KADINLAR KADIKÖY'DEN HAYKIRDI: "İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDEN VAZGEÇMİYORUZ, ÖFKELİYİZ, PEŞİNİZDEYİZ"

KADINLAR KADIKÖY'DEN HAYKIRDI: "İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDEN VAZGEÇMİYORUZ, ÖFKELİYİZ, PEŞİNİZDEYİZ"

Cumhurbaşkanı imzasıyla İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesini protesto eden binlerce kadın Kadıköy'de bir araya geldi, "Haklarımızdan, hayatlarımızdan, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz!...

HABER: EDDA SÖNMEZ - KAMERA: ADEM KARABAYIR 

Cumhurbaşkanı imzasıyla İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesini protesto eden binlerce kadın Kadıköy'de bir araya geldi, "Haklarımızdan, hayatlarımızdan, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz! Kadınız, öfkeliyiz, peşinizdeyiz" açıklamasını yaptı. 

İstanbul Sözleşmesi’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla feshedilmesi Kadıköy’deki Beşiktaşİskelesi’nde bir araya gelen binlerce kadın tarafından protesto edildi. Kadınlar, "İstanbul Sözleşmesi bizim, vazgeçmiyoruz", “İstanbul Sözleşmesi yaşatır”, “6284’ü uygula”, “Haklarımızdan ve canımızdan vazgeçmiyoruz”, “Kadınız, öfkeliyiz, peşinizdeyiz”, “İstanbul Sözleşmesi bizimdir”, “Cumhurbaşkanı dahil hiç kimse anayasanın üstünde değildir” ve “Sözleşmeden çıkma kararı iptal edilsin” pankart ve dövizleri taşıyan kadınlar, eylem boyunca "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", “İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz” sloganları attı.

'İstanbul Sözleşmesi'ni Uygula Kampanya Grubu" adına hazırlana n ortak açıklamayı Tuğçe Canpolat okudu. 2011 yılında Meclis'te onaylanan sözleşmenin tek adam kararıyla kaldırıldığına dikkat çekilen açıklama şöyle:

"Tüm kadınları ilgilendiren sözleşme, kadınlarışiddete mahkum etmeyi kafasına koymuş kadın düşmanlarının sözünü onaylayan tek bir adam tarafından kaldırıldı. İstanbul Sözleşmesi’ni tartışıp duruyorlar, İstanbul Sözleşmesi’nden nefret ediyorlar, çünkü kadınların şiddete mahkum olmasını istiyorlar. Kadınlar ‘hayır’ diyemesin, kadınlar şiddete ses çıkaramasın, kendi hayatları hakkında karar alamasın istiyorlar. Kadınları korumakla yükümlü olan devlet ise erkek devlet olduğunu bir kez daha gösterip, kadınların haklarını, can güvenliğini hiçe sayıyor. 

“İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDEN NEFRET EDİYORLAR”

İstanbul Sözleşmesi’nden nefret ediyorlar, çünkü "toplumsal cinsiyet eşitliği" lafını dahi duymak istemiyorlar. Eşitsizliği doğallaştırmak, kadınları erkeklere tabi kılmak için fıtrattan, adaletten dem vuruyorlar. Bizler ise biliyoruz ki eşitlik olmadan adalet olmaz! Kadınların şiddetten uzaklaşabilmesi için devlete şiddeti önleme, kadınları koruma, kadınları güçlendirecek destek mekanizmalarını oluşturma ve failleri cezalandırma yükümlülüğü veren bir sözleşmeden çekilmek, devletin bu yükümlülüklere kaçması anlamına gelir. Kadın cinayetlerine karşı, kadına yönelik şiddeti önlemek için sorumluluk almayı reddettiği anlamına gelir. Bu devletin kadınlara karşı olduğu anlamına gelir.

“TEK ADAMIN KARARININ KADINLAR TARAFINDA HÜKMÜ YOKTUR”

Dün gece yarısı kadınları dövme özgürlüğü isteyen erkeklere, Samsun’daki İbrahim Zarap gibilere, "Eşit değilsiniz" diyerek bizi baskıya, şiddete açık hale getirenlere büyük bir hediye verildi. Karakollarda kadınlarışiddete maruz kaldığı evlerine geri yollayan polisler, sığınaklarda kadınlara hapis hayatı yaşatan yetkililer, mahkeme salonlarında kadınları maruz kaldığışiddet için suçlayan hakimler teşvik edildi. Bir sonraki kadın cinayetinde ortalıkta iki yüzlü açıklamalar yaparak, cezasızlığın kol gezdiği bir ülkede, ağır ceza getireceğiz safsataları ile kamuoyunu yatıştırmaya çalışacaklar. Biz ise biliyoruz ki şiddete maruz kalan, öldürülen her kadının, fail kadar suçlusu, devlettir. İstanbul Sözleşmesi bizlerin yıllardır süren mücadelesi sonucu yazıldı. Çıkma kararını asla tanımıyoruz! Bir grup adamın sözünün, tek adamın kararının kadınlar tarafında hükmü yoktur! İstanbul Sözleşmesi gerektiği gibi uygulanan, erkek şiddeti son bulana kadar mücadelemiz devam edecek. Kadın düşmanı devlete karşı yaşasın kadın dayanışmaz.”

PENCERELERDEN, BALKONLARDAN, KAFELERDEN, ALKIŞ VE SLOGANLARLA DESTEK

Açıklamanın ardından kadınlar ellerinde dövizlerle, slogan atarak Süreyya Operası'na yürüdü. Süreyya Operası'nın ardından da Mehmet Ayvalıtaş Parkı’na yürüyen kadınlara bölgedeki esnaf ve vatandaşlar da destek verdi. Pencerelerden, balkonlardan, kafelerden alkış ve sloganlarla kadınlara destek olan vatandaşlar “İstanbul Sözleşmesi uygulansın” mesajı verdi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.