TARİHİ DÖŞEMEALTI HALISI COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ ALDI

TARİHİ DÖŞEMEALTI HALISI COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ ALDI

Döşemealtı Halısı, coğrafi işaret alarak tescillendi. Başkan Genç, geçen yıl 27 Ağustos’ta belediye olarak halının tescillenmesi için başvuru da bulunduklarını belirterek, “Kültürel...

Döşemealtı Halısı, coğrafi işaret alarak tescillendi. Başkan Genç,  geçen yıl 27 Ağustos’ta belediye olarak halının tescillenmesi için başvuru da bulunduklarını belirterek, “Kültürel mirasımıza sahip çıktık. Tarihi halımız 8 Temmuz 2021 itibaren tescillendi. Antalya’da ilk kez meyve ve yiyecek dışında bir ürün kayıt altına alındı” diye konuştu.

Türk Patent ve Marka Kurumu'nun 16 Temmuz 2021 tarihli Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni'nde, coğrafi işaret başvuru süreci tamamlanan ve tescillenen ürünler arasında, Antalya'nın Döşemealtı ilçesinin adını taşıyan Döşemealtı Halısı da yer aldı. Döşemealtı Belediyesi'nce 27 Ağustos 2020'de yapılan başvuru sonucu Döşemealtı halısının, 8 Temmuz 2021 tarihinden itibaren tescil edildiği duyuruldu.

Döşemealtı halısının kentin en büyük kültürel değerlerinin başında geldiğini vurgulayan Başkan Genç, “Döşemealtı Halısı için bizim 2014 yılından itibaren başlatmış olduğunuz bu mücadele sonunda meyvesini verdi. Döşemealtı Halısı, 8 Temmuz 2021 tarihi itibariyle tescillenmiştir. Antalya’nın tescillenen 13 ürünü  arasına girmiştir.  Bölgemizin kültürel değeri olan Döşemealtı halısının coğrafi işareti olarak bölgemizin tescili tüm hemşehrilerimize hayırlı uğurlu olsun" dedi.

Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Döşemealtı halısı bizim uzun yıllar Yörükler diyarı olan Döşemealtı'nda evlilik çağına gelen kızlarımızın el dokuması ile dokuyarak çeyizlerini düzdüğü aile bütçesine gelir olarak el emeği göz nuru olarak dokuduğu yöreye özgü bir halıdır. Döşemealtı halılarımız ders düğüm yöntemiyle dokunan kendine has aynı zamanda orijinal kök boyasından boyası elde edilen özel motifleriyle donatılmış olan bölgemizin bir değeridir.”

“BAŞKAN GENÇ’E TEŞEKKÜRLER”

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, “Yöresel ürünlerimiz coğrafi işaretle tescil edilmeye devam ediyor. Antalya'mızın dünyaca ünlü Döşemealtı el halısı coğrafi işaretle tescillendi. Kültür mirasımıza sahip çıkan Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç'e teşekkür ediyorum. Böylece coğrafi işaretli ürünlerimizin sayısı 13'e yükseldi. Coğrafi işaretli ürün sayısı 783’e çıktı. 12 bin yıllık Anadolu, onlarca medeniyete ev sahipliği yaptı. Bu medeniyetlerin ortaya çıkardığı yöresel ürünleri gelecek nesillere ulaştırmak çok büyük sorumluluk" dedi.

ANTALYA'DA 13 ÜRÜN COĞRAFİİŞARETLİ

Döşemealtı el halısı ile birlikte Antalya'nın coğrafi işaretli ürün sayısı 13'e çıktı. Diğer ürünler ise şöyle:

Alanya avokadosu, Alanya gülüklü çorba, Alanya yeni dünyası, Antalya bergamot kabuğu reçeli, Antalya kabak tatlısı, Antalya piyazı, Antalya serpme börek, Antalya tavşan yüreği zeytin, Antalya turunç kabuğu reçeli, Finike portakalı, Korkuteli karyağdı armudu ve Manavgat altın susamı.

 

 

 

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum