KADIN AVUKATLARDAN İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'NİN FESHİ KARARINA TEPKİ: "TEK BİR HAKKIMIZDAN DA VAZGEÇMİYORUZ"

KADIN AVUKATLARDAN İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'NİN FESHİ KARARINA TEPKİ: "TEK BİR HAKKIMIZDAN DA VAZGEÇMİYORUZ"

İstanbul Sözleşmesi’nin feshi kararına tepkiler sürüyor. İstanbul Adliyesi önünde toplanarak alkışlarla kararı protesto eden HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm’ün de aralarında...

İstanbul Sözleşmesi’nin feshi kararına tepkiler sürüyor. İstanbul Adliyesi önünde toplanarak alkışlarla kararı protesto eden, HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm’ ün de aralarında bulunduğu kadın avukatlar, “Yaşama hakkımızın güvencesi olan İstanbul Sözleşmesi'nden de tek bir hakkımızdan da vazgeçmiyoruz” dedi.

İstanbul Çağlayan adliyesi önünde toplanan kadın avukatlar, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını protesto etti. Alkışlarla adliye içerisinden adliye önüne yürüyen avukatlar, burada basın açıklaması yaptı. Avukatların protestosuna HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm de destek verdi.

Açıklamayı Avukat Ekin Daltaş okudu. Daltaş, Cumhurbaşkanı kararıyla İstanbul Sözleşmesi’nin feshedildiği 19 Mart’tan beri sokaklarda olduklarını belirterek, “Şimdi bir de bu hukuksuz kararın Avrupa Konseyi'ne alelacele bildirilmesiyle 3 aylık ‘çekilme’ süresi başladı. Bu kararı verenler, Türkiye'nin kadına yönelik şiddeti engelleyen uluslararası bir sözleşmeden, adıİstanbul olan, İstanbul'da imzaya açılan sözleşmeden ilk çekilen ülke olmasını istiyorlar. Ama hatırlatıyoruz. İstanbul Sözleşmesi bizim. İstanbul Sözleşmesi hala yürürlükte ve her satırını uygulatana kadar mücadeleye devam edeceğiz” diye konuştu.

“KÖTÜ BİR HABERİMİZ VAR, BİZ BURADAYIZ”

Avukat Ekin Daltaş, hiçbir haktan vazgeçmeyeceklerini vurgulayarak şunları söyledi:

"İstanbul Sözleşmesi'ni böylece feshedebileceğini sananlara kötü bir haberimiz var. Tek başına tüm kadınlar adına karar almaya cüret edenlere kötü bir haberimiz var. ‘İstanbul Sözleşmesi bitti, sıra 6284 sayılı Kanunda’ diye sevinenlere kötü bir haberimiz var. Kadınlara ikinci sınıf muamelesi yapma, kendilerine köle etme arzusuyla yanıp tutuşanlara, şiddet uygulayıp çocuk yaşta evlendirmek isteyenlere, çocukları istismar etme özgürlüğü isteyenlere, LGBTI+'lara şiddeti kendine hak sayanlara kötü bir haberimiz var.

‘Gece o saatte orada ne işi vardı’, ‘Yemeğin tuzu eksikti’, ‘Beni terk etmeye kalktı’ gibi gerekçelerle erkeklerin değil de kadınların öldürülmesinin tek nedeni toplumsal cinsiyet eşitsizliğiyken, eşitliği temel almayan düzenlemelerle şiddetle mücadeleye devam ettiği yalanına kanacağımızı sananlara kötü bir haberimiz var.

Biz buradayız. Her yerdeyiz, isyandayız. Daha geçen hafta bir gün içinde en az 4 kadın öldürüldü. İstanbul Sözleşmesi'ni feshetmeye harcanan çaba, uygulamak için harcansaydı bu kadınlar hayatta olabilirdi. İstanbul Sözleşmesi'ni uygulamakla yükümlü olduğu halde uygulamayanlar, şiddeti önleyemeyenler, cezasız bırakanlar, eşitliği sağlayamayanlar bu cinayetlerin suç ortağı. Açıkça söylüyoruz ya görevinizi yapın ya da istifa edin, çünkü bizim bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz yok. Yaşama hakkımızın güvencesi olan İstanbul Sözleşmesi'nden de tek bir hakkımızdan da vazgeçmiyoruz.” 

Kadın avukatlar, alkışlar eşliğinde “Herkesi toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanana kadar mücadelemizi birlikte büyütmeye çağırıyoruz. Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” diyerek açıklamayı bitirdi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.