ALTIN KOZA’DA ‘’KURU OTLAR ÜSTÜNE’’ RÜZGARI

ALTIN KOZA’DA ‘’KURU OTLAR ÜSTÜNE’’ RÜZGARI

ALTIN KOZA’DA‘’KURU OTLAR ÜSTÜNE’’ RÜZGARI

NURİ BİLGECEYLAN VE FİLM EKİBİ DAKİKALARCA AYAKTA ALKIŞLANDI

Nuri BilgeCeylan: Filmlerim için hep taşrada çekiliyor konusu çok abartılıyor.

Merve Dizdar:Filmin herhangi bir yerinde olmak bile benim için çok önemliydi.

DenizCeliloğlu: Kendimi çıplak hissettim.

ZeydanKaralar: Altın Koza'yı zenginleştiren, uluslararası alanda başarılısanatçılarımıza çok teşekkür ediyorum.

 

Nuri Bilge Ceylan’ın son filmi ‘’KuruOtlar Üstüne’’  Türkiye prömiyerini 30. Uluslararası Adana Altın Koza FilmFestivali’nde yaptı. 76. Cannes Film Festivali’nde, Merve Dizdar’a oyunculukperformansıyla “En İyi Kadın Oyuncu” ödülünü kazandıran film, Türkiye’de ilkkez Altın Koza’ da sinemaseverlerin karşısına çıktı.

Film biletlerinin satışından elde edilengelirin İhtiyaç Haritası aracılığıyla deprem bölgelerine ulaştırılacağıgösterim yedi salonda aynı anda gerçekleştirildi. Tüm salonların kapalı gişeolduğu ve biletlerin günler öncesinden satıldığı filmi izleyenler arasında;filmin oyuncularından Merve Dizdar, Deniz Celiloğlu, Musab Ekici, Ece Bağcı,Ahmet Erdem, Şenocak Cindoruk, Savaş Özbilir yapımcı Mediha Didem Türemen yeraldı.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı ZeydanKaralar ve Nuray Karalar’ın da katıldığı gösterimde, filmi izleyenler arasındaHalil Ergün, Mert Fırat, Gani Müjde, Berkay Ateş, Özge Acar, Yeliz Arman, GülayAvşar da vardı.

Prömiyerin ardından konuşan AdanaBüyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, senaryosuyla,  Nuri BilgeCeylan’ın yönetmenliğiyle,  oyuncularıyla, sinemasever Adanalıseyircisiyle muhteşem bir film izlediklerini belirtti. Başkan Zeydan Karalarşunları söyledi: “Sayın Merve Dizdar’a, Türkiye Cumhuriyeti’nin KurucusuMustafa Kemal Atatürk’ün Türk kadınına sağladığı haklar sayesinde,kadınlarımızın neler yapabileceğini, Cannes Film Festivali gibi birorganizasyonda bütün dünyaya bir kez daha gösterdiği için çok teşekkürediyorum. Filenin sultanlarından sonra oyuncumuz Merve Dizdar’ın Cannes FilmFestivali’nde aldığı en iyi kadın oyuncu ödülü ayrıca gururlanmamızı sağladı.Sayın Nuri Bilge Ceylan’a özellikle teşekkür ediyorum, Altın Koza’yızenginleştirdiniz.  Kuru Otlar Üstüne’nin prömiyerini Adana’da yapmanızbizim için büyük anlam taşıyor. Altın Koza kapsamında gösterilen ve ücretligirişi olan tek film Kuru Otlar Üstüne oldu, çünkü gelir deprem mağdurlarınagidecek.”

Film sonunda dakikalarca ayakta alkışlananoyuncular, film ekibi,  yönetmen Nuri Bilge Ceylan ve senarist Ebru Ceylanile birlikte sahneye gelerek, Esin Küçüktepepınar’ın moderatörlüğünde seyircilerinsorularını cevapladılar.

Nuri Bilge Ceylan ‘’Adana’yı çok severim.Entelektüel birikiminden belli. Türkiye’nin en çok sanatçının çıktığı şehir. Burada prömiyer yaptığım için çok mutluyum’’ dedi. Filmin çıkışnoktası için ‘Tesadüflerle oldu’’ diyen Nuri Bilge Ceylan,  ‘Ben okulişlerinden kurtulmak istiyordum. Ahlat Ağacı’nı birlikte yazdığımız Akın’ın,askerlik sırasında tuttuğu notları vardı. Onları okudum ancak film yapmayıdüşünmedim önceleri. Sonra sonra, yapsam mı, duygusu geldi. Herhalde yapmamdedim. Yazdığımız en uzun senaryo oldu.  250 sayfayı buldu. Kurgudasenaryo atmayı sevmiyorum. Bu büyük bir özgürlük. Başka taraflardan kısıp herşeyi çekmeye karar verdim. O kadar çok şey çektik ki beş saat oldu. Ama çokfarklı sahneler vardı, mesela final böyle değildi. En çok para harcadığımızsahneler filme girmedi. Çok kalabalık sahneleri sevmiyorum. Filmin sonuMerve’de bitiyordu Deniz’e döndük’ dedi.

