geliyor. Hem aşı tedarik konusunda ‘yardımcı olun’ diyen ülkeler var. Hem de bu çalışmalarda ortak hareket etmek isteyen. Onlarla bu çalışmalara girersek hem bizim süreçlerimiz kısalmış olur hem uluslararasıçalışma olacağı için saygınlığı artmış olur hem de o ülkelere aşı tedariği konusunda öncelik vermemiz olabilir. Yurt dışından evet ilgi var. Dünyanın bu konuyu ele alması da lazım. Bu ülkeleri aşılamadıkça bu hastalığın dünyadan kalkma şansı yok. Sadece bencilce ülkelerin kendilerini aşılamaları değil, dünyanın tamamının aşılanması hususunda belki BM öncülüğünde yapılması gerekir” dedi.

“AŞI ÇALIŞMASINDA GÖNÜLLÜ OLMAK İÇİN BEKLİYORUM”

Aşıların etkisi hakkında Mustafa Varank, “Ben aşı olmadım, aşı olsam denek olamam. Gönüllü olmak için aşıçalışmasında bekliyorum. Aşıların yüzde 100 koruması yok. Aşı olduğunuzda size bulaşmayacak demek değil. Aşının koruyuculuğu var. Bütün aşılarda ihtimaller var. Özellikle 65 yaşüztü aşılar tamamlandığı için hastalık geçiren hastalarda bu yaş gurubunda ağır hasta sayısında düşüş olduğunu Sağlık Bakanı’mız son kabine toplantımızda gösterdi. Bu şu demek. Aşılar çalışıyor. Hükümetimiz, Sağlık Bakanı’mız büyük gayret içinde. Bütün vatandaşlarımızın mutlaka aşı olmazı lazım. Aşı karşıtlığını kabul etmemiz mümkün değil. Aşı karşıtlığının yoğun olduğunu görüyoruz. Bu doğru bir tavır değil. Bu tüm insanlığı etkileyen çok sinsi bir hastalık. Bununla mücadele etmenin tek yolu aşılanmak. Vakti gelen vatandaşlarımızın mutlaka aşılanması gerekiyor” dedi.

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.