ADANA TİCARET ODASI BAŞKANI ATİLA MENEVŞE, İLİN SORUN VE TALEPLERİNİ AKTARDI

ADANA TİCARET ODASI BAŞKANI ATİLA MENEVŞE, İLİN SORUN VE TALEPLERİNİ AKTARDI

Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Atila Menevşe, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirilen video konferans yöntemiyle...

ALİ GÜRELİ

Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Atila Menevşe, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirilen video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen TOBB Akdeniz Bölge Oda-Borsa Başkanları Toplantısı’nda konuştu. Menevşe, Adana iş dünyasını sorun ve taleplerini dile getirdi.

“AKSAKLIKLAR REKABET GÜCÜNÜ ZAYIFLATIYOR”

Kısa çalışma ödeneğinin uzatılmasının iş dünyası adına sevindirici bir gelişme olduğunu dile getiren Menevşe, panedemiye bağlı olarak tedarik zincirinde yaşanan aksaklıkların özellikle ihracatı olumsuz etkilediğini söyledi. Boş konteyner bulamayan ihracatçıların müşterine olan taahhütlerini yerine getiremediklerini, bu sebepten pazardaki rekabet güçlerinin zayıfladığını belirtti.

KONTEYNER TEMİNİİÇİN TEŞVİK İSTEDİ

Navlun fiyatlarındaki aşırı yükselişin de ihracatçının belini büktüğünü ifade eden Menevşe, konteyner sıkıntısını gidermek için başka ülkelerin yaptığı gibi Türkiye’nin de teşvik ve destek vermesini istedi.  İran, Irak ve Suriye’ye ihracat yapan firmaların, bu ülkelerde bankacılık sisteminin sağlıklıçalışmıyor olması sebebiyle, ödemelerini döviz büroları aracılığıyla veya başka ülkeler üzerinden aktarım yaparak almak zorunda kaldıklarını anlattı, yasal düzenlemeler gerektiğini ifade etti.

"ZİNCİR MARKETLER YÖNETMELİĞİİVEDİLİKLE UYGULANMALI

Menevşe, küçük esnafın desteklenmesi ve haksız rekabet mağduru olmaması için hazırlanan “Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Taslağı ve Alışveriş Merkezi ve Zincir Marketlerin Açılış ve Faaliyete Geçiş Kriterlerinin Belirlenmesi Hakkında Yönetmelik Taslağı” ile yeni getirilen kriterlerin sektör temsilcileri tarafından memnuniyetle karşılandığını dile getirdi. Yönetmeliğin ivedilikle uygulanmasını isteyen Menevşe, söz konusu düzenlemenin halen hayata geçmemesi sebebiyle özellikle pandemi kısıtlamalarında küçük esnafı zor durumda bıraktığının altınıçizdi.

"DESTEK KAPSAMLARI GENİŞLETİLMELİ"

Covid-19 salgınının yarattığı durgunluğun halen devam ettiğini, bazı iş kollarındaki firmaların halen çalışmasına müsaade edilmediğini hatırlatan Başkan Menevşe, bu durgun dönemde borçlarını yapılandıranların herhangi bir gelir kaynağı olmadığı vurguladı. Menevşe, “İş dünyası, tüm işletmeleri rahatlatmak adına ödemelerin yeniden ötelenmesini, faizsiz ve uzun vadeli geri ödeme imkânıyla kredi desteği beklemektedir. Bunun yanında ağırlıklı olarak esnaf odasıüyelerini kapsayan kira desteği ve ciro kaybı desteğinin kapsamının Ticaret Odasıüyelerini de kapsayacak şekilde genişletilerek sürdürülmesi elzemdir” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.