BARAJ ALTINDA KALAN KARAKURTLU KÖYLÜLER EVLERİNİN ÇATISINDA ÇARESİZ BEKLİYOR

BARAJ ALTINDA KALAN KARAKURTLU KÖYLÜLER EVLERİNİN ÇATISINDA ÇARESİZ BEKLİYOR

Kars Sarıkamış Karakurt köyünde yapılan Karakurt barajı ve HES projesi nedeniyle evleri su altında kalan köylüler evlerin çatılarına çıktı. Ayhan Coşkun, "Çoluk çocuğumdan utandığım...

Dilan KUTLU

Kars Sarıkamış Karakurt köyünde yapılan Karakurt barajı ve HES projesi nedeniyle evleri su altında kalan köylüler evlerin çatılarına çıktı. Ayhan Coşkun, "Çoluk çocuğumdan utandığım için burada çatıda bekliyorum. Gidecek hiçbir yerim, dayanağım yok. Hiçbir yetkili bana çare bulamadı" diyerek yetkililerden yardım beklediğini söyledi. 

Kars Karakurt köyünde 2014 yılında başlayan baraj çalışmalarında acele kamulaştırma yapıldı. Arazilerinin bedeli altında para verildiğini belirten Coşkun ailesi 6 gündür mağdur, çocuklarıyla beraber evlerinin çatısında bekleyen aile geceyi de burada geçirdiğini söylüyor ve yetkililerden yardım bekliyor.

Evi su altında kalan Özkan Coşkun, ANKA Haber Ajansı’na şunları söyledi:

“Beş altı yıl önce buraya bir baraj projesi yapıldı. HES projesi 2019 yılında inşaatı biten baraj suyu bu şekilde evlerimizi, tarlalarımızı, bahçelerimizi her şeyimizi su altında bırakmaya başladı. Ne evlerimizin ne bahçelerimizin bedellerini vermediler. Dört kardeş olarak suyumuz 5 - 6 gün önce evlerimize su girmeye başladı. Şu anda ne evlerimize girebiliyoruz ne bahçelerimize girebiliyoruz. Devlet yetkililerinin bize yardım etmelerini istiyorum. Çoluk çoğumla çatılara çıkmak durumunda bıraktı bizi. Gidecek yerimizi de yok. Her taraf kapalı zaten. Mağduriyeti yaşatan firma bizi bu hallere koydu.”

“PARA ÖDENMEDEN BİZİ SULARDA BOĞMAYA ÇALIŞTILAR”

Evi su altında kalan bir diğer kişi Ayhan Coşkun ise, “Gidecek bir yerim yok” diyerek şunları söyledi:

“2014-2021 yılında verdiğimiz mücadelenin karşılığında hiçbir sonuç alamadık. Alamadığımız mücadelenin karşısında da şu suyu aldık. 2020 yılında bana bedel tescil raporu geldi. Bana dedikleri evinizi boşaltın biz evinizi kamulaştırdık hızlı kamulaştırma. Hiçbir kuruş para ödenmeden bize yerleşim yeri kurulmadan bizi sularda boğmaya çalıştılar. Benim paramı hakkımı hukukumu ödemeden siz beni buradan tahliye edemezsiniz. Çoluk çocuğumdan utandığım için burada çatıda bekliyorum. Gidecek hiçbir yerim, dayanağım yok. Hiçbir yetkili bana çare bulamadı. Sizden tek istediğim benim ve ailemin 5 tane evin çözümü. Hangi kanunda evler boşaltılmadan bu böyle yapılır. 50 bin lirayla hangi aile sokağa atılır.”

CHP'Lİ KARABAT: ÇEK MENŞELİŞİRKET KÖYÜ SULAR ALTINDA BIRAKTI, KÖYLÜLER PARASINI ALAMADI

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat ise, "Çek menşeli bir şirketin yaptığı baraj tüm köyü sular altında bırakırken, köylülerin paralarını alamadıkları iddialar arasında" dedi. İktidarın, Karakurtlulara verdiği sözleri tutmadığını belirten Karabat’ın açıklamasışöyle:

 “ Maalesef Karakurt Köyü sakinlerine iktidar sözler vermiş; ama görülüyor ki verilen sözler tutulmamış. Vatandaşlarımız AKP tarafından mağdur edilmiş, HES barajı yüzünden evlerinden tarlalarından olmuş. Vatandaşlarımızın hakkını korumak için ne gerekiyorsa yapacağız. Karakurt Köyü HES barajı sonrasında tamamen sular altında kalırken birçok ev yaşanamaz hale gelmiş durumda. Evlerinden de olan köylüler, kendilerine sözü verilen ödeneklerin bir an önce ödenmesini bekliyor. Köyde bu durumdan kaynaklı intihar vakaları yaşandığı da gelen söylentiler arasında."

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.