ESKİŞEHİRLİ KADINLARDAN BAKAN YANIK'A:  "TOLERE ETMİYORUZ"

ESKİŞEHİRLİ KADINLARDAN BAKAN YANIK'A: "TOLERE ETMİYORUZ"

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın salgın döneminde kadına şiddet olayları için kullandığı“tolere edilebilir” ifadesi Eskişehirli kadınların da tepkisine yol açtı. Aile...

ÖZGE ZAİM

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın salgın döneminde kadına şiddet olayları için kullandığı“tolere edilebilir” ifadesi Eskişehirli kadınların da tepkisine yol açtı. Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü önünde bir araya gelen Eskişehir Demokratik Kadın Platformu üyeleri, Bakan Yanık'ı istifaya çağırıp, "Haklarımızdan vazgeçmiyoruz" diye haykırdılar.

Eskişehir Demokratik Kadın Platformu’nın Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü önündeki protestosuna CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de katıldı.

“KADIN DÜŞMANI POLİTİKALARINI SÜRDÜRÜYORLAR”

Protestoda konuşan Eğitim Sen Eskişehir Şube Kadın Sekreteri Özge Akgül Ayaz, kadınların her gün evde, işte, sokakta şiddetle burun buruna yaşamlarını sürdürürken; can güvenliklerinin olmadığı bu ortamda iktidar kadına yönelik şiddeti önlemek ve kadın kazanımlarını geliştirmek yerine, kadın düşmanı politikalarını sürdürdüğünü söyledi.

Ayaz, TBMM “Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Belirlenmesi Araştırma Komisyonu”nun geçen haftaki toplantısında konuşan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın pandemi döneminde, kadına yönelik şiddet olaylarındaki artışın “tolere edilebilir” düzeyde olduğunu ve artan şiddetin nedenlerini kendisinin de merak ettiğini söylediğini hatırlattı. Ayaz şöyle konuştu:

“Bakan Yanık’ın temsilcisi olduğu iktidar anlayışının kadın düşmanı politikalarını teşhir etmek ve artan şiddetin nedenlerini konusundaki ‘merakını gidermek’ için buradayız. Sayın Bakan; aile yaşamı ile iş yaşamını uyumlaştırma politikaları adı altında kadınlara güvencesiz, esnek çalışma alanlarının dayatılması, Diyanet’in kadınlarla ilgili verdiği fetvalar, müftülüklere nikah kıyma yetkisinin verilmesi, nafaka hakkının tartışmaya açılması, kadın siyasetçilerin hedef haline getirilmesi, kadınların eylem alanlarında polis şiddetine maruz bırakılması, kadınların, gözaltında ve hapishanelerde çıplak aramaya, taciz ve işkenceye uğramasına izin verilmesi, pandemi döneminde ev içi şiddetin artması karşısında virüs bahanesiyle şiddet konusundaki zayıf önlemlerin bile artık alınmaması, infaz yasasıyla kadınlara karşı suç işleyen fail erkeklerin serbest bırakılması, yargı eliyle cezasız bırakılması, ekonomik krizin ve pandeminin en çok kadınları yoksullaştırması, kadınların emeğini gasp eden kapitalizmin güçlendirilmesi, Kod 29 denilen bir garabet ile kadınların ahlak kisvesi altında ayrımcılığa uğraması, en çok da kadınların işsiz ve güvencesiz kalması, belediyelere atanan kayyımların önce kadın kurumlarına saldırması, sığınakların kapatılması ve kadınlar her gün erkekler tarafından katledilirken bir gecede İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının alınmasışiddetin sebeplerini de sorumlularını da açıkça göstermektedir. Kadınların hakları, eşitlik ve özgürlüğü için politika üretmesi beklenen, ancak ne yazık ki isminde bile kadının adının olmadığı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı’nın yaptığı bu açıklama iktidarın kadına yaklaşımını da bir kez daha gözler önüne sermiştir.”

“TOLERE ETMİYORUZ”

İstanbul Sözleşmesi tüm maddeleriyle etkin bir şekilde uygulanmasını, caydırıcı yargı kararlarıyla cezasızlığa son verilerek, yeterli sayıda sığınma evi açılmasını isteyen Ayaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz Eskişehirli Kadınlar olarak, kadına yönelik şiddetteki artışı tolere edilebilir olarak gören zihniyete karşı, İstanbul Sözleşmesi’nden haklarımızdan, hayatlarımızdan, eşit ve özgür yaşam mücadelemizden vazgeçmeyeceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz. Kadına yönelik şiddeti de, şiddeti meşrulaştıran zihniyeti de ‘tolere’ etmiyoruz. Yaşamın her alanında kadın mücadelesi ve kadın dayanışması ile eşit ve özgür bir toplumu hep beraber inşa edeceğiz. Yaşasın Kadın Dayanışması.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.