100. Yıl Cumhuriyet Tramvayı sefere çıktı

100. Yıl Cumhuriyet Tramvayı sefere çıktı

100. Yıl Cumhuriyet Tramvayı sefere çıktı

İstanbul’un simgelerinden nostaljik tramvay, Bahçelievler’e geldi. Trafiğe kapalı olan Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi'nde Kasım ayından itibaren sürdürülen tüm hazırlıklar tamamlandı. Cumhuriyetimizin 100. Yılına ithafen “100. Yıl Cumhuriyet Tramvayı” adı verilen tramvayın açılışı 14 Aralık Perşembe günü saat 12.00’de yapıldı.

İstanbul'un tarihî sembollerinden biri haline gelen nostaljik tramvay, Bahçelievler ilçesinde ilk sefere çıktı. Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi'nde hizmete giren ‘100. Yıl Cumhuriyet Tramvayının açılışı düzenlenen bir programla yapıldı. Elektrikle çalışan tramvay, İstanbul'un güzelliklerini ve geçmişini anımsatan nostaljik bir dokunuşla Bahçelievler’de hizmet verecek.

 

Günlük 100 bin insanın geçtiği ve İstanbul’un önemli ulaşım akslarının birleştiği alanda yer alan Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi, proje kapsamında yaklaşık 1,5 ay süren bir yenileme projesine tabi tutuldu. Cadde tramvay için hazır hale getirildi. Şirinevler Meydanı ile D.100 (E.5) Karayolu'nu birleştiren önemli bir ulaşım noktası olan cadde altyapı çalışmaları ile yeni bir görünüm kazandı. Proje ile 220 metre uzunluğundaki cadde, modernize edilerek eksiklikleri giderildi ve yağmursuyu altyapısı güçlendirildi.

 

Caddenin yeniden düzenlenmesiyle birlikte, tramvay güzergâhı kırmızı şeritlerle ayrıldı ve Arnavut kaldırımı desenli bir yol oluşturuldu. Gündüz ve gece boyunca yoğun yaya trafiği olan cadde, estetik bir görünüm kazanması için baskı beton uygulamaları ve renklendirme çalışmaları ile yenilendi. LED aydınlatmalar ve yürüyüş yolu ile yeni bir atmosfere kavuştu.

 

Bahçelievler Belediyesi'nin öncülüğünde hizmete giren "100. Yıl Cumhuriyet Tramvayı," sadece nostaljik bir ulaşım aracı değil, aynı zamanda çevre dostu bir enerji kullanımına da dikkat çekiyor. Elektrikli ve yerli üretim olan tramvayın enerjisinin yüzde 20'si güneş enerjisi panellerinden sağlanırken, geri kalan kısmı elektrikli şarj üniteleri aracılığıyla temin ediliyor. Tam şarjla yaklaşık 15 saat boyunca hizmet verebilen tramvay, 40 yolcu kapasitesi ile Bahçelievler halkına ücretsiz olarak ulaşım imkanı sunacak.

 

Nostaljik tramvayının açılış törenine katılan AK Parti İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, AK Parti Manisa Milletvekili Bahadır Yenişehirlioğlu ve Bahçelievler Belediye Başkanı Dr. Hakan Bahadır, tramvayın hizmete girmesiyle birlikte Bahçelievler’e yeni bir soluk getireceğine dikkat çektiler. Açılışa Bahçelievler Dr. Mehmet Boztepe ve AK Parti ilçe Başkanı Fatih Tuna da katıldı. Bahçelievler Belediye Başkanı Dr. Hakan Bahadır, tam şarjla tramvayın 15 saat boyunca ücretsiz olarak halka sunulacağını belirterek, "Yerli malı olan bu nostalji tramvay, Bahçelievler halkına güzel bir hizmet sunacak. Enerjisinin bir kısmını güneş panellerinden alması, çevre dostu bir yaklaşımı simgeliyor. Bu projenin hayata geçmesiyle birlikte Bahçelievler'e gelen ziyaretçi sayısının artmasını ve esnafın cirosunun yükselmesini bekliyoruz" dedi.

