MART AYINDA İTHALAT YÜZDE 25,8 İHRACAT YÜZDE 42 ARTTI

MART AYINDA İTHALAT YÜZDE 25,8 İHRACAT YÜZDE 42 ARTTI

Mart ayında ihracat 2020'nin aynı ayına göre yüzde 42,2 artışla 18 milyar 985 milyon dolara ulaştı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Tüm zamanların en yüksek aylık ihracat rakamına ulaştık”...

Mart ayında ihracat 2020'nin aynı ayına göre yüzde 42,2 artışla 18 milyar 985 milyon dolara ulaştı.  Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Tüm zamanların en yüksek aylık ihracat rakamına ulaştık” dedi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanıİsmail Gülle Ticaret Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, mart ayı dış ticaret verilerini açıkladı.  Bakan Pekcan, mart ayında ihracatın 2020'nin aynı ayına göre yüzde 42,2 artışla 18 milyar 985 milyon dolara ulaştığını, tüm zamanların en yüksek aylık ihracat rakamı olduğunu söyledi. Ruhsar Pekcan "Hatırlayacağınız üzere, geçtiğimiz Aralık ayında yüzde 15,9’luk bir artışla 17 milyar 847 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek en yüksek aylık ihracat rekorunu kırmıştık” dedi.

Aylık ihracat tutarları bakımından da çok çok önemli yeni bir rekor elde edildiğini belirten Bakan Pekcan, "Bugün itibarıyla mart ayında ihracatımız geçen sene Mart ayına göre yüzde 42,2 artışla 18 milyar 985 milyon dolara ulaşmıştır. 18 Milyar 985 milyon dolarlık ihracat, tüm zamanların en yüksek aylık ihracat rakamıdır. Bugüne kadar 1 ay içerisinde görülen en yüksek ihracat rakamını sağlayan tüm ihracatçılarımızı yürekten kutluyorum. Bu ihracatçımızın bir zaferidir. Emeği geçen, katkı sağlayan tüm firmalarımızı ihracatçılarımızıçalışanlarımızı tebrik ediyor kendilerine teşekkür ediyorum” diye konuştu.

DIŞ TİCARET AÇIĞI 5,5 MİLYAR DOLARDAN 4,7 MİLYAR DOLARA GERİLEDİ

Mart ayı dış ticaret açığının ise 2020 Mart ayına göre yüzde 14,2 düştüğünü ifade eden Pekcan şu bilgileri paylaştı:

“Pandeminin etkisi ile geçen yıl azalan ihracatımızdaki baz etkisini göz önünde bulundurarak en yüksek yıllık ihracatımızın gerçekleştiği 2019 yılının Mart ayı ile bir karşılaştırma yaptığımızda da ihracatımızda yüzde 16,2 gibi oldukça yüksek bir artış olduğu görülmektedir. İthalatımız ise Mart ayında, geçen senenin aynı ayına göre, yüzde 25,8 artarak 23 milyar 679 milyon dolar olmuştur. Mart ayı dış ticaret açığımız, 2020 Mart ayına göre yüzde 14,2 gibi önemli bir düşüş göstererek 5,5 milyar dolardan 4,7 milyar dolara gerilemiştir.”

TİM Başkanıİsmail Gülle de “Bu güzel rekoru yaşattıkları için ihracatçılarımızla gurur duyuyorum. 2021’e de iyi başladık. Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat rekorunu gerçekleştirdik. Son 4 ayda bakanımızla her ay ihracat rekoru açıkladık” dedi.

“İhracat günlük olaylar dışında bir memleket meselesidir” diyen Gülle, ihracat süreçlerini kolaylaştırmak için çalıştıklarını aktardı.

 

 

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.