ANKARA'NIN BAŞKENT OLUŞUNUN 98'İNCİ YILI, İKİNCİ TBMM'DE KUTLANDI

ANKARA'NIN BAŞKENT OLUŞUNUN 98'İNCİ YILI, İKİNCİ TBMM'DE KUTLANDI

Ankara'nın başkent oluşunun 98'inci yılı Ulus'taki İkinci Meclis Binası'nda kutlandı. Kutlamaya Ankara Valisi Vasip Şahin, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı...

Haber: BERKAY VAROL - Kamera: FATİH NAZIM EFE 

Ankara'nın başkent oluşunun 98'inci yılı Ulus'taki İkinci Meclis Binası'nda kutlandı. Kutlamaya Ankara Valisi Vasip Şahin, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve Ankara Protokolü katıldı. Yavaş, "Kuruluş ve kurtuluş mücadelemizin ardından son kale olma özelliğini barındıran kadim kentimiz bağımsızlık tutkunu bir milletin yoluna ışık tutan milli duruşun simgesi olmuştur" derken, Vali Şahin, "Ne kadar isabetli bir karar olduğu geçen 98 yılın süre zarfında anlaşılmış, güzel şehrimiz yeni kurulan Cumhuriyet'e daima hizmet etmiş ve sahip çıkmıştır" diye konuştu.

Ankara, 13 Ekim 1923 tarihinde alınan kararla başkent olmasının 98'inci yılını kutluyor. İlk tören, sabah Anıtkabir'de yapıldı. Vali Şahin, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın da olduğu heyetle birlikte Aslanlı Yol'da yürüdü. Vali Şahin, Atatürk'ün mozolesine çelenk bıraktı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, Misak-ı Milli Kulesi'ne geçildi. Vali Şahin, Anıtkabir Özel Defteri'ne şunları yazdı: 

"Büyük Atatürk,

Cumhuriyetimizin aydınlık geleceğinin merkezi olan Ankara'mızın başkent olmasının 98. yıl dönümünde huzurunuzda bulunmanın huzur ve mutluluğunu yaşıyoruz. Bağımsızlık mücadelemizin zaferle neticelenmesini müteakiben Türkiye Büyük Millet Meclisi, Milli Mücadele'nin sevk ve idare merkezi olan Ankara'yı başkent ilan ederek Ankara ve Ankaralıları onurlandırmıştır. Aynı zamanda büyük bir sorumluluk getiren bu görevi, bugüne dek başarıyla yerine getiren Ankara, milletimizin gösterdiği dayanışma ve kararlılık azmiyle ülkemizin gelişme ve kalkınma hamlelerinde başkent olarak hep öncü olmuştur.

Türkiye Cumhuriyeti'nin başkent olma vasfını gururla taşıyan Ankara, kültürel zenginliği, modern kent yaşamı ve Cumhuriyet tarihi boyunca elde ettiği kazanımlarla bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da örnek bir başkent olarak yarınlara güvenle yürüyecektir. Ruhun şad olsun."

Törenlerin ikinci adresi ise Ulus'taki İkinci Meclis binasıydı. Törene Ankara Valisi Vasip Şahin, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, 4'üncü Kolordu ve Ankara Garnizon Komutanı Tümgeneral Ahmet Kurumahmut ve çok sayıda başkentli katıldı. İkinci Meclis binasıönündeki törende seymen gösterisi büyük alkış aldı.

"ANKARA, 13 EKİM 1923'TE GENÇ CUMHURİYETİMİZİN BAŞKENTİ OLDU"

İkinci Meslis'te düzenlenen törende konuşan Yavaş, Ankara'nın başkent oluşunun 98'inci yılını gururla karşıladıklarını belirtti. Yavaş, şunları söyledi:

"Ankara, Kurtuluş Savaşı boyunca stratejik kararların alındığı ve bu kararlar sonucu hürriyet meşalemizin sonsuza dek yandığı merkezdir. Kuruluş ve kurtuluş mücadelemizin ardından, ‘son kale’ olma özelliğini barındıran kadim kentimiz, bağımsızlık tutkunu bir milletin yoluna ışık tutan milli duruşun simgesi olmuştur. Kızılca günün, Melhame-i Kübra’nın, istiklal ve istikbalin bir arada yaşandığı kenttir Ankara. Tüm bu kutlu özelliklerinin yanı sıra; iklimi, jeolojik konumu, gelişme kabiliyeti, mevcut tesisler ve kuruluşlar bakımından da uygun olması sebebiyle milletimizin mukadderatını belirleyerek 13 Ekim 1923’te genç Cumhuriyetimizin başkenti olmuştur."

"HEP BİRLİKTE İKİNCİ YÜZYILA HAZIRLANMAK İÇİN ARA VERMEDEN ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYORUZ"

Yavaş, Ankara'nın özelliklerine ilişkin, şöyle konuştu:

"Bizler bir yandan Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman silah arkadaşlarının sonsuz emanetine sahip çıkarak tarihimize olan sorumluluğumuzu yerine getirirken, bir yandan da bu kenti yine milletimizin geleceğine ışık tutacak şekilde birlikte büyütmeli, geliştirmeli ve yönetmeliyiz. Bu sorumluluk en başta düşmana karşı galebe çalan atalarımıza ve bizlere bu toprakları vatan kılanlara karşı vazifemizdir. Ankara Büyükşehir Belediyesinin altyapısıyla, yeşil alanlarıyla, yeni yollarıyla, kırsal kesimdeki üretimiyle, kadın istihdamıyla, öğrenci dostu uygulamalarla, kültürle ve sanatla zaferin kentini, hep birlikte ikinci yüzyıla hazırlamak için ara vermeden çalışmaya devam ediyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bu sorumluluğun yarenliğinde sorumluluklarımızı yerine getirecek, insan odaklı projelerimizi hayata geçirmeyi sürdüreceğiz.”

Ankara Valisi Vasip Şahin, Milli Mücadele döneminde kentlerin katkılarını hatırlatırken, "Maraşşehrimiz kahraman, Antep şehrimiz gazi, Urfa şehirimiz ise şanlıünvanına kavuşmuştur" dedi. 

Ankara'nın başkent olma kararına ilişkin Vali Şahin, "Ne kadar isabetli bir karar olduğu geçen 98 yılın süre zarfında anlaşılmış, güzel şehrimiz yeni kurulan Cumhuriyet'e daima hizmet etmiş ve sahip çıkmıştır" mesajını paylaştı. 

Ankara'nın başkent oluşu nedeniyle Ankara Kalesi'nde dev Türk bayrağı göndere çekildi. 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.