ADANA TABİP ODASI BAŞKANI MENTEŞ: TIP FAKÜLTESİ MEZUNLARI ARTIK TUS KURSU YERİNE ALMANCA KURSUNA GİDİYOR

ADANA TABİP ODASI BAŞKANI MENTEŞ: TIP FAKÜLTESİ MEZUNLARI ARTIK TUS KURSU YERİNE ALMANCA KURSUNA GİDİYOR

Adana'da sağlık çalışanlarıŞehir Hastanesi önünde eylem yaptı. Adana Tabip Odası Başkanı Selahattin Menteş, "Tıp fakültesi öğrencileri TUS sınavına...

Adana'da sağlık çalışanlarıŞehir Hastanesi önünde eylem yaptı. Adana Tabip Odası Başkanı Selahattin Menteş, "Tıp fakültesi öğrencileri TUS sınavına girmek yerine artık Almanca kurslarına gitmektedir. Ülkemizde hekim ve sağlıkçı maaşları gün geçtikçe erimeye devam ediyor ve bizler çoktandır artık maaşlarımızla geçinemez duruma geldik. Ek gösterge hekimlerde 7200 olarak derhal düzenlenmelidir" dedi.

Adana Şehir Hastanesi önünde bir araya gelen hekim ve sağlık çalışanları basın açıklaması yaptı. Adana Tabip Odası Başkanı Selahattin Menteş, son dönemde hekim istifalarının arttığına vurgu yaparak, "Hekimler artık bu ülkede hekimlik yapmak yerine yurtdışında göçmen doktor olmayı tercih etmektedir. Tıp fakültesi öğrencileri TUS sınavına girmek yerine artık Almanca kurslarına gitmektedir. Ülkemizde hekim ve sağlıkçı maaşları gün geçtikçe erimeye devam ediyor ve bizler çoktandır artık maaşlarımızla geçinemez duruma geldik. COVID-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasasıçıkarılmalıdır. Ek gösterge hekimlerde 7200 olarak derhal düzenlenmelidir" diye konuştu.

Menteş, yaptığı açıklamada, son yıllarda hekimlerin ve sağlık çalışanlarının haklarının görülmemişşekilde gerilediğini belirterek, şunları söyledi:

"5 DAKİKADA MUAYENE OLMAZ"

"Uzun saatler kesintisiz fazla çalışma, sık nöbet tutma, yoğun iş yükü, şiddete maruz kalma sağlık ortamlarının olağan hallerine dönüşmüştür. 36 saat hastanelerden çıkamayan genç hekimler, mesai saati kavramı nedir bilmeyen uzmanlar bulunmaktadır. Kamunun yanı sıra özel hastanelerde de yoğun emek harcayan hekimlerin emekleri sömürülmekte, şirket kurdurma ve ciro baskısı gibi ticari zorlamalar meslek onuruna yakışmayan uygulamalar ile karşılaşmaktadırlar. Sorunlarımız yalnızca çalışma saatleri, çalışma alanları, ödemeler ile sınırlı kalmamaktadır. Mesleğimiz, güvencesizliğin en yaygın olduğu iş kollarından biri haline getirilmiştir. Bu değişim baskının, mobbingin, ayrımcılığın, eşitsizliğin ve kayırmacılığın alabildiğine yaygın hale gelmesine neden olmuştur. Son olarak da hekimler muayene sırasında hemşire veya sağlık personeli olmadan muayene yapmaya zorlanmış. Muayene süreleri ise 5 dakikaya düşürülmüştür. Bu 5 dakikada hastanın tüm anemnezini almamızı ve tanıyı koyarak tedavisini düzenlememiz istenmektedir.

"HEKİMLER TUS YERİNE ALMANCA KURSUNA GİDİYOR"

Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2020 yılının ilk 6 aylık süresi zarfında 2 bin 412 doktor istifa etmiş, 522 doktor ise özel hastanelere geçiş yapmıştır. Bizlere gelen bilgilere göre ise 18 ayda 8 binin üzerinde hekim istifa ettiğidir. Yurtdışında çalışmak için yılda 900’lere varan hekim bu ülkeyi terk etmektedir. Hekimler artık bu ülkede hekimlik yapmak yerine yurtdışında göçmen doktor olmayı tercih etmektedir. Tıp fakültesi öğrencileri TUS sınavına girmek yerine artık Almanca kurslarına gitmektedir. Ülkemizde hekim ve sağlıkçı maaşları gün geçtikçe erimeye devam ediyor ve bizler çoktandır artık maaşlarımızla geçinemez duruma geldik. Bizler geçinemediğimizi söylemekten utanıyoruz. Bizi bu duruma düşürenler bu durumdan utanmamaktadır. Bu durum bir an önce emekliliğimize de yansıyacak bir düzenlenme ile düzeltilmelidir. İşyerlerimiz alanın uzmanları ile görüşülerek güvenli, sağlıklıçalışma ortamları haline getirilmelidir. Haftalık çalışma sürelerimiz önerilerimiz çerçevesinde yeniden düzenlenmelidir. COVID-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasasıçıkarılmalıdır. Ek gösterge hekimlerde 7200 olarak derhal düzenlenmelidir. Çalışma koşullarımızın ve mesleğimizin riskleri düşünülerek çalıştığımız her yıl için derhal 120 gün fiili hizmet süresi zammı verilmelidir. Son söz olarak sesleniyoruz insanca yaşayacak ve emekliliğimize yansıyacak ücret düzenlemesi derhal yapılmalıdır.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.