Cannes’te ‘’En İyi Kadın Oyuncu’’ ödülünüalan Merve Dizdar, seyircinin alkışları arasında; Nuri Bilge Ceylan filmindeolmanın kendisi için çok büyük bir şans olduğunu söyledi. Dizdar ‘’Nuri Bilgehocayla  çalışma fırsatı yakaladığım için çok mutluyum. Filmin herhangibir yerinde olmak bile benim için çok önemliydi. Nuri Bilge Ceylan’ın anlattığıhikayeler herkese dokunuyor. ’’ dedi.

Filmde Samet’i canlandıran DenizCeliloğlu, zor bir karakter canlandırdığını söyledi ve ‘’Hala ara sıraetkisinde oluyorum. Her zaman Nuri Bilge Ceylan karakterlerinden etkilendim.Karakteri, kendimi oynarken hayal ederek okuduğumda, ilk aklıma gelen şey;kendimi çıplak hissettiğim oldu. Bu kadar görünür müyüm dışarıdan, diyehissettim. Çok istedim rolü. İlk okuduğumda da bu rolü alacağım, dedim’’diyerek rolüyle ilgili önemli bir detay verdi.  

Filmin genç oyuncusu Ece Bağcı ise ilkfilmi olan ‘’Kuru Otlar Üstüne’’ için ‘’Müthiş bir deneyimdi. Benim ilk filmim.Kalbimde çok özel bir yerde duruyor Sevim karakteri’’ dedi ve Nuri BilgeCeylan’a olan hayranlığını da dile getirdi.

Filmin senaryosunda imzası olan EbruCeylan, ‘’Bütün karakterleri yaratırken, güç benim için belirleyici olmuyor.Karakterlerin haklı ya da haksız olmaları değil benim önceliğim. Olaylarkarşısında serbest bir zeminde hareket edebilecek karakterler yaratmayaçalışıyoruz. Bilakis zayıflıkları, zaafları, çelişkileri, benim daha çok ilgimiçekiyor. Karakterlerin duygu durumları üzerine çalışmalar yapıyorum’’dedi. 

Seyircilerin sorularını da yanıtlayan NuriBilge Ceylan, gelen bir soru üzerine; ‘’Filmlerim için hep taşrada çekiliyorkonusu çok abartılıyor. İnsan her yerde aynıdır. Her zaman da aynıydı.Değişmeyen şeyler var, ben onlar üzerine film yapıyorum. Yazacak şeybulamayanlar var, bu tuzaklara düşmemeleri gerekiyor. Taşrada olmuş, olmamış nefark eder? Nerede geçtiğinin önemi yok ki. Aynı şeyler her yerde yaşanabilir’’dedi.

 

Filmlerindeki karakterlerin tıpkı gerçekhayatta da olduğu gibi, her söylediğine inanmamaları gerektiğini söyleyen NuriBilge Ceylan, ‘’Asıl mesele karakterlerdir. Her zaman merkez orada. Herkesteçok fazla duygu var. Her şey görünmez hale geliyor. Görünmesini istediğimizşeyin tozlarını silkip ortaya çıkarmak zorundayız.’ dedi. Çok kolayötekileştirdiğimizi de sözlerine ekleyen Nuri Bilge Ceylan, ‘’Kendi ruhumdahissetmediğim şeyi karaktere koymam’ dedi.

 

Festival bu yıl, 6 Şubat’ta ülkemiziderinden sarsan deprem felaketiyle büyük acıların yaşandığı bölgelere bir nebzeyardımcı olabilmek amacıyla “İhtiyaç Haritası” ile iş birliği yaptı. Filminbilet satışından elde edilecek gelir “İhtiyaç Haritası”na aktarılacak. İhtiyaçHaritasının afet bölgesinde kurduğu Hatay Komünite Merkezi başta olmak üzerefarklı konteyner kent ve alanlarda çocuklara ve gençlere yönelik kalıcımekanlar kurularak çeşitli eğitim ve etkinlikler gerçekleştirilecek.

icmytcognj57wvzqdbuyxjub.jpg

wlaohbjwx47udpmuiq2nfs06.jpg

a6pjcgn4v7r28umkkqratvsj.jpg

e6mjkz2uqaozevpp53baq9tc.jpg

t46hqgzhsmrvdenjc3kf582e.jpg

jpv8bm4di5ha3w6tofu1drze.jpg

by0swoyvrntmm7dluohsjcgv.jpg

lrdanuwqtpxewzrlkjznksfv.jpg

ltkevwwbs40znjagxxzlomrh.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.