AKP YASA TEKLİFİ VERDİ: 15 YAŞIN ALTINDA ÇOCUĞU OLAN ANNEYE CEZA ERTELEMESİ

AKP YASA TEKLİFİ VERDİ: 15 YAŞIN ALTINDA ÇOCUĞU OLAN ANNEYE CEZA ERTELEMESİ

15 yaşın altında çocuğu olan annenin cezasının infazı ertelenecek. AKP ceza ve infaz alanında yeni düzenlemeler içeren yasa teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu. Teklife göre; toplam 10...

ŞEYMA PAŞAYİĞİT

15 yaşın altında çocuğu olan annenin cezasının infazı ertelenecek. AKP ceza ve infaz alanında yeni düzenlemeler içeren yasa teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu. Teklife göre; toplam 10 yıl veya daha az süreli hapis cezasına mahkum olan kadın hükümlünün infazı; 15 yaşını doldurmamışçocuğunun bulunması ve babanın ölmüş veya cezaevinde olması durumunda, çocuk 15 yaşına gelene kadar ertelenecek. Teklif, hüküm giymiş anneleriyle birlikte cezaevinde kalan, 800'ü üç yaşın altında, 3 bin çocuğun büyük çoğunluğuna "tahliye" yolunu da açacak.

AKP milletvekilleri, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni, TBMM Başkanlığına sundu. Teklifin genel gerekçesinde; ceza infaz kurumlarının yönetim ve işleyişiyle ilgili ortaya çıkan bir takım sorunların giderilmesi ve Türk Ceza Kanunu’nda yapılacak değişiklikle uygulamada ortaya çıkan bazı farklılıkların giderilmesinin amaçlandığı kaydedildi.

İZLEME KURULLARINA YETKİ

Düzenlemeye göre; izleme kurulları, hükümlü ve tutukluların naklinde kullanılan araçlar ile adliye binalarında bekletildikleri veya sağlık kuruluşlarında tedavi gördükleri bölümleri yerinde görebilecek, inceleyebilecek, yönetici ve görevlilerden bilgi alabilecek, hükümlü ve tutukluları dinleyebilecek.

Mevzuat ve uluslararası sözleşmelerle belirlenen ilkeler çerçevesinde, ceza infaz kurumları ve tutukevlerinin yönetim, işleyiş ve uygulamalarına yönelik düzenlenen raporların bir örneği, Kamu Denetçiliği Kurumu ile Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na da gönderilmesi sağlanacak.

İçişleri Bakanlığı, yabancı hükümlüler hakkında denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezalarının infazına karar verildiği takdirde sınır dışı edilme işlemleriyle ilgili değerlendirme yapabilecek.

Bulundukları ceza infaz kurumundan başka bir kuruma nakil talebinde bulunan hükümlülerin maddi durumlarının yetersiz olduğunu belgelendirmeleri durumunda, bu hükümlülerden nakil giderleri alınmayacak.

YAKLAŞIK 3 BİN ÇOCUĞA "TAHLİYE" YOLU

İnfazına başlanmış olsa bile toplam 10 yıl veya daha az süreli hapis cezasına mahkum olan veya adli para cezası infaz sürecinde hapis cezasına çevrilen kadın hükümlünün, 15 yaşını doldurmamışçocuğunun bulunması ve babanın da ölmüş veya ceza infaz kurumunda olması durumunda, cezasının infazıçocuğun 15 yaşını doldurmasına kadar ertelenebilecek. Çocuğun ölmesi, babanın ceza infaz kurumundan salıverilmesi ya da erteleme süresi içinde hükümlü hakkında kasten işlenen bir suçtan dolayı kamu davası açılması halinde erteleme kararı kaldırılarak ceza infaz edilecek.

Cezaevlerinde halen annelerinin hüküm giymesi dolayısıyla 800'ü 3 yaş altı, 3 bin çocuk bulunuyor. Teklif yasalaşırsa bu çocukların büyük çoğunluğu anneleriyle birlikte cezavlerinden çıkacak.

MEKTUPLARA DİJİTAL SAKLAMA

Teklife göre; Hükümlülerin, gerekli teknik altyapının bulunduğu kurumlarda elektronik yöntemlerle de mektup alıp gönderebilmelerine imkan sağlanacak. Hükümlü tarafından resmi makamlara veya savunması için avukatına gönderilen mektup, faks ve telgrafların, alıcısı dışındaki kişilerin erişimini engelleyici tüm tedbirler alınarak hükümlünün talebine göre posta yoluyla veya elektronik ortamda alıcısına ulaştırılabilmesine imkân tanınacak.

GÖRÜŞMELER KAYDEDİLEBİLECEK

Terör suçları, örgüt kurmak, yönetmek veya üye olmak suçları ile örgüt faaliyeti kapsamında işlenen suçlardan mahkum olan veya tehlikeli halde bulunan ya da dışarı ile iletişiminin kurum güvenliği açısından tehlikeli olabileceği değerlendirilen hükümlülerin ziyaretçileriyle yapacağı görüşmeler, kurum yönetimi tarafından dinlenebilecek ve elektronik cihazlar yoluyla kaydedilebilecek. Bu kayıtlar, herhangi bir soruşturma veya kovuşturmaya dahil edilmemişse en geç bir yıl sonunda silinecek.

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.