HAFTA TATİLİ HAKKI GASP EDİLİYOR: “BU DÜZENLEME İŞÇİ DÜŞMANLIĞIDIR”
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kabul edilen ve turizm sektöründe çalışan işçilerin hafta tatili hakkını fiilen ortadan kaldıran yeni yasal düzenleme kamuoyunda büyük tepki çekti. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu düzenlemeyi “hak gaspı ve emek düşmanlığı” olarak nitelendirdi, “Hafta tatili hakkını hedef alan bu yasa, yalnızca turizm işçilerini değil, tüm emekçileri tehdit eden bir emsal niteliğindedir” dedi.
EN TEMEL HAKLARDAN BİRİ ORTADAN KALDIRILDI
Yeni yasa ile birlikte, turizm belgeli otellerde çalışan işçilerin haftada altı gün çalıştıktan sonra yedinci gün dinlenemeyeceğini ifade eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, “Anayasa’nın 50. maddesi açık biçimde ‘Dinlenmek, çalışanların hakkıdır’ derken, 4857 sayılı İş Kanunu da altı gün çalışan işçinin yedinci gün dinlenme hakkını tanımlamaktadır. Oysa AKP-MHP oylarıyla yasalaşan teklifle işçiler ancak on birinci gün dinlenme hakkı elde edebilecek. Bu da işçilerin on gün boyunca aralıksız çalıştırılması demektir. Dolayısıyla bu yeni düzenleme, mevcut anayasal ve yasal güvenceleri ihlal etmektedir” dedi.
Taşcıer, düzenlemenin yalnızca turizm işçilerini değil, gelecekte diğer tüm sektörlerde çalışan milyonlarca işçiyi de tehdit ettiğini belirtti. Açıklamada, “Nitekim inşaat başta olmak üzere birçok sektör, bu düzenlemenin kendi alanlarında da uygulanması için şimdiden talepte bulunmaktadır” ifadeleri yer aldı.
“VERİMLİLİK BAHANESİYLE İŞÇİLERİN DİNLENME HAKKI GASP EDİLEMEZ”
Taşcıer, turizm sektöründe kayıt dışı istihdamın, uzun çalışma sürelerinin ve kuralsızlığın hâkim olduğunu, bu nedenle işçilerin zaten büyük bir yük taşıdığını belirtti. Açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Sektörün bu temel sorunlarını çözmek yerine, tüm sezonun yükünü sırtlayan; ağır koşullarda, çoğu zaman düşük ücretle çalışan işçilerin dinlenme hakkının, 'verimlilik' bahanesiyle ellerinden alınması kabul edilemez. Bu düzenleme, işçileri yorgunluğa, iş kazalarına ve sömürüye açık hale getirir; fiziksel ve ruhsal sağlıklarını zedeler, sosyal ve aile yaşamlarını olumsuz etkiler.”
“BU YASA, AKP’NİN EMEĞE BAKIŞININ ÖZETİDİR”
CHP’li Taşcıer, Meclis’te kabul edilen yasanın, AKP iktidarının 22 yıllık emek politikalarının bir yansıması olarak değerlendirdi. Açıklamasında, “Bugün, işçinin 7. gün dinlenme hakkını hedef alan bu anlayış; aslında 22 yıllık AKP iktidarının emeğe bakışının özetidir” ifadelerini kullanan Taşcıer, “Sermaye gruplarının taleplerini hızla yasalaştıran, ancak işçinin, emeklinin, memurun, esnafın ve gençlerin taleplerine karşı kör, sağır ve dilsiz kalan AKP’nin işçilere sunduğu tek şey: daha fazla sömürü, hak gaspı, yoksulluk ve örgütsüzlüktür” dedi.
“BU DÜZENLEME, ANAYASA’YA VE ILO SÖZLEŞMELERİNE AYKIRIDIR”
Taşcıer, düzenlemenin yalnızca yerel mevzuata değil, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere de aykırı olduğunu belirterek, “Haftalık dinlenme hakkı gibi evrensel bir hak, hem uluslararası ILO sözleşmelerine hem de Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı biçimde kaldırılmak isteniyor” açıklamasında bulundu.
“BU İNSANLIK SUÇUDUR!”
CHP’li Gamze Taşcıer, şunları da ifade etti: “CHP olarak bizler, emekçilerin dinlenme hakkını pazarlık konusu yapan bu anlayışa karşı duruyoruz. TBMM’de kabul edilen Kanun’a karşı mücadelemizi yürüteceğiz. Unutulmamalıdır ki, işçiyi dinlenmeden, nefes almadan, sosyal yaşamdan kopararak 10 gün boyunca çalışmaya zorlamak ve bunu yasal bir düzenlemeyle kural haline getirmek; işçi düşmanlığıdır, insanlık suçudur. Hafta tatili bir lütuf değil, temel bir insan hakkıdır.”