AKPM BAŞKANI DAEMS TBMM'DE BİR DİZİ GÖRÜŞME YAPTI

AKPM BAŞKANI DAEMS TBMM'DE BİR DİZİ GÖRÜŞME YAPTI

İstanbul Sözleşmesi’nin feshinin hemen ardından Türkiye’ye "kadınlarışiddetten korumaya yönelik uluslararası sistemi zayıflatmama”çağrısı yapan Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM)...

İstanbul Sözleşmesi’nin feshinin hemen ardından Türkiye’ye "kadınlarışiddetten korumaya yönelik uluslararası sistemi zayıflatmama” çağrısı yapan Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı Rik Daems, TBMM’de bir dizi görüşme yaptı. Daems, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Türk Grubu Başkanı Ahmet Yıldız, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’u ziyaret etti, Daems, CHP, İYİ Parti ve HDP Grubu ile de görüşmeler yaptı.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı Rik Daems, TBMM’de bir dizi görüşme yaptı.  Daems’in Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Türk Grubu Başkanı Ahmet Yıldız ile başlayan ziyareti, TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile devam etti.

“DENETİM SÜRECİNDEN ÇIKMA HUSUSUNDA KARARLIYIZ”

Şentop, "Denetim sürecinden çıkma hususunda kararlıyız. Bu hedefimiz, siyasi reform gündemimizin üst sıralarında yer almaktadır. Sizin de AKPM'de bu gayretlerimize destek vermenizi ve çalışmalarımızı objektif bir perspektiften değerlendirmenizi bekliyoruz. AKPM, bir takım maksatlıçevreler tarafından ülkemizi hedef alan siyasi saikli girişimlere alet edilmektedir. Ülkemize yönelik eleştiriler haksız ve maksatlıdır. Hazırlanan raporlar ve bazı beyanatlar eleştiri haddini aşmıştır" dedi.

Şentop ayrıca, Türkiye Eş-Raportörlerinden Thomas Hammarberg'ın katıldığıçevrimiçi bir etkinlikte; PKK'nın terör örgütleri listesinden çıkarılmasına yönelik kabul edilemez beyanlarda bulunduğunu anımsatarak, "Eş-Raportör Howell ise, son Genel Kurulda "Tamamlayıcı Ortak Prosedür'ün ülkemiz aleyhine kullanılmasının arzu edildiğini dile getirmiştir. Hatta başka bir vesileyle Avrupa Konseyi Genel Sekreter Yardımcılığı pozisyonuna adayımız Leyla Kayacık'ı "Truva Atı" olarak nitelendirmiştir. Bu tarafgir tutumu sergileyen Türkiye Eş-Raportörleri Hammarberg ve Howell görevlerini nasıl layıkıyla sürdüreceklerdir? Türkiye karşıtı bu hasmane tutumlar eş-raportörlerden beklenen objektifliğe ve bağımsızlığa gölge düşürmektedir. Sizden, adı geçenlere davranış kurallarını hatırlatmanızı rica ediyorum. Söz konusu açıklamalar, tarafsız ve objektif bir denetim raporu beklentimizi ciddi manada zayıflatmıştır" ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE AVRUPA KONSEYİ’NİN ÖNEMLİ BİR ÜYE ÜLKESİ”

Rik Daems ise, "Meclis başkanlarıyla yapmış olduğum görüşmelerde şu anda Avrupa'nın çok gündeminde olmayan belirli konuları, bir dizi sorunları dile getirdiler. Türkiye ziyareti benim için çok önemli bir ziyaret. Çünkü Türkiye, Avrupa Konseyi’nin çok önemli bir üye ülkesi. Sizin de bahsetmiş olduğunuz gibi sizler Avrupa Konseyine ilk katılan ülkelerden bir tanesisiniz. Hatta Avrupa Konseyi’nin kurucu üyelerinden ve konseyin ilkelerinin kurucularından olan ülkelerden bir tanesisiniz" dedi.

Öte yandan Şentop, Daems ile birlikte 15 Temmuz darbe girişiminde TBMM'de bombalanan alanları ziyaret etti. Şentop, TBMM Genel Kurul Salonunda da Daems'e çalışmalar hakkında bilgi verdi.

CHP, İYİ PARTİ, HDP GRUPLARI İLE GÖRÜŞTÜ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Rik Daems’ı kabul etti. Görüşmede; CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, CHP İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz ile Yunus Emre ve Ankara Milletvekili Haluk Koç yer aldı. Görüşme yaklaşık bir saat sürdü.

Daems, HDP ile görüşmesinde HDP Eş Başkanı Pervin Buldan ile Mithat Sancar ve HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca ile Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy yer aldı.

Daems, İYİ Parti Grubu’nu da ziyaret etti. Daems’i İYİ Parti Grup Başkanıİsmail Tatlıoğlu karşıladı.

Gazetecilerin ziyaret esnasında görüntü almasından sonra görüşmeler basına kapalı olarak devam etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.