İETT'DE YOLCULUK SAYISI YÜZDE 40, GELİR YÜZDE 30 DÜŞTÜ

İETT'DE YOLCULUK SAYISI YÜZDE 40, GELİR YÜZDE 30 DÜŞTÜ

İETT Genel Müdürü Alper Bilgili, pandemi nedeniyle İETT’nin yıllık yolculuk sayısının geçen yıla göre 573 milyondan 2020 yılında 353 milyona düştüğünü söyledi. Bilgili yolcunun...

İETT Genel Müdürü Alper Bilgili, pandemi nedeniyle İETT’nin yıllık yolculuk sayısının geçen yıla göre 573 milyondan 2020 yılında 353 milyona düştüğünü söyledi. Bilgili yolcunun yüzde 40 azaldığını, yolculuk gelirlerinin de yaklaşık yüzde 30 düştüğünü belirtti. İYİ Parti'li Suat Sarı, 300 yeni metrobüs alımı için Hazine'den onay çıkmadığını söyledi ve “Merkezi hükümet, geçmeyen araçlar, uçmayan yolcu için 5’li müteahhit çetesine milyar dolarlarıöderken, sadece 90 milyon Euro dış borçlanmaya siyaseten onay vermiyor” dedi.

İBB Meclisi'nin Yenikapı Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen oturumunda İETT'nin 2020 yılı Faaliyet Raporu sunuldu.

İETT Genel Müdürü Alper Bilgili yaptığı sunumda, İETT filosunun 2 bin 625 otobüs, 603 metrobüs ve 60 elektrikli araç olmak üzere toplamda 3 bin 288 araçtan oluştuğunu söyledi. İETT otobüs filosunun yaşının giderek yaşlanma sınırına yaklaştığını belirten Bilgili, metrobüs filosunun da ortalama 10 yaşında olduğunu, bazı araçların kilometrelerinin 2 milyona yaklaştığını kaydetti.

“PERSONELİMİZİN YÜZDE 25’İ VİRÜSE YAKALANDI, 9 ARKADAŞIMIZI KAYBETTİK”

Pandemi sürecinde alınan önlemlere rağmen İETT olarak verilen mücadeleyi anlatan Alper Bilgili, “Verdiğimiz mücadeleye rağmen personelimizin yüzde 25'inden fazlası ben de dahil virüse yakalandı. Bugüne kadar 9 çalışma arkadaşımızı kaybetmiş olmanın üzüntüsü içindeyiz” dedi.

İETT'nin yıllık yolculuk sayısının 2019 yılına göre 573 milyondan 353 milyona düşerek yaklaşık yüzde 40 azaldığını söyleyen Bilgili, “Yoğun yolculuk yapılan aylarda aylık 50 milyon civarında olan yolculuk sayımız, pandeminin yaşandığı ilkbahar aylarında yüzde 90'a varan oranda düştü. Normalleşmeye geçilmesiyle birlikte yolcu sayılarımız ekim ayına kadar kademeli olarak artmış olsa da kasım ve aralık aylarında yaşanan pandeminin ikinci zirve dönemi nedeniyle tekrar büyük oranda bir azalış ile yılı tamamladık” dedi.

Sefer sayılarının arttığını belirten Bilgili, 2019 yılında 7,6 milyon olan sefer sayısı 100 bin artış göstererek 2020 yılında 7,7 milyona yükseldiğini belirtti. Bilgili “2019 yılında 7,6 milyon olan sefer sayısı, 100 bin artış göstererek 2020 yılında 7,7 milyona yükseldi. 2019 yılında 219 milyon kilometre yol kat etmişken 2020 yılında 223 milyon kilometre yol kat ettik” dedi.

İETT'nin düşen yolcu sayısına bağlı olarak gelirinin 30 düştüğüne dikkati çeken Bilgili, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Son 5 yılda yolcu başına gelirimiz neredeyse sabit kalmış iken, yolcu başına giderimiz ise enflasyon ve döviz kurlarındaki artışa da paralel olarak sürekli artmıştır. 2016 yılında yolcu başına 3,2 lira olan maliyetimiz, 2020 yılında yolculukların yüzde 40 azalmış olmasına rağmen kapasite sınırlamaları sonucu seferlerin azaltılamamış olması nedeniyle yolcu başına maliyetimiz 6,6 liralara kadar yükselmiştir. Yıllar içinde gelir ve gider arasında oluşan bu farkın artması sonucu, 2016 yılında gelirin gideri karşılama oranı yaklaşık yüzde 55 iken, bu oran 2020 yılında yaklaşık yüzde 35'e kadar düşmüştür. İETT'nin Türk lirası enflasyonundan etkilenen ana gider kalemleri; personel giderleri ile mal ve hizmet alımlarından oluşmaktadır. Bu kalemler toplam giderlerimizin yaklaşık yarısını oluşturmaktadır.

“ŞOFÖRLERE VE YOLCULARA 2.7 MİLYON MASKE DAĞITTIK”

Salgın başladığı günden bu yana 2 milyon 700 bin maskeyi şoförlere ve yolculara dağıttıklarını belirten İETT Genel Müdürü Alper Bilgili, “200 bin litre dezenfektan alımı da gerçekleştirdik. Satın aldığımız dezenfektanların litre birim fiyat ortalaması 13 lira olup, 2021 yılında ise dezenfektan teminini, İSTAÇ iştirakimizce üretilen dezenfektanları bedelsiz bir şekilde alarak yaptık” dedi.

SUAT SARI: 300 METROBÜS ALIMI İÇİN 7 AYDIR HAZİNE'DEN ONAY BEKLENİYOR

İYİ Parti Grup Sözcüsü Dr. Suat Sarı da İETT Faaliyet Raporu üzerine yaptığı konuşmada, yolcu taleplerini karşılamak amacıyla geçen yıl İBB Meclisi'nin onay verdiği 300 metrobüs alımı için 7 aydır Hazine'den onay beklendiğini söyledi. Sarı, şöyle konuştu:

"Bu gecikme, İstanbul halkının daha konforlu toplu ulaşım seyahatine engel olmaktır. Merkezi hükümet; geçmeyen araçlar, uçmayan yolcu için 5'li müteahhit çetesine milyar dolarlarıöderken, sadece 90 milyon Euro dış borçlanmaya siyaseten onay vermemektedir. 128 milyar doların nereye gittiğinin hesabını veremeyenler, bakanlığını kazıklayan bakanı Yüce Divan'a gönderemeyenler İstanbul'un 300 metrobüsüne onay vermeyi geciktiriyorlar. İBB Meclisi'nin oy birliği ile aldığı karara da saygısızlıktır. İstanbulluların ulaşım konforuna darbe yapan bu anlayışı ve onayı bekleten siyasi iradeyi İYİ Parti Grubu olarak kınıyoruz” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.