AYM: "BİR SUBAY 'ÖZEL YAŞAM EYLEMLERİ' NEDENİYLE İHRAÇ EDİLEMEZ"

AYM: "BİR SUBAY 'ÖZEL YAŞAM EYLEMLERİ' NEDENİYLE İHRAÇ EDİLEMEZ"

Anayasa Mahkemesi, bir subayın bir kadınla ilişkisine dair bilgisayarında bulunan bilgiler üzerine işten çıkarılmasını "mahremiyet alanına dahil özel yaşam eylemleri" olması gerekçesiyle...

Anayasa Mahkemesi (AYM), bir subayın bir kadınla ilişkisine dair bilgisayarında bulunan bilgiler üzerine işten çıkarılmasını "mahremiyet alanına dahil özel yaşam eylemleri" olması gerekçesiyle haksız buldu. İhraç edilen subayın özel hayatının gizliliğinin ihlal edildiğine hükmetti.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda subay olarak çalışan M.K’nın bilgisayarına, görev yaptığı gemide internete girerek “yasak edilen cihaz ve aletleri bulundurma ve kullanma” suçunu işlediği iddiasıyla el konuldu. Bilgisayarda yapılan inceleme sonucunda, M.K’ya özel hayatıyla ilgili sorular soruldu, M.K da bir kadınla yaşadığı ilişkiyi, kadınla başka bir subayın evinde yaşadığı cinsel ilişkiyi kaydettiğini, ancak bu kaydı daha sonra sildiğini anlattı.

Askeri savcılık 2011 yılında M.K. hakkındaki dosyayı başsavcılığa iletti, özel hayatın gizliliğini ihlal suçundan yargılanan M.K. bu davadan beraat etti, karar 2014’te kesinleşti. Ancak yapılan idari soruşturma sonucunda 2012’de M.K’nın TSK ile ilişiği, disiplinsizliği ve ahlaki durumu gerekçe gösterilerek kesildi. Karara karşı yapılan başvuru da Askeri Yüksek İdari Mahkemesi (AYİM) tarafından reddedildi.

M.K. 2014’te ilişik kesme kararını Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. Anayasa Mahkemesi ise AYİM tarafından verilen hükme gerekçe yapılan gizlilik dereceli belgelerin M.K.’ya incelettirilmemesi neDeniyle hak ihlali kararı verdi ve yargılamanın yeniden yapılmasını istedi. Yeniden yapılan yargılama da 2016’da AYİM tarafından reddedildi. M.K. bu kararı da Anayasa Mahkemesi’ne götürdü.

AYM, ikinci başvurusunda M.K.’yı haklı buldu. M.K’nın özel hayatının gizliliğinin ihlal edildiğine hükmeden Anayasa Mahkemesi, AYİM’de yapılan yargılamada eksiklikler bulunduğuna dikkat çekti.

AYİM’in ceza yargılamasında beraat ile sonuçlanan bazı eylemleri hükme esas aldığını, görevin ifasıyla ilgili olmadığı anlaşılan tutum ve eylemleri nedeniyle çalışanın cezalandırılamayacağını belirten Anayasa Mahkemesi, yargılamanın yeniden yapılmasına hükmetti.

Kararda, "Başvuruya konu disiplin işlemi ile yargısal sürece konu edilen davranışların başvurucu tarafından alenileştirilmeyen, esasen mesleki faaliyet ile ilgisi de olmayan, mahremiyet alanına dahil özel yaşam eylemleri olduğu söylenebilir" denildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.