ADANALI ÇİFTÇİ: "ŞU AN TARLAMIZA GÜBRE ATAMIYORUZ. EKMEĞE MUHTAÇ OLACAĞIZ BU SENE"

ADANALI ÇİFTÇİ: "ŞU AN TARLAMIZA GÜBRE ATAMIYORUZ. EKMEĞE MUHTAÇ OLACAĞIZ BU SENE"

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Adana'da buğday ekimine başlayan çiftçileri tarlada ziyaret edip sorunlarını dinledi. Gübre fiyatlarındaki artışlar nedeniyle...

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Adana'da buğday ekimine başlayan çiftçileri tarlada ziyaret edip sorunlarını dinledi. Gübre fiyatlarındaki artışlar nedeniyle tarlasını gübresiz ekmek zorunda kaldığını söyleyen çiftçi Mehmet Karaca, "Ben dönümüne 100 kiloya yakın gübre kullanıyorum. 100 kilo demek, dönümüne 900 lira masraf demek. Sayın Cumhurbaşkanı'm, sayın Tarım Bakanı'm gerçekten rezil olduk. Şu an tarlamıza gübre atamıyoruz. Ekmeğe muhtaç olacağız bu sene" dedi. 

Çukurova'da buğday ekimi sorunlu başladı. Ayhan Barut, buğday eken çiftçilerle tarlada bir araya geldi. Barut’a yaşadıkları sorunları anlatan çiftçiler, üre gübresinin fiyatının son bir yılda yüzde 500 artmasından yakınan çiftçiler iktidara tepki gösterdi.

"BU MALİYETLERİ KARŞILAYAMAM"

Adana'nın Yüreğir ilçesine bağlı Denizkuyusu köyünde çiftçilik yapan Mehmet Karaca, şunları söyledi:

"Bu sene zorlukla olsa da buğday tohumu aldık ama gübre alamıyoruz, fiyat çok arttığı için. Mecburen gübre kullanmadan ekim yapacağız. Bu da rekolteyi etkileyecek. Dönüme 500-600 kilogram ürün aldığımız yerde verim, dönüme 250-300 kilograma kadar düşecek. Gübrede indirim bekliyoruz, maliyetimizi düşürün yeter. Sayın Cumhurbaşkanı’m, sayın Tarım Bakanı’m gerçekten rezil olduk. Şu an tarlamıza gübre atamıyoruz. Ekmeğe muhtaç olacağız bu sene. Ben, dönümüne 100 kiloya yakın gübre kullanıyorum. 100 kilo demek dönümüne 900 lira masraf demek.

250-300 dönüm tarla ekiyorum. Bunun bana maliyeti yaklaşık 250 milyar (bin) civarında. Bu maliyeti kaldıramam. Gübreci eskiden çekle, senetle bize gübre verirdi. Bu yıl peşin olmadan gübreyi vermiyorlar. Tarım Kredi Kooperatifi’ne de borcumuz olduğu için oradan gübre alamıyorum. Vatandaşa sesleniyorum, bu sene her şeye hazırlıklı olun.”

"GÜBRE FİYATLARINA ÇARE BULUN"

Karataş ilçesine bağlı Oymaklı köyünde çiftçilik yapan Hacı Bayram Sürmeli ise "Tahıl ürünleri üretiyorum, pamuk ve sebze ekiyoruz, ama aşırı maliyetlerden dolayı bir türlü gübre alıp tarlamızı gübreyle ekemiyoruz. Şu anda buğday ekim zamanı geldi. Tohumluk buğday deseniz zaten pahalı. Gübre deseniz pahalı. Yapacak bir şey yok. En son gübresiz ekeceğiz. Gübre olmuş 9 lira. Neyi kazanacağız biz” diye konuştu.

"GIDA GÜVENLİĞİ RİSK ALTINDA"

Karataş Ovası'nda gübresiz buğday ekimi yapan çiftçilerin sıkıntılarını dinleyen CHP’li Barut da şunları söyledi:

"Çukurova'da buğday ekim sezonu başladı ama üretici çok zorlanıyor. Tarımsal üretim maliyetlerinde çok fahiş artış var. Şu anda üretici gübre alamıyor, gübresiz buğday ekimi yapıyor. Bu çok tehlikeli. Ülkemizin gıda güvenliği için riskli bir durum. Türkiye'de yıllık 5,5 milyon ton gübre kullanılıyor. Çiftçi, verim ve kaliteli ürün elde etmek için gübre kullanıyor. Ama gübre fiyatları aşırı arttığı için çiftçi kullanamazsa verimde ve kalitede çok ciddi kayıp olacak. Bundan üretici gibi tüketici de olumsuz etkilenecek. Geçen sezon buğdayın tonunu 2 bin 250 liradan satan çiftçimizin yeni sezonda üretim maliyeti şimdiden 4 buçuk liraya çıktı. Yani tonu 4 bin 500 lira. Çiftçi minimum 5 lira ve üzerinde bir fiyata satmalı ki maliyetini kurtarsın, ama böyle bir durum yok. Ancak ufukta böyle bir şey görünmüyor"

"YILDA YÜZDE 500, AYDA YÜZDE 30 ARTIŞ VAR"

Gübredeki fahiş fiyat artışını üre gübresi örneğini vererek anlatan Ayhan Barut, şöyle konuştu:

"Üre gübrenin 2020 yılı haziran ayında tonu bin 800 liraydı, 2021 Haziran ayına geldiğimizde 1 ton üre gübrenin fiyatı 4 bin 100 lira oldu. Bugün üre gübrenin fiyatı 9 bin 100 lira oldu. Üreticilerimiz bu fiyatlarla gübre alıp ekemeyeceğini söylüyorlar. Çünkü gübre fiyatı yüzde 500 arttı, ayda yüzde 30 gübre fiyatı zamlandı. Devletin, üreticiyi gübrede sübvanse etmesi lazım. Hasat vadeli üreticinin gübresini tedarik etmesi gerekiyor. Aksi takdirde önümüzdeki sezonda buğdayın tahmini birim fiyatı kilogram başına maliyeti 4 buçuk lira olacak. Tarım Kredi Kooperatifi başta olmak üzere tüm kurumlar seferber edin, bu yangını söndürün. Aksi takdirde çiftçi ürettiğinden kazanamayacak, tüketici de perişan olacak."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.