 

 

Bahçelievler Belediyesi'nin Cumhuriyetimizin 100. Yılına özel olarak hizmete sunduğu elektrikli nostaljik tramvay, bölgenin ulaşımını modernleştirirken aynı zamanda şehrin tarihine ve kültürüne bir katkı sunmayı amaçlıyor.

 

Açılışta konuşan AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, "Bugün İstanbul'umuzun en güzel ilçelerinden birindeyiz, Bahçelievler'deyiz. Belediye Başkanımız diyor ki 'Ben 5 sene önce aday olduğumda Bahçelievlerli hemşehrilerime verdiğimiz sözün kitabını bugün size gösteriyorum. O kitap bugün de ortada, yüzde 98'ini yaptık diyor.' Ben de dedim ki; İBB Belediye Başkanının da 2019'da verdiği sözleri çıkartın. Bulunmuyor, dijital arkeolog lazım. Hepsini silmişler. Niye? Yapmak için değil, aldatmak için söz verdiklerinden dolayı. AK Parti yerel yönetimde bir marka, bunu hepimiz biliyoruz. Cumhurbaşkanımızın İstanbul'da başlattığı süreç hakikaten Türkiye'de birçok alanda olduğu gibi, sessiz devrime neden olmuştur. Yerel yönetimlerde de İstanbul'umuz bu sessiz devrimi AK Parti belediyeciliğiyle en güzel yaşayan illerimizden birisi oldu. 31 Mart'ta yine Bahçelievler diyeceğiz, Yeniden İstanbul diyeceğiz. Allah'ın izniyle yerel yönetimlerde hizmetimize İstanbul Büyükşehir'i de ekleyerek 24-25 belediyemizi de daha da yukarı çıkararak devam edeceğiz" dedi.

 

Program sonunda protokol halk ile birlikte ilk seferini gerçekleştirdi. Vatandaşlar trene yoğun ilgi gösterdi bol bol fotoğraf çektirdi. Tramvay, tam şarj ile yaklaşık 15 saat hizmet verebilecek. Bu da bir günlük çalışma kapasitesini sağlayacak süreye eşit olacak. Oturarak ve ayakta 40 yolcu kapasiteli tramvaya binişler tamamen ücretsiz olacak. Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi'nde bir uçtan diğer uca gidip gelecek. Aracın her iki tarafında da sürüş kokpiti mevcut. Aracın sürücüsü her iki taraftaki direksiyondan aracı idare edebilecek. Tramvayın lastik tekerlekli olarak yüzde 100 yerli ve milli üretimle ve özgün tasarımla Türkiye'de imal edildi.

gfdrqsphezunucyxy5hjo3cr.jpg

emgmz1aw8rd42khrft79flux.jpg

aqc0viqee3fj1swhu5kkntm7.jpg

pejckooj5cqfifwu0akzvmgl.jpg

apkogw1inf0ksezc5e2u9qdh.jpg

j3kcltlecb8uvkdwpzqdrshI.jpg

u9zgrlt853kvamtidqa1jlez.jpg

tgv5saqxrycep29zf4yxshzl.jpg

xbilrvzt2go4cham6tgdbq8s.jpg

mcoxbsfnfinqg0yelhl1rdzj.jpg

Ir0mtszlhmxydvukbrgqban1.jpg

p2zpcelsw86dwa05kejfzyum.jpg

zur8qpybgjlbvhak2xf0drtu.jpg

dmne5kryqfwgxox4Ilajh23a.jpg

jy4wqka5gImu6loe2thbezql.jpg

yohqlsuvcbvfb15kweq9mxsz.jpg

Ivuyvqrpt8lr49cdlqnkaczw.jpg

k9melxfdoi0bpch7eb5avtra.jpg

gdlc3b2fapre4syhj7c1t6jx.jpg

zh3wplvokeaf6tcIdgzrnosq.jpg

pqrwzxbbof5d4htsgy27zd8w.jpg

bv9exnrwIu2camic1tnb483s.